Verleng op tijd je EPBD-certificaat!

Geplaatst op 28 september 2023 door Redactie

Voor het uitvoeren van keuringen of inspecties aan gebouw gebonden installaties heb je een EPBD-certificering nodig. Of je de certificering EPBD-A of EPBD-B nodig hebt, hangt af van de grootte van installaties en het type werkzaamheden dat je met jouw certificering wilt uitvoeren.

Vijf jaar geldig

Het EPBD-certificaat is vijf jaar geldig. Vóór het verlopen van het certificaat dien je een bijscholingsexamen af te leggen. Indien je hier niet tijdig aan voldoet, dan worden nieuwe keuringsrapporten niet meer als rechtsgeldig beschouwd. Zorg dus dat je tijdig je certificaat vernieuwt. Via STEK kun je het examen snel, praktisch en tegen beperkte kosten afleggen. Wanneer je voor het bijscholingsexamen geslaagd bent, is je certificaat EPBD-A of -B weer vijf jaar geldig.

PFAS: de nieuwe milieuzorg, gevolgen voor de installateur

PFAS zijn door de mens gemaakte stoffen. De stoffen zijn een verbinding tussen fluor en koolwaterstoffen en hebben bijzondere eigenschappen. Ze zijn water- en vuilafstotend, zijn bestand tegen hoge temperaturen en uv-licht.
Je komt de stoffen in veel producten tegen, waaronder F-gassen.
Het vervelende is dat kleine hoeveelheden van de stoffen ook in het milieu terecht kunnen komen. En daar kan het niet worden afgebroken. Het hoopt zich op in organismen en kleine deeltjes komen zo ook in de mens terecht. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op kanker.

REACH-wetgeving

De Europese politiek buigt zich momenteel over een verbod op PFAS. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de installateur. Naast de terugfaseringsplannen rondom de F-gassen verordening komt er binnenkort ook nog de REACH-verordening aan. REACH kan verboden of beperkingen opleggen aan de productie, het gebruik of de invoer van bepaalde schadelijke stoffen. Dit kan betekenen dat bepaalde koudemiddelen totaal worden verboden, wat een behoorlijke impact op de installateurs kan hebben.

Onlangs heeft Arie van Ballegooijen, de Technisch Manager van STEK, een presentatie gegeven ter voorbereiding op de REACH-wetgeving. In zijn presentatie behandelt hij de ontwikkeling van REACH en de impact hiervan op het gebruik van koudemiddelen en de consequenties voor installateurs.

Seminar ‘PFAS: de nieuwe milieuzorg’ terugkijken?

De presentatie biedt waardevolle inzichten om professionals in de branche te helpen zich voor te bereiden op de veranderingen die op komst zijn.

Kijk hier het seminar terug.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement