Verstoppingsvrij transport van afvalwater

Geplaatst op 03 augustus 2017 door Redactie

Het aandeel aan vaste stoffen in het afvalwater van ziekenhuizen, winkelcentra, hotels of stations neemt in de vorm van luiers, lappen, kledingstukken, vochtige doekjes, etc. steeds verder toe. Deze vaste stoffen in het afvalwater kunnen bij pompen voor aanzienlijke problemen zorgen en zelfs tot systeemuitval leiden. Met Wilo-EMUport CORE brengt Wilo nu een compact scheidingssysteem voor vaste stoffen dat een oplossing hiervoor biedt en de kans op pompstilstand reduceert.

De Wilo-EMUport CORE is gebaseerd op het Wilo-EMUport-scheidingssysteem dat aanzienlijke voordelen biedt. Het scheidingssysteem zorgt voor een scheiding in vaste stoffen en voorgereinigd afvalwater. Grotere vaste delen komen zo niet in contact met het hydraulische pompsysteem maar worden tijdelijk opgeslagen in scheidingsreservoirs.

Tegelijk wordt het voorgereinigde afvalwater door de pomp in een verzamelreservoir gevoerd. Wanneer deze gevuld is, start één van de pompen om het voorgereinigde afvalwater uit het verzamelreservoir en door het scheidingsreservoir voor vaste stoffen te pompen. Hierbij wordt het verzamelreservoir geleegd, het scheidingsreservoir gespoeld en de vaste stoffen met het voorgereinigde water verder getransporteerd via de persleiding.

Bij het Wilo-EMUport-scheidingssysteem worden steeds twee pompen gebruikt die afwisselend worden ingeschakeld. Het innemen en verpompen blijven zo parallel lopen, zodat een continue inname van afvalwater is gegarandeerd.

Langdurig en veilig bedrijf bij afvalwatertransport

De Wilo EMUport CORE is een doorontwikkeling op de innovatieve Wilo-EMUport- systeemtechnologie. Door aanpassing van meerdere details is de bedrijfsveiligheid nog verder verhoogd en zijn de onderhoudswerkzaamheden eenvoudiger geworden. In tegenstelling tot vergelijkbare systemen met RVS-reservoirs, koos Wilo voor reservoirs van polyethyleen en polyurethaan.

Deze materialen zijn 100% corrosiebestendig terwijl bij roestvrij staal door het ontbreken van passivering na laswerkzaamheden, vaak snel roestvorming optreedt. Polyethyleen kent bovendien een extreem lange levensduur en is vergeleken met andere materialen zeer licht. Dat vereenvoudigt de plaatsing van de installatie.

De toevoerkast is van - eveneens corrosiebestendig - polyurethaan en extreem schokbestendig. Ook grotere vaste stoffen, zoals stenen of hout, kunnen de toevoerkast zo niet beschadigen.

Om het restwater in het verzamelreservoir tot een minimum te beperken, is de vormgeving van de reservoirs aangepast. De volledige bodem van het reservoir is afgeschuind, waarbij het laagste punt van het reservoir zich direct onder de pomp bevindt. Dat voorkomt afzetting in het verzamelreservoir.

De pompen worden automatisch ontlucht en zijn hiertoe licht gekanteld op het systeem geplaatst. Hierdoor kunnen er geen luchtbellen in het hydraulische systeem ontstaan. Om hygiënische redenen zijn de pompen droog opgesteld maar voldoen toch aan de hoge beschermingsklasse IP 68 (permanent onderdompelbaar). De bedrijfsveiligheid is op die manier ook bij een tijdelijke systeemoverstroming gegarandeerd. Het systeem is voor een continu bedrijf ontwikkeld (bedrijfssituatie S1).

Onderhoudsarm en ruimtebesparend te installeren

De Wilo-EMUport-scheidingseenheid voor vaste stoffen, die de functie van een hark en een klep verenigt, heeft zich al duizenden keren bewezen. Onderhoud kan zonder arbeids- en tijdsintensieve demontage van de pomp worden uitgevoerd. Ook de toevoerkast is eenvoudig te onderhouden. Dankzij een transparante afdekking is een visuele controle tijdens het bedrijf en zonder gebruik van gereedschap mogelijk.

Door zijn compacte constructie past het Wilo-EMUport CORE-scheidingssysteem voor het transport van afvalwater ook in putten met een binnendiameter van slechts 1,5 meter. Dat reduceert de installatiekosten nog verder.