Vervanging van verouderde stoppenkasten nodig voor verduurzaming van woningen

Geplaatst op 06 september 2023 door Redactie

Honderdduizenden woningen in Nederland kampen met een verouderde meterkast. De traditionele elektrische stoppenkasten met porseleinen zekeringen moeten plaats gaan maken voor moderne groepenkasten met automatische zekeringen. Het negeren van deze noodzaak kan de energietransitie aanzienlijk vertragen. Bovendien kunnen de stoppenkasten brandgevaar opleveren. Deze verouderde installaties zijn vooral te vinden in oude woonwijken.

In deze tijd, waarin huishoudens steeds meer elektronische apparaten gebruiken, inclusief zwaardere energieverbruikers zoals warmtepompen, elektrische kookplaten en oplaadpunten voor elektrische auto's, kunnen ouderwetse stoppenkasten de lading niet meer dragen. Deze verouderde systemen staan verdere elektrificatie in de weg. John van Vugt, een elektrotechnisch specialist van brancheorganisatie Techniek Nederland, waarschuwt voor de gevaren van overbelasting en oververhitting, die kunnen resulteren in stroomuitval en brand.

Goed advies van een erkende installateur

Als een woning zonnepanelen, een oplaadpunt voor de elektrische auto en/of een warmtepomp krijgt, is het volgens Van Vugt belangrijk dat de eigenaar zich goed laat adviseren door een erkende installateur. Hij kan vaststellen of vervanging van de stoppenkast door een groepenkast met automatische zekeringen nodig is. Een moderne groepenkast is geschikt voor apparaten die stroom opwekken, opslaan en terugleveren aan het elektriciteitsnet en kunnen naadloos integreren met energiemanagementsystemen. De automatische schakelingen zorgen voor veiligheid en betrouwbaarheid.

Recycling

Bij het vervangen van oude stoppenkasten moet rekening worden gehouden met het duurzaam recyclen van materialen, zoals koper en kunststof. Erkende installateurs dragen zorg voor een verantwoorde afvoer en het recyclen, waardoor waardevolle grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Regelmatige Inspecties 

Techniek Nederland pleit voor verplichte periodieke inspecties van meterkasten bij de installatie van krachtige apparatuur en duurzame energieopwekking. Een dergelijke inspectie kan schade en ongevallen voorkomen, en het succes van de energietransitie bevorderen. Deze inspecties zouden deel moeten uitmaken van een algehele APK voor technische installaties in woningen, zoals voorgestaan door Techniek Nederland.


Reacties

j.Pals

7 september 2023 om 09.26 uur

Eindelijk worden we straks gewaardeerd

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement