‘Verder kijken dan wat in Nederland gebruikelijk is’

Geplaatst op 17 juli 2020 door Redactie

‘Verwarming, koeling, isolatie, ventilatie en regeling op elkaar afgestemd’

„We wilden afwijken van wat er standaard aan traditionele woningen in Nederland gebouwd wordt”, vertelt Herman, die samen met zijn vriendin Tanja eigenaar is van een Scandinavische houtskeletbouw woning. „We wilden een heel vooruitstrevende woning. Er zijn in de wereld zoveel technieken ontwikkeld op het gebied van verwarmen, koelen, isoleren en ventileren, maar vaak wordt alleen gefocust op wat in Nederland gebruikelijk is. Wij kijken verder.”

„De Nederlandse bouwsector zit vaak in zijn eigen kokervisie opgesloten”, vervolgt Herman. „Maar de industrie is wereldwijd en er zijn Europese normen. Wij vonden een bakstenen woning bouwen op de zware kleigrond die we hier hebben geen goed idee. Die is hier naar ons idee veel te zwaar. We wilden daarom een andere, lichtere woning met andere isolatiewaarden. Daarom hebben we gekozen voor een houtskeletbouw woning uit Letland.”

Hoog comfort, lage energierekening

Het bedrijf uit Letland dat de woning leverde, doet veel zaken in Scandinavië. „De verwarming/koeling, ventilatie en elektra zijn allemaal door lokale Nederlandse bedrijven geregeld”, aldus Herman. „Het moet allemaal vooruitstrevend zijn. Een hoog comfort en een lage energierekening. Onze woning is daarom gebouwd volgens Scandinavische normen. Dat betekent dat de isolatieklasse hoger is, die is C10 in plaats van C6. De woning is volledig luchtdicht gemaakt.

"Het is een bijzonder project omdat we alle componenten als verwarming, koeling, isolatie, ventilatie en regeling op elkaar afgestemd hebben.”

Dat is gebruikelijk in Scandinavië. Maar dan is hierbij wel balansventilatie belangrijk. Je kunt een woning luchtdicht maken, maar je hebt toch verse lucht nodig voor een comfortabel en gezond binnenklimaat.” „Wij als WTH hebben daarop ingespeeld”, vertelt Ronald de Vries, business development manager WTH, die het hele proces begeleid heeft. „Het is een bijzonder project omdat we alle componenten als verwarming, koeling, isolatie, ventilatie en regeling op elkaar afgestemd hebben. Het is één geheel. Het is belangrijk om van te voren al de isolatie en de warmtevraag te kennen en te weten wat er aan ventilatie nodig is. Bovendien is het belangrijk om goed naar de wens van de klant te luisteren.”

Verwarming en ventilatie

„Toen Herman en Tanja ons benaderden, gaven ze aan dat ze een energieneutrale woning wilden bouwen”, zegt De Vries,. „Deze woning wilden ze op een duurzame manier gebouwd hebben en op een duurzame manier verwarmd en gekoeld hebben. Daar hebben wij een afgiftesysteem voor berekend en gebouwd. Maar we hebben ook breder gekeken en de ventilatie in het ontwerp meegenomen, zodat het één systeem wordt. De gedachte is dat elke ruimte van de woning continu wordt bewaakt op temperatuur en luchtkwaliteit. De warmtepomp en de ventilatie zijn zo op elkaar ingesteld dat naar behoefte kan worden geventileerd, verwarmd en gekoeld. Die afstemming is belangrijk voor deze woning omdat die beter geïsoleerd is dan waar de gemiddelde woning volgens het bouwbesluit aan moet voldoen. Dat geeft uitdagingen om dat goed voor elkaar te krijgen.”

Technieken op elkaar afstemmen

„Bij de Nederlandse manier van bouwen wordt bij de installatie gebruikgemaakt van technieken die voorhanden zijn”, aldus De Vries. „Wat deze woning uniek maakt, is dat de technieken op elkaar afgestemd zijn met multisensoren die de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in elke ruimte kunnen meten en zo het gewenste comfort in elke ruimte kunnen aanpassen.

„De reden voor 76 zonnepanelen is dat deze de behoefte moeten gaan dekken voor elektriciteit voor de woning en voor twee elektrische auto’s die samen 50.000 kilometer per jaar rijden.”

Er is hier gebruikgemaakt van vloerverwarming en –koeling met een water/water warmtepomp. Deze is aangesloten op een bodemwisselaar van 200 meter diepte. Daarnaast heeft de woning balansventilatie met WTW waarbij gebruikgemaakt wordt van twee zones, de begane grond en de bovenverdieping. Op het dak komen straks nog 76 zonnepanelen. De reden voor 76 zonnepanelen is dat deze de behoefte moeten gaan dekken voor elektriciteit voor de woning en voor twee elektrische auto’s die samen 50.000 kilometer per jaar rijden. De zonnepanelen dekken dus het stroomverbruik van de installatie, huishoudelijk gebruik en de autokilometers.”

Logisch voorstel

„Zelf ben ik elektrotechnicus”, vertelt Herman. „Ik heb een voorliefde voor alles wat met techniek te maken heeft. Ik weet dat er heel veel technieken ontwikkeld zijn, maar die moeten bij elkaar gebracht worden voor een goed werkzaam systeem. Maar daar schort het helaas nog wel eens aan. Het pakket van WTH sprak ons aan. Ze wilden met ons meedenken en mee helpen ontwikkelen. Wat ze voorstelden, klonk logisch. Zo zou het bij iedereen moeten gaan, maar dat is helaas niet zo. Het pakket van WTH is één geheel dat op elkaar afgestemd is. Zo kunnen alle onderdelen optimaal functioneren. Bovendien hebben we één aanspreekpunt. Als er iets aan de hand is, weten we waar we moeten zijn en dat vinden we ook heel belangrijk. Wat Ronald vertelde over WTH, sloot aan bij onze wensen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Interessante woning

„De installatie is door de bewoner te monitoren, maar ook op afstand door ons als WTH”, laat De Vries weten. „We verlenen remote service en kunnen de installatie op afstand optimaliseren. We kijken of overal het gewenste klimaat geleverd wordt. Verder gaat de woning ons kennis geven, waardoor wij onze installaties nog beter kunnen maken. Omdat deze woning zo afwijkt van standaard woningen in Nederland is dit voor ons een zeer interessante woning.

„Vaak kiezen mensen voor wat ze kennen en wat de installateur kent. Ze houden niet zo van nieuwe fratsen.”

Wij maken gebruik van de data uit de woning om te leren hoe we installaties optimaal afgestemd krijgen. Met deze installatie hebben we een win-win situatie. Het levert voordeel op voor de bewoners op het gebied van comfort, maar ook voor ons op het gebied van kennis.” „Wat voor WTH, denk ik, een mazzeltje is geweest is dat ze iemand gevonden hebben die mee wil doen bij zo’n soort project”, zegt Herman. „Vaak kiezen mensen voor wat ze kennen en wat de installateur kent. Ze houden niet zo van nieuwe fratsen. Wij wilden een stapje verder en zochten juist iemand die ook een stapje verder wilde gaan en technieken wilde combineren. Daar hebben wij dan weer mazzel mee, want dat wil niet iedereen.”

Aan wensen voldoen

„Dat de installatie één geheel is, dat is voor ons heel belangrijk”, geeft Herman aan. „Bij de installatie kan alles gefinetuned worden en er kan door WTH op afstand meegekeken worden of alles optimaal functioneert. Dat is heel fijn. We wilden het allemaal goed voor elkaar hebben, want we wilden niet het risico lopen dat we een installatie zouden hebben die niet aan onze wensen voldoet. Als alles op elkaar afgestemd is en waar nodig bijgesteld kan worden, heb je er zoveel meer plezier van. En dat is belangrijk, want je moet er toch zo’n 30 jaar op een comfortabele manier mee doen.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement