Verplichte CO-certificering voor installateurs uitgesteld tot 1 april 2023

Geplaatst op 24 oktober 2022 door Redactie

Minister De Jonge heeft besloten om installatiebedrijven tot 1 april 2023 de ruimte te geven om het wettelijke CO-certificaat te behalen. Zonder dit certificaat mogen bedrijven vanaf 1 april 2023 geen gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, geisers en gashaarden, meer onderhouden, repareren of plaatsen. Dit is bepaald in het wettelijke CO-stelsel, dat erop is gericht om incidenten met koolmonoxide te voorkomen.

Meer ruimte om goed te certificeren

Door vertraging in het proces zijn er op dit moment nog geen wettelijk gecertificeerde installatiebedrijven geregistreerd. Vasthouden aan de oorspronkelijke ingangsdatum van 1 januari 2023 zou betekenen dat er te weinig gecertificeerde installatiebedrijven zijn, om te voorzien in de vraag van consumenten en andere opdrachtgevers naar bijvoorbeeld onderhoud en reparatie aan gasverbrandingsinstallaties.

“Een onwenselijke situatie, zeker midden in de winterperiode”, aldus Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in zijn brief aan de Kamer. “Consumenten en andere opdrachtgevers moeten er op kunnen vertrouwen dat er voldoende bedrijven zijn om noodzakelijke werkzaamheden aan hun gasverbrandingsinstallatie uit te voeren.”

Reactie Techniek Nederland

Techniek Nederland is buitengewoon ontstemd over het besluit. Voorzitter Doekle Terpstra: "De Gasketelwet vraagt een enorme inspanning van onze leden. Zij hebben alles op alles gezet om er op tijd klaar voor te zijn. Dat de invoering nu wéér wordt uitgesteld, is niet meer uit te leggen."


Minister roept op: “Vraag spoedig een bedrijfscertificaat aan.”

Het voorbereiden op certificatie vergt tijd. Bedrijven moeten hun kwaliteitssysteem op orde brengen en minimaal één van hun monteurs moeten beschikken over de vereiste vakbekwaamheid op het gebied van koolmonoxide. Pas dan kan een bedrijf een aanvraag doen voor een certificaat. Een certificerende instelling heeft 5-6 weken procestijd nodig om een gemiddeld installatiebedrijf te certificeren. De Jonge: “Ik roep bedrijven daarom op om de noodzakelijke voorbereidingen ter hand te nemen en zo spoedig mogelijk een aanvraag voor certificering te doen.”

Vanaf 1 april 2023 is CO-certificaat verplicht

Met het verschuiven van de ingangsdatum naar 1 april 2023 krijgen bedrijven voldoende tijd om zich te laten certificeren. De minister benadrukt dat deze ingangsdatum niet nog een keer zal worden heroverwogen. Bedrijven die vanaf 1 april 2023 niet zijn gecertificeerd, mogen zolang ze geen certificaat hebben, niet meer werken aan gasverbrandingsinstallaties.

Publieksvoorlichting

Ook consumenten mogen vanaf 1 april 2023 alleen nog een gecertificeerd bedrijf inschakelen voor het plaatsen, onderhouden en repareren van hun gasverbrandingsinstallatie. Met publieksvoorlichting zal de consument worden geïnformeerd over het stelsel en het beeldmerk waaraan die een gecertificeerd bedrijf kan herkennen. Daarbij zal ook worden verwezen naar het register van de toelatingsorganisatie (https://www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties) waarin consumenten kunnen nagaan welke installatiebedrijven zijn gecertificeerd.

Bron: Rijksoverheid


Reacties

Peter

18 maart 2023 om 20.39 uur

Door dit in te voeren van een dag co meten dat je dan een vak bekwaamde monteur bent en de veiligheid ten goede komt en al je diploma's aan de kant kan zetten wie heeft dit bedacht dit is niet de oplossing je moet hard hebben voor dit vak ik heb 43 jaar dit werk gedaan maar de monteur zijn nu al niet te krijgen succes ermee

Redactie

28 oktober 2022 om 17.08 uur

Beste Jan, Bedankt voor het melden. De link is inmiddels aangepast!

Jan Hoogma

28 oktober 2022 om 16.52 uur

De link in de tekst is verkeerd: Moet zijn: https://www.tlokb.nl/gasverbrandingsinstallaties

Jan Hoogma

28 oktober 2022 om 16.46 uur

@Ton, Ja, Goed begrepen. Natuurlijk zou die ene man dan op papier de werkzaamheden van de uitvoerende monteurs moeten gaan controleren maar in de praktijk zie ik dat niet zo snel gebeuren. Jan

Ton van t klooster

27 oktober 2022 om 09.07 uur

Dus als ik het goed begrijp mag bv een groot bedrijf zoals feenstra of breeman met wel meer dan honderd onderhoud en service monteurs welke geen papieren hebben maar 1 technieker die op kantoor zit die zich heeft gecertificeerd voor het installatiebedrijf dan mogen dus alle niet gecertificeerde service en onderhoudsmonteurs wel aan gastoestelen sleutelen hoe verzin je het Mijn vraag meneer Terpstra en minister de Jonge wat hebben deze voor een opleiding genoten In het midden van het land had je gasbedrijf REMU hoofdvestiging in soest hadden ook zo.n organisatie opgezet genaamd STEEGAS mochten ook alleen gecertificeerde monteurs aan gastoestellen sleutelen na behalen gasonderhouds diploma's bij gawalo GOUDA een erkende opleiding nog wel maar ook mislukt Weet zeker dat nu het ook gaat mislukken als je nu kijkt na opleiding van slecht betaalde monteurs welke alleen maar gestuurt worden op omzet Groetjes ton doe je voordeel hier mee

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement