Verduurzamen op alle niveaus

Geplaatst op 28 november 2017 door Redactie

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Op diverse fronten wordt daar hard aan gewerkt en vraagt van alle partijen in de markt om een bijdrage te leveren aan reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Het doel is helder maar duidelijk is ook dat een en ander niet van de ene op de andere dag valt te realiseren. Zo zal bijvoorbeeld het gebruik van aardgas wel verminderen, maar de komende jaren toch nog steeds een belangrijke energiebron blijven. Laat onverlet dat er verschillende manieren zijn om het gestelde doel te bereiken. Nefit, bekend van HR-ketels maar ook van onder meer zonne-energie- en warmtepompsystemen, ontwikkelt en produceert grensverleggende systemen waarbij zowel naar de korte als de lange termijn wordt gekeken.

Martine Straver, directeur Marketing en Product Management bij Nefit: “We weten waar we naar toe willen maar het devies is stap voor stap. Verduurzamen vraagt om een visie op alle terreinen, niet alleen van ons ook van alle andere marktpartijen, de overheid en de consumenten. Zonne-energie zit al jaren in het programma, maar onze hybride systeemoplossingen met warmtepomptechnologie en warmteterugwinning zijn aan een razendsnelle opmars bezig. Daarnaast blijft voorlopig betrouwbare en efficiënte HR-technologie een noodzakelijke pijler voor grootschalige energiebesparing.”

Meer omzet genereren

Bij het verder verduurzamen kan je grofweg drie categorieën onderscheiden. “In een keer naar honderd procent energieneutraal (all-electric)speelt vooral bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie. Prima, maar voor het grootste deel gaat het op de eerste plaats toch om het verduurzamen van bestaande installaties. Aanvullen met een hybride warmtepomp, ventilatiewarmtepomp of zonne-energie waar dat mogelijk is.

“Zonne-energie zit al jaren in het programma, maar onze hybride systeemoplossingen met warmtepomptechnologie en warmteterugwinning zijn aan een razendsnelle opmars bezig.”

Bovendien biedt het vervangen van de talloze oude HR-installaties in Nederland door de nieuwe, nog efficiëntere generatie een enorm en gemakkelijk te realiseren besparingspotentieel. Dat vraagt niet alleen het nodige van de fabrikanten, maar ook om een pro-actieve houding van de installateurs. Gelukkig zien we steeds vaker dat de installateur zich realiseert dat er nog een hele slag valt te maken. Lees: hoe hij meer omzet kan genereren en waar vakmanschap telt.”

Om de installateur te helpen organiseert Nefit het hele jaar door hands-on warmtepomp trainingen. Martine Straver: “Voorlichten en adviseren is van groot belang. En dan hebben we het niet alleen over technische trainingen maar ook over hoe je vragen van de consument kunt beantwoorden. Een consument die steeds beter is geïnformeerd op het moment dat hij een installateur benaderd. Wat voor ons geldt, geldt ook voor de installateur: afwachten is geen optie, als je een rol van betekenis wilt spelen moet je in actie komen.”

Ondersteuning en support

Ondersteuning en support staat hoog in het vaandel bij Nefit. Ook als het bijvoorbeeld gaat om F-gas certificering, dat is nodig als je werkt met koudemiddelen. Nefit heeft een eigen F-gas service zodat ook, als de installateur dat certificaat niet heeft, dit geen belemmering hoeft om een klus aan te nemen.

“Wat voor ons geldt, geldt ook voor de installateur: afwachten is geen optie, als je een rol van betekenis wilt spelen moet je in actie komen.”

Martine Straver: “We zitten in een continue leerproces en vanuit de ervaringen die we opdoen bewegen wij mee met de veranderende vragen die we uit de markt krijgen. Systemen en producten zijn uiteraard van groot belang, maar minstens zo belangrijk is het overdragen van kennis.” De belangstelling voor nieuwe duurzame systemen, mede dankzij subsidieregelingen is groot, zo bleek tijdens de Nefit Duurzaam Dagen. Samen georganiseerd met drie ROC’s op diverse locaties in Nederland. Die belangstelling vertaalt zich ook in de verkopen: jaar op jaar ziet Nefit de aantallen warmtepompen verdubbelen.

Meer dan ‘alleen’ product

Nefit, is een merk van Bosch, behoeft hier verder geen introductie. Onderscheidend door hoogwaardige kwaliteit en een hoog niveau van dienstverlening. Met innovaties die tot de verbeelding spreken: van de nieuwste duurzame systemen enHR-technologie tot de Nefit Easy, de slimme thermostaat waar Nefit zo’n vier jaar geleden als eerste verwarmingsfabrikant mee op de markt kwam. Maar ook het online aanbieden van toegankelijke offertetools laat zien dat Nefit ook als het gaat om zaken rond Connectivity zowel voor de consument als de installateur veel meer biedt dan ‘alleen’ een product. Martine Straver: “Samen op weg naar een groenere toekomst, maar wel met beide benen op de grond blijven staan. Innovatie koppelen aan praktische haalbaarheid, daar gaat het om. Stap voor stap maar zonder omwegen naar het doel.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement