Verplichte opleiding voor veilig werken met PUR en kitten vanaf 24 augustus 2023

Geplaatst op 02 augustus 2023 door Redactie

Vanaf 24 augustus 2023 treedt nieuwe wet- en regelgeving in werking die vereist dat medewerkers die werken met polyurethaan (PUR) en kitten een verplichte opleiding hebben gevolgd. Deze maatregel komt na een overgangsperiode van 1,5 jaar. 


Werkgeversrol in naleving

Vanaf genoemde datum is het een vereiste dat iedere medewerker die met di-isocyanaten werkt, de verplichte training met succes heeft afgerond. De verantwoordelijkheid om dit te registreren ligt bij de werkgever. De leveranciers zijn verplicht de training aan te bieden, terwijl werkgevers ervoor moeten zorgen dat hun medewerkers daadwerkelijk de training volgen. De training moet elke vijf jaar herhaald worden. 

Over di-isocyanaten

In PUR bevinden zich stoffen genaamd di-isocyanaten, welke potentieel gevaarlijk kunnen zijn en allergieën kunnen veroorzaken. Vanaf 24 augustus 2023 is het verboden om te werken met PUR-houdende stoffen, zoals PUR-schuim, lijmen, lakken en isolatiemateriaal, zonder een specifieke training te hebben gevolgd. Deze verplichting geldt enkel voor producten met meer dan 0,1% di-isocyanaten. Raadpleeg het VIB-blad (informatieblad bij het product) en de informatie van de leverancier voor meer details.

Uitzondering bij bewerken van uitgehard PUR

Let op: de nieuwe wet- en regelgeving is enkel van toepassing op medewerkers die PUR en kitten aanmaken en aanbrengen. Bij het bewerken van uitgehard PUR en schuimen, zoals boren in PUR-schuim, is de verplichte opleiding niet noodzakelijk. Met andere woorden, de training is verplicht wanneer er blootstelling is aan di-isocyanaten.

Bron: ArboTechniek


Reacties

Niek

3 augustus 2023 om 18.20 uur

En alle doe-het-zelvers

Zwier

3 augustus 2023 om 08.59 uur

Hoe zit het met de bussen pur uit de bouwmarkten ?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement