Ventilatie steeds belangrijker

Geplaatst op 12 februari 2021 door Redactie

„In deze tijd van corona wordt ventilatie steeds belangrijker”, zegt Jan Koop de Boer, directeur bij Mark Climate Technology in Veendam. „Er is veel vraag naar luchtbehandeling. Momenteel zijn we heel druk met het produceren van WTW-units voor scholen, kantoren en andere ruimtes waar mensen verblijven, zodat er voldoende geventileerd kan worden. De Mark Airstream warmteterugwinunits met luchthoeveelheden tot 3200 m3/h hebben wij nu standaard op voorraad en kunnen we daarom zeer snel leveren.”

Dat snelle leveren kwam ook goed uit bij het eigen bedrijf, toen daar de vraag naar extra ventilatie kwam. „Mensen op kantoor moeten nu allemaal wat meer afstand houden”, vertelt De Boer. „Daarom zijn de mensen bij ons op kantoor in twee groepen gesplitst. De helft van het kantoorpersoneel zit nu in de showroom. Maar die ruimte moest natuurlijk wel aan alle eisen voldoen en voldoende geventileerd kunnen worden. Zeker bij een bedrijf zoals het onze staat een goede ventilatie voorop. Daarom hebben we op het dak een WTW-unit van 2000 m3/h neergezet die is voorzien van een warmtepomp voor de verwarming in de winter en koeling in de zomer. Die konden we uit ons magazijn pakken. Dat is het voordeel; dat we eigen voorraad hebben.”

Turn key opgeleverd

Naast de standaard toestellen levert Mark ook veel maatwerk. Momenteel is er een Eurovent gecertificeerde Mark Airstream HWX 15.000 hoog rendement WTW-unit in aanbouw, voorzien van drie stuks DX warmtepompen en regeling. De unit wordt af fabriek plug & play getest en geleverd. De 3 warmtepompen, elk 16 kW, worden gemonteerd op een aangebouwd bordes.

„Het speciale van het WestCord project is dat het volledig maatwerk is.”

„Een groot voordeel van onze oplossing is dat we de complete unit, inclusief warmtepompen, turn key opleveren”, zegt De Boer. „De installateur hoeft alleen nog maar de kanalen te monteren en de voedingspanning aan te sluiten. Hij hoeft geen F-gassen certificering te hebben, want dat hebben we allemaal al voor hem gedaan. Volgens wens van de klant is alles geverfd in de kleur RAL 7012, inclusief de warmtepompen.”


Maatwerk

Een ander voorbeeld van een Turn key project is het onlangs gerealiseerde project bij hotel WestCord in Groningen. „De installateur was al in een vergevorderd stadium met een concullega, maar die heeft het project teruggegeven omdat ze het maatwerk niet zagen zitten”, zegt De Boer. „Voor ons is maatwerk geen enkel probleem. Het speciale van het WestCord project is dat we 2 luchtbehandelingskasten op elkaar hebben geplaatst, de Mark Airstream HWX 15.000 WTW-unit met warmtewiel en de Mark Airstream CFX 20.000 WTW-unit met tegenstroomwisselaar. Uiteraard met een plug & play regeling. Op verzoek van de klant is er tevens een loopbordes geplaatst en een bordes met 5 losse warmtepompen. Ook is er voor de keuken van het hotel een kanaaldeel geleverd, voorzien van vetvangfilter inclusief lekbak, M5 zakkenfilter en koolstoffilters. Alles volledig turn key opgeleverd.”

Een project houdt bij Mark niet op bij de oplevering; wanneer we een project opleveren met luchtbehandelingskasten en er is (nog) geen internet, dan kunnen we zelf een 4G of 5G mobiele internetverbinding opzetten zodat we de eerste weken na oplevering zelf alles kunnen monitoren en op afstand kunnen regelen”, aldus De Boer. „Wij vinden het belangrijk om in het begin alles te volgen.”

Gezonde luchthuishouding

In deze tijd van corona is een gezonde luchthuishouding in gebouwen heel belangrijk, „Om virussen te doden met de luchtbehandelingskasten zijn er onder andere UVC-lampen en HEPA-filters”, geeft De Boer aan. „Met een HEPA-filter haal je veel virusdeeltjes weg, maar dat is een fijn filter en dat kost veel energie. In combinatie met een UVC-lamp kun je toe met een wat grover filter. Dat is energiezuiniger. Wij gebruiken tevens UVC-LED technologie, dat is uiteraard al helemaal zuinig.”

Regelgeving

„Zuinige toestellen, daar is de Europese regelgeving maatgevend”, aldus De Boer. „We hebben te maken met EcoDesign regelgeving. We zijn daarom continu bezig om alle apparatuur te laten voldoen aan de ErP regelgeving. We hebben een gasgestookte luchtverwarmer die voldoet aan de regelgeving ErP 2021, maar die nog net niet condenseert, waardoor er ook volgend jaar geen condensleiding benodigd is.

„We zijn bekend van de gasgestookte luchtverwarmers, maar ons productenpallet is veel groter dan dat.”

 Voor onze gasgestookte condenserende HR-luchtverwarmers met een lage NOx-uitstoot en een modulerende premix-brander is er een andere oplossing voor de condens: een pompje om condens weg te pompen naar het dak.”


Totaalleverancier

Mark wordt steeds meer een totaalleverancier. „We zijn bekend van de gasgestookte luchtverwarmers, maar ons productenpallet is veel groter dan dat”, geeft De Boer aan. „We hebben bijvoorbeeld ook elektrische luchtverwarming en elektrische stralingsverwarming. Dat verkoopt goed omdat veel bedrijven zonnepanelen hebben en het overschot aan energie niet terug kunnen of willen leveren aan het net. Ze gebruiken hun energie daarom voor het verwarmen van hun bedrijf.” Mark heeft daarnaast een hele range producten die geschikt zijn voor warmtepompen, zoals de watergevoede luchtverwarmers en watergevoede stralingspanelen. Verder heeft Mark een hele range Dry Coolers van groot tot heel groot vermogen. „Die passen we ook toe als watergevoede luchtverwarmers in grote ruimtes en grote panden”, legt De Boer uit. „De AWS-EPA adiabatische dry cooler is voorzien van een geïntegreerde adiabatische voorkoeler. Dit voorkoelsysteem wordt gebruikt om de omgevingslucht af te koelen voordat deze de coil binnengaat. Dit geeft een verhoging van de koelcapaciteit en een grote energiebesparing.” De V-Dry Coolers met 2 coils en een enkele rij ventilatoren zijn gerangschikt in een V-vorm. Ze zijn uitgerust met warmtewisselaars met koperen buis en aluminium vinnen. Ze hebben EC-ventilatoren en een multi-circuit wateraansluiting. „Ze zijn compact, stil, robuust en zuinig”, zegt De Boer.

Toekomst

Vanuit Veendam wordt een van de ringleidingen geschikt gemaakt voor transport van waterstofgas. „Er ligt in Nederland een dubbele ringleiding”, legt De Boer uit. „Er zijn twee ringleidingen voor aardgas. Eén van die ringleidingen wordt geschikt gemaakt voor waterstofgas. Er komt op de Noordzee ten noorden van Groningen een windmolenpark. Op die plek is de zee ondiep en het waait er altijd. Van het energieoverschot van dat windmolenpark wordt middels hydrolyse van water waterstofgas gemaakt. Dat waterstofgas wordt bij Veendam in de zoutcavernes gepompt als buffer.

„De installateur hoeft alleen nog maar de kanalen en de voedingspanning te monteren. De rest hebben we al voor hem gedaan.”

Vanuit deze buffer wordt het gas via de ringleiding door Nederland gedistribueerd. Dat is het idee. We zijn alvast begonnen om onze luchtverwarmers te certificeren voor 20 procent bijmenging van waterstofgas. De bedoeling is dat onze luchtverwarmers straks ook geschikt zijn voor 100 procent waterstofgas. Maar ook een Mark aardgastoestel blijft een bedrijfszekere manier van verwarmen. Bij Veendam wordt een grote N2 fabriek gemaakt om van het hoogcalorisch aardas uit Rusland en Noorwegen, laagcalorisch gas te maken dat geschikt is voor de Nederlandse apparatuur.”


Groei

„Ondanks corona zitten we dit jaar op hetzelfde niveau als vorig jaar”, zegt De Boer. „We verwachten zelfs een kleine groei omdat er meer vraag naar ventilatie is. Onze technisch-adviseurs kunnen voor ieder ventilatie-/verwarmings-vraagstuk een goede oplossing adviseren, variërend van het gebruik van standaard producten tot maatwerk en turn key oplossingen, toegespitst op de wensen van de klant.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement