Vijf trends die de markt voor airconditioning veranderen

Geplaatst op 25 juni 2020 door Redactie

Met de eerste tropische dagen achter de rug is het seizoen voor airconditioners weer geopend. Hoewel de meeste mensen bij een airconditioner nog altijd denken aan een eenvoudig wandmodel dat de ruimte van koele lucht voorziet, hebben airco’s inmiddels veel meer in petto. Van een pronkstuk in de ruimte tot een praktische luchtreiniger, Richard de Waal, directeur bij LG Air Solution, zet de vijf belangrijkste trends wat betreft airconditioning op een rij.

1. Bediening van airconditioners met voice control

Intuïtieve producten zijn vandaag de dag een must. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar door de integratie met spraakassistenten zoals Google Assistant wordt het bedienen van de airconditioning in huis eenvoudiger dan ooit. Roep bijvoorbeeld “He Google, zet de airconditioner op 20 graden” en in een handomdraai wordt je ruimte op temperatuur gebracht. Zo wordt de bediening van een airconditioner nóg eenvoudiger.

2. Real-time monitoring van airconditioners met IoT

Dankzij het Internet of Things kan ieder huis omgetoverd worden tot een smart home. Met behulp van sensoren wordt het een eitje om een airconditioner op afstand te monitoren. Door consumenten real-time inzicht te geven in hun energie- en stroomverbruik wordt het optimaliseren van de luchtkwaliteit een stuk eenvoudiger. Tevens is er, door op deze manier in verbinding te staan met een airconditioner, sneller oog voor het benodigde onderhoud ervan. Wanneer dit het geval is, deelt het systeem de benodigde informatie real-time met de fabrikant en kan er direct actie ondernomen worden.

3. Betere luchtkwaliteit door inzet van sensoren

Naast het koelen en verwarmen van de lucht, kunnen geavanceerde airco’s nu nog iets extra’s: het zuiveren van de lucht. Niet alleen wenselijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van eindgebruikers. De nieuwste versie van de LG DUALCOOL zuivert de lucht automatisch wanneer dit nodig is. De airconditioner meet met behulp van een PM 1.0-sensor real-time de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Op die manier kunnen stofdeeltjes snel gereinigd worden – ideaal voor mensen met hooikoorts of andere allergieën.

4. Oog voor het milieu

Niet alleen verbetert het rendement van airconditioners de laatste jaren, ook wordt er nagedacht over de gebruikte materialen. Zo maakt het koudemiddel R410A steeds vaker plaats voor R32. Doordat het Global Warming Potential van dit koudemiddel maar liefst 68 procent lager ligt verkleinen we onze ecologische voetafdruk.

5. Oogverblindend ontwerp

Naast de standaard wandunits komen er steeds meer bijzondere airconditioners op de markt. Kijk maar eens naar de LG Artcool Gallery, een bijzonder zuinige airco die zit weggewerkt in een fotolijst. Ook de nieuwe ronde cassette is een lust voor het oog en geeft iedere ruimte toch net even dat ene extraatje. Op die manier is niet alleen een optimaal binnenklimaat gegarandeerd, maar ook een stijlvol interieur.