Onderschatting risico op legionella-infectie na vakantie

Geplaatst op 21 juli 2019 door Redactie

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, komen daardoor na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor. De installateursvereniging heeft een aantal tips op een rij gezet om legionellabesmetting te voorkomen.

Volgens Techniek Nederland is de kans op legionellabesmetting het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van leidingwater wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot. De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. In een aantal gevallen kan een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks zijn er enkele honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor.

Thuis éérst de douche aan

Techniek Nederland raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst de douche vier à vijf minuten rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Eric van der Blom, specialist legionellapreventie bij Techniek Nederland: 'Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.’

Water is als een pak melk

Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden. Van der Blom: 'Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk.'

Vakantiebestemming

Aandacht voor legionella is niet alleen thuis belangrijk. Ook op vakantiebestemmingen lopen waarschijnlijk ieder jaar tientallen reizigers een besmetting op. Het risico is vooral groot wanneer het appartement of vakantiehuisje langere tijd niet bezet is geweest. Uit voorzorg is ook in dit geval aan te raden alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen

  • Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen vier á vijf minuten lang.
  • Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
  • Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
  • Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.
  • Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.
  • Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Techniek Nederland adviseert om ook op de vakantiebesmetting alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Reacties

Eef Looman

6 augustus 2019 om 10.02 uur

En vang al het weglopende water op voor de planten in de tuin zodat het niet rechtstreeks in het riool beland

Klus.sluijter@outlook.com

2 augustus 2019 om 16.40 uur

Heb geleerd van cursus bij geberit dat bij een temperatuur van 70 graden de legionella binnen 2 min dood is. Dus inderdaad minimaal 63 en iets langer later doorstrommen, kin koud water met een temperatuur van 40 graden voelt en vermenigvuldigen de legionella

Gerrit Langelaar

2 augustus 2019 om 08.58 uur

Ik ben wel teleurgesteld in het feit dat de grootste branche organisatie van Nederland 55°C watertemperatuur noemt terwijl onze wetgever minimaal 63°C aangeeft als de temperatuur waarop de legionella temperatuur wordt vernietigd. Ik verwacht eigenlijk dat jullie verwijzen naar de van toepassing zijnde water werkbladen vriendelijk groet, Gerrit Langelaar

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement