'Verduurzaming woningen moet hand in hand gaan met bewust energiegebruik'

Geplaatst op 10 november 2021 door Redactie

Gemeenten moeten komen met wijkgerichte plannen om woningeigenaren en huurders te ondersteunen bij het verduurzamen van hun huizen. Dat schreven gemeenten, Woonbond en branchevereniging van woningcorporaties Aedes onlangs in een brief aan de Tweede Kamer.

Belangrijk onderdeel in deze wijkgerichte plannen zijn participatie en zeggenschap van de bewoners zélf. Dit zou oplossingen verbeteren en het draagvlak voor verandering vergroten.

Volgens Sjoerd Delnooz, unitmanager en expert waterstof en energietransitie bij Kiwa, is het is een goede zaak dat huiseigenaren en huurders nadrukkelijker worden betrokken bij de verduurzaming van hun woningen. "Want met betere isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp ben je er nog niet. Om de CO₂-uitstoot maximaal terug te dringen, moet verduurzaming van huizen hand in hand gaan met bewuster energiegebruik en duurzame energie. Dus niet alleen huizen verduurzamen, maar ook bewuster omgaan met energie door bijvoorbeeld korter te douchen en de verwarming een graadje lager te zetten. En door ervoor te zorgen dat je energie die je tóch gebruikt een duurzame oorsprong heeft. Dat is drie keer winst en daar is het om te doen", aldus Delnooz.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement