Verminder de uitstoot van gebouwen met deze 5 praktische tips

Geplaatst op 01 augustus 2022 door Redactie

Gebouwbeheerders en facility managers kunnen de frontsoldaten zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Woningen en commercieel vastgoed verbruiken namelijk zo’n 40% van de totale, wereldwijde energie. 85% van de gebouwemissies wordt uitgestoten in de operationele fase - dus tussen de oplevering en de sloop. Dat betekent dat een duurzaam gebouwbeheer een grote impact op de uitstoot van gebouwen kan hebben.

“Gebouwbeheerders en facility managers kunnen een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de CO2-uitstoot”’, zegt Jesper De Vries, country manager bij PlanRadar. “Diverse studies hebben aangetoond, dat een combinatie van goedkope of zelfs gratis maatregelen, goed onderhoud, het aanpassen of vernieuwen van installaties en voortdurende verbeteringen het energieverbruik met de helft kan reduceren. Als dat resultaat al bereikt kan worden met behulp van relatief eenvoudige maatregelen, moge duidelijk zijn dat het gebruik van nieuwe technologie en inspecties, keuringen of certificering voor energielabels of milieunormen het voor gebouwbeheerders en facility managers nog eenvoudiger maakt om de ecologische voetafdruk van hun gebouwen te verkleinen.”

Het ontwerp van een gebouw is bepalend voor de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen. Bij oudere gebouwen is de uitdaging logischerwijs vrij groot, maar nu de huidige generatie architecten zich meer richt op het bereiken van nul emissie, wordt dat gaandeweg gemakkelijker. Jesper de Vries: “Er is vooralsnog geen kant-en-klare oplossing om de uitstoot van gebouwen te verminderen, maar de volgende tips kunnen gebouwbeheerders en facility managers wel een eind op weg helpen.”

1. Bepaal het energieverbruik en de emissies

Bepaal het energieverbruik van de vastgoedportfolio en leg vast hoeveel energie door welke apparatuur gebruikt wordt en wat de uitstoot is gerelateerd aan verlichting, verwarming, ventilatie en airconditioning. Zodra de basiswaarden van de emissies vastgesteld zijn, kan men beginnen met het doorvoeren van maatregelen die de uitstoot van emissies verminderen. Daarvoor bestaan handige hulpmiddelen zoals de Engelse EC3-calculator.

2. Zorg voor steun in de hele organisatie

Het is veel gemakkelijker om beleid te veranderen als collega's en huurders op dezelfde lijn zitten en ook zij willen streven naar vermindering van de uitstoot van de gebouwen waarin ze wonen en werken. Communiceer daarom duidelijk over de strategie en de doelstellingen en leg goed uit wat iedereen kan doen om die te bereiken.

3. Begin met de gemakkelijke maatregelen

Begin bij het laaghangende fruit. Men kan bijvoorbeeld overstappen op een energieleverancier die gebruikmaakt van duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Of vervang oude gloeilampen door LED-verlichting, die veel langer meegaat en tot 75% minder energie verbruikt.
Stel de temperaturen van verwarming, koeling en airconditioning zorgvuldig in. Het verhogen van de temperatuur in een koelkast met slechts één graad kan een energiebesparing opleveren van 3 tot 4%. Het verlagen van de temperatuur van de thermostaat in gebouwen met slechts één graad kan jaarlijks duizenden kilowattuur elektriciteit besparen.
Gebruik stickers om mensen eraan te herinneren dat ze het licht uit moeten doen als ze een kamer verlaten en overvolle waterkokers of te lege vaatwassers moeten voorkomen.
Gebruik slimme meters die aangeven hoeveel energie er op een bepaald moment wordt verbruikt en welke apparaten het meest verbruiken.

4. Voer structurele verbeteringen door

Er zijn nog veel meer interessante investeringen mogelijk om de uitstoot van gebouwen te verminderen. Men kan bijvoorbeeld sensorgestuurde verlichting installeren, die uitgaat wanneer kamers en gangen niet worden gebruikt. Of IoT-sensoren die detecteren of delen van een kantoor in gebruik zijn en die automatisch verlichting, verwarming en airconditioning uitschakelen wanneer ze niet nodig zijn.
Men kan het gebouw beter isoleren, waardoor de stookkosten omlaag gaan. Een groen dak op het gebouw vermindert het energieverbruik en stimuleert tegelijkertijd de biodiversiteit. Warmtepompen zijn efficiënter zijn dan traditionele elektrische verwarming.

5. Onderhoud, onderhoud, onderhoud

Een van de meest effectieve manieren om de ecologische voetafdruk van vastgoed te verkleinen, is structureel en goed onderhoud van alle apparatuur en gebouwen. Door bijvoorbeeld regelmatig de HVAC-systemen te inspecteren en ervoor te zorgen dat ze efficiënt werken, hoeven ze minder snel vervangen te worden. Daarmee worden niet alleen kosten bespaard, maar wordt ook de carbon footprint als gevolg van de productie van apparatuur kleiner.

“Digitale onderhoudsoplossingen zoals wij die op markt brengen kunnen de efficiëntie nog verder verhogen; bijvoorbeeld door automatisch herinneringen te versturen als er inspecties of onderhoud moeten plaatsvinden en door de bijbehorende taken automatisch aan de juiste mensen toe te wijzen”, verduidelijkt De Vries. “Door structureel met aannemers over hun werkplanning te communiceren, worden de werkzaamheden op tijd en volgens de normen uitgevoerd. Een bijkomend voordeel is, dat facility managers door het verzamelen van alle informatie over onderhoudsactiviteiten en -kosten nog meer inzicht krijgen in de resultaten van hun beleid.”

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. En omdat gebouwbeheerders en facility managers verantwoordelijk zijn voor het energieverbruik in grote gebouwen spelen ze een bijzonder belangrijke rol bij het bereiken van de net zero-doelen van de samenleving. Alleen al door een aantal eenvoudige en kosteneffectieve maatregelen kunnen ze prima resultaten bereiken.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement