Verduurzaming realiteit dankzij gezamenlijke inspanning

Geplaatst op 28 april 2016 door Redactie

Het Amsterdamse strandpaviljoen Blijburg opende begin november 2015 op een nieuwe locatie. Een locatie voor in ieder geval de komende 12 jaar. Het strandpaviljoen is een centrale ontmoetingsplek en onderneemt met oog voor mens, dier en milieu. Het pand is 1800 m2 groot, het hele jaar geopend en ontvangt jaarlijks rond de 80.000 bezoekers. Een parel aan de rand van de nieuwbouwwijk IJburg. Samenwerking tussen Blijburg, Eneco en Metabolic leidde tot een bijzondere combinatie van nieuwe technieken waardoor Blijburg zoveel mogelijk zelfvoorzienend is.

Duurzaamheid, energiebesparing en verminderen van uitstoot zijn bepalende elementen: op verschillende manieren is een en ander gerealiseerd. Tot tevredenheid van de opdrachtgever. We noemen de bouw met zoveel mogelijk hergebruikte materialen maar ook een innovatief energiesysteem dat zorgt voor bijna 65.000 CO2 reductie per jaar in vergelijking met een conventioneel systeem.

Smart Power Block
Er is bewust gekozen voor een kleinverbruikers aansluiting gecombineerd met een ‘Smart Power Block’. Deze is ontwikkeld en gebouwd door de Nederlandse start-up Spectral Utilities, een dochter van Metabolic. De installatie bestaat uit accu’s die vermogenspieken opvangen zodra de kleinverbruikers aansluiting wordt overschreden. Met slimme ingebouwde software wordt apparatuur aangestuurd om pieken te beperken en te timen. Blijburg koos voor een elektrische aansluiting van 3x80 ampère in plaats van een grootverbruik aansluiting van 3x250 ampère. 

Zonnepanelen
Eneco plaatste 71 zonnepanelen op het dak. De panelen produceren jaarlijks ongeveer 16.000 kWh groene stroom. Dat is een twintig procent van het totale energieverbruik van de technische installatie. De complete energievoorziening is CO2 neutraal omdat het resterende deel dat wordt gebruikt Hollandse Wind van Eneco is.

VRV-systeem
De warmte en koude die dit bijzondere pand nodig heeft wordt gemaakt door het VRV-systeem: energiezuinig en zeer efficiënt. Een luchtwarmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht en de restwarmte van de vriescel, twee koelcellen en de biertank. Ook zorgt het systeem voor frisse lucht door middel van warmteterugwinning uit de luchtbehandelingskast. Dit maakt Blijburg 20 procent energiezuiniger. Eneco realiseert en onderhoudt de installaties voor in ieder geval negen jaar.

Perfecte proefkamer
Stanja van Mierlo, Founder en directeur Blijburg: “De wereld verandert en wij laten hier zien hoe je slimmer met energie en afval kan omgaan. De samenwerking tussen betrokken partijen heeft geleid tot een bijzonder resultaat waar wij mee vooruit kunnen. Uiteraard blijven we werken aan optimalisering. Blijburg is met de ligging op deze mooie landtong en het is een perfecte proefkamer voor het groene bouwen en ondernemen. Een mooi en concreet voorbeeld hoe het ook kan.”

Energielandschap verandert
Cornel Gaasbeek, projectleider van Eneco: “Het energielandschap verandert. We zijn de omslag in het denken voorbij en er gebeurt veel. Met dit soort projecten laat Eneco zien op welke manier zij bijdraagt aan innovatieve energieconcepten. Niet alleen roepen maar ook doen. Steeds meer decentrale opwekking en minder energieverbruik in de stad. We hebben het hier over een uniek concept. Nu nog uniek maar over een paar jaar de standaard, daar zijn wij van overtuigd. Het moet anders en het kan ook anders. En dat wordt hier in de praktijk gebracht.” Om het project financieel rond te krijgen ondersteunde Eneco het project op Blijburg met technische kennis en een lening.

Waarde
Ward Hupperets, technisch ingenieur van energie-adviesbureau Metabolic: “Een kleinverbruikers aansluiting in plaats van een grootverbruikers aansluiting leidt tot een aanzienlijke besparing van de kosten. Om wel aan de vraag te kunnen voldoen hebben we het Smart Power Block bedacht. Met daarbij een managementsysteem om tijdens piekbelasting een koelinstallatie of warmtepomp tijdelijk uit te schakelen. Al met al een innovatief project dat op meerdere fronten haar waarde zal bewijzen.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement