Verwarmen anders dan met aardgas? Dat kan dus gewoon.

Geplaatst op 07 mei 2024 door Redactie

‘Duurzaam opgewekte energie zoveel mogelijk voor eigen gebruik’

M-TEC Nederland levert energieoplossingen voor de Nederlandse markt. „Dat doen wij met verschillende producten, zoals warmtepompen, accupakketten, omvormers, software en laadpalen”, zegt Jeroen Post, commercieel directeur van M-TEC Nederland. „In de toekomst komen er nog meer producten bij, zoals laadpalen die bidirectioneel kunnen laden, waarbij we de accu van de auto kunnen gebruiken als energieleverancier naar de woning. Wij koppelen de verschillende producten aan elkaar tot één systeem, beheerd door onze software. Hiermee zorgen we dat duurzaam opgewekte energie zoveel mogelijk voor eigen gebruik ingezet wordt.”

Het uitgangspunt is om zo min mogelijk terug te leveren aan het net en om zo min mogelijk te gebruiken van het net. „Door zo min mogelijk energie terug te leveren werken we mee aan het reduceren van de netcongestie en door zo min mogelijk van het net te gebruiken zorgt dit voor een lagere energierekening voor de eindgebruiker”, legt Post uit. „We richten ons op die totaaloplossing. De warmtepomp is het eerste wat wij als M-TEC Nederland hebben omarmd. Dat is waar wij vandaan komen. Deze warmtepompen zijn er in alle soorten en maten en ze zijn te koppelen aan diverse brontechnieken.”

Grootste resultaat

De verschillende producten van M-TEC Nederland zijn ook separaat in te zetten. „Hoe meer componenten er gekoppeld worden, hoe duurzamer het systeem wordt”, aldus Post. „Het grootste resultaat bereik je met de inzet van een accu, want hiermee kun de je de opgewekte energie opslaan en later gebruiken. Met een goed accu-systeem is elektriciteit prima op te slaan. De accu kan ook via het net opgeladen worden op momenten dat de stroom voordelig is. Door zo min mogelijk energie van het dak terug te leveren, door het op te slaan in een accu, bewijs je ook een dienst aan het net. Voor de eindgebruiker is het dubbel voordeel.”

Centraal platform

De accu’s, laadpalen, warmtepompen en omvormers voor zonnepanelen zijn aan elkaar te koppelen met het centrale platform E-SMART. De componenten worden door dit platform aangestuurd. E-SMART weet hoeveel energie er is en waar het nodig is. „Dit zorgt voor de hoogste efficiëntie, door het samenbrengen van de verschillende energiebronnen en verschillende energievragers”, aldus Post. „Het platform geeft een intelligente sturing op basis van omgevingsfactoren, zoals temperatuur. Het is eenvoudig te gebruiken. Het is door de klant zelf te regelen.”

Kennis en expertise

De installateur koopt bij M-TEC Nederland producten van hoge kwaliteit. „We hebben de kennis en expertise in huis van warmtepompen tot aan de accu-technieken”, laat Post weten. „We ontzorgen de installateur. Hij weet dat hij ondersteuning krijgt bij installatie, inbedrijfstelling en bij de nazorg. We willen een goed werkend systeem achterlaten en daarom bieden we maximale ondersteuning. Door een eenvoudige installatie en een snelle inbedrijfstelling besparen we de installateur en daarmee ook de klanten kosten. De installateur heeft voordeel bij een installatie die weinig problemen en storingen heeft. We zien de installateur als partner. We bouwen samen aan duurzame installaties die bijdragen aan een beter leefklimaat. We willen helpen en ons inzetten om de wereld beter achter te laten voor de volgende generaties.” De producten worden in Oostenrijk geproduceerd, op een duurzame manier. De fabriek in Oostenrijk heeft een waterkrachtcentrale, zonnepanelen en uiteraard warmtepompen. Ze kunnen de hele fabriek, kantoren en het wagenpark voorzien van duurzame energie. „Onze producten hebben een lange levensduur”, laat Post weten. „Hoe langer de levensduur, hoe duurzamer. De producten hebben een hoog rendement en gaan dus zeer zuinig om met energie.”

Opbouwen in modules

Wie niet in één keer wil of kan overstappen kan een duurzame installatie opbouwen in modules. „Ook zonder E-SMART is een installatie met bijvoorbeeld een warmtepomp al duurzaam”, aldus Post. „Maar als je alleen een accu-pakket zou toepassen, dan ben je ook al duurzaam bezig, omdat de stroom van de zonnepanelen die duurzaam opgewekt wordt, opgeslagen kan worden om later te gebruiken. Dan hoef je dus minder of niet van het net te halen. In bestaande bouw moet je kijken waar je de techniek neerzet. Vaak kan dat in een bijkeuken, zolder of garage. Waar een wil is, is een weg.”

Technologische innovatie

„Onze grootste technologische innovatie is E-smart”, vertelt Post. „Hiermee kunnen we alle componenten aan elkaar koppelen en zoveel mogelijk inzetten voor energieverbruik van eigen bronnen. In de toekomst komt er steeds meer vraag naar energie. Met alle componenten samen leveren we een duurzaam pakket. Energie is kostbaar. Als je dat goed kunt beheren, dan is dat goed voor je portemonnee én voor de wereld. We moeten van de fossiele brandstoffen af en verder gaan op weg naar duurzame energie.”

Oplossingen

„Als we kijken naar de markt, dan zien we dat we in de Nederlandse markt op zoek zijn naar andere vormen dan verwarmen met gas”, zegt Post. „We zitten met ons bedrijf in Groningen dicht bij het aardbevingsgebied. We zien wat er gebeurt. De markt is op zoek naar geschikte oplossingen, zoals de warmtepomp. Er zijn ook andere oplossingen zoals de elektrische ketel, maar die vragen heel veel meer energie. En hybride is in onze ogen niet een lange termijnoplossing, want daarmee houd je het gebruik van aardgas in stand. Hoe eerlijk is het om dat mensen te adviseren? Zeker met hoogtemperatuur warmtepompen kunnen we veel meer bereiken. Op de lange termijn zijn we het beste af met in één keer de stap te maken naar volledig elektrisch. Dat is de meest schone en efficiënte oplossing. De salderingsregeling blijft bestaan, dat is fijn. Maar zelf gebruik maken van je eigen opgewekte energie is nog duurzamer en draagt bij aan minder netcongestie.”

Klantrelaties en samenwerking

„We proberen elke dag de samenwerking op te zoeken met de klant, en de installateur te ontzorgen met de juiste selectie van de warmtepomp, hem te ondersteunen bij de installatie, inbedrijfstelling en de nazorg”, geeft Post aan. „We trekken als partners op, met als einddoel dat de eindgebruiker een systeem heeft waar hij tevreden over is. Bij een warmtepomp is geluid een kwestie. Dat betekent dat we samen met de installateur altijd goed kijken naar de plek waar de warmtepomp wordt geplaatst. Dit geldt voor de lucht/water warmtepompen, maar ook voor de andere varianten.”

Toekomst

M-TEC Nederland wil graag de oplossingen die ze bieden op de Nederlandse markt brengen. „Dat willen we doen met de installerende bedrijven die we zien als partners”, zegt Post. „Samen zetten we een goed systeem neer waar de eindgebruiker blij mee is. We willen dat elke keer een beetje beter doen dan gisteren en een probleemloze installatie leveren met veel comfort voor de eindgebruiker. We willen deze wereld beter achterlaten dan dat wij hem aantroffen. Ik wil niet van mijn kinderen de vraag krijgen: papa, je zag dat het fout ging maar waarom deed je niets? Het is onze taak deze aarde beter achter te laten dan dat wij hem aangetroffen hebben.”

Uitdaging

„De grootste uitdaging is voor ons om dit verhaal over de bühne te brengen”, laat Post weten. „De meeste mensen in Nederland maken de keuze op basis van geld. Ze kijken hoeveel het kost en wat het ze oplevert. Je hoort veel minder vaak mensen zeggen: ik wil omwille van een betere leefomgeving van het aardgas af. Het is nu de tijd om stappen te zetten. Als M-TEC Nederland leveren we hiervoor praktische oplossingen. We willen mensen in beweging krijgen om met elkaar stappen te maken om de CO2-uitstoot drastisch terug te brengen. Want verwarmen anders dan met aardgas? Dat kan dus gewoon.”

Tekst: Carla van der Meer