Velu: specialist in renovatieoplossingen

Geplaatst op 23 mei 2019 door Redactie

“Opdrachtgever van dit project is Woonfriesland, sociaal woonbedrijf in Leeuwarden” vertelt Michel Luesink, Sales & Business Development Manager Velu. “Woonfriesland is al langere tijd bezig met de verduurzaming van hun woonbestand, en in dat kader werken wij met meerdere partijen samen binnen dit project.”

Vijftal samenwerkende partijen

De betrokken partijen zijn, naast Velu, installatiebedrijf P. de Vries Installatietechnieken BV in Leeuwarden, bouwkundig aannemer Wits Vastgoedonderhoud en Renson, leverancier van het toegepaste Oxygreen Collectief (vraaggestuurd ventileren in gestapelde bouw).

Michel Luesink: “Wij hebben een lange relatie met P. de Vries, die zo’n 17 jaar geleden is begonnen. Wij hebben de onderdelen in huis voor totale systemen op het gebied van ventilatie, zodat we de afnemer op dat gebied volledig kunnen ondersteunen. Als Velu willen wij namelijk niet louter als leverancier van losse componenten in de markt actief wil zijn. Een gedegen advies en een complete ondersteuning zijn de facetten waarop we ons focussen om de opdrachtgever uiteindelijk een totaaloplossing te kunnen bieden.”

“Het project betreft groot onderhoud aan 124 appartementen in Leeuwarden”

“Dit project was een goede aanleiding om weer een goede samenwerking tot stand te brengen” vult Daniël Nijburg, Velu’s Accountmanager Noord-Nederland, hem aan. “Vorig jaar juni ben ik samen met Michel bij Jeroen van der Geest van P. de Vries langsgegaan voor de eerste gesprekken over de mogelijkheden.”

Jeroen van der Geest (Hoofd Bedrijfsbureau van P. de Vries): “Vervolgens hebben we onze inkopers geïnformeerd dat Velu een nieuw systeem had, en besproken of dat dan zou passen op bepaalde woningen.” Het project in kwestie betreft groot onderhoud aan 124 appartementen in Leeuwarden: 60 wooneenheden aan Anjenplein (een twaalfhoog appartementencomplex) en 64 aan De Anjen (vierhoog).

Vraaggestuurd ventileren in stapelbouw

Hij vervolgt: “Wij krijgen dan de vraag: hoe gaan we met dit complex om qua systeem, als het gaat om vraaggestuurd ventileren. Er zijn dan diverse systemen mogelijk. Het flatgebouw moest collectief van het gas af, het ging om de label-sprongen van de woningbouwvereniging. De twaalfhoog flat is al voorzien van elektrisch koken en voorbereid op een externe warmtepomp – die is klaar voor de toekomst. Op het juiste moment kwam Daniël Nijburg met dit systeem.”

Velu (onderdeel van de Nijburg Industry Group) biedt sinds 1988 innovatieve oplossingen die nauw aansluiten op de steeds hogere eisen die worden gesteld aan ventilatie en een goed binnenklimaat in woningbouw en utiliteit. Producten worden toegepast in nieuwbouw, renovatie en transformatieprojecten. Velu levert bovendien complete systemen (vaste leveranciers zijn zusterorganisatie Solid Air Climate Solutions, Opsinox en Renson – o.a. ventilatieproducten zoals roosters en mechanische afvoer), en verzorgt daarbij technische advisering en ondersteuning, engineering en eigen productie.

“Het ging hier, zoals in veel gevallen, om een maatoplossing voor een specifieke situatie” legt Daniël Nijburg uit. Michel Luesink: “Dit collectieve systeem is specifiek ontwikkeld voor renovatie van hoogbouwwoningen, wij werken sinds 2017 met Renson.”
Oxygreen Collectief maakt individueel vraaggestuurd ventileren per appartement mogelijk in gestapelde bouw. Het genereert optimale luchtkwaliteit, aanzienlijke beperking van overlast voor bewoners tijdens renovatie en verbetert de energieprestaties.

De innovatieve renovatiekit

In samenwerking met Renson heeft Velu de renovatiekit ontwikkeld. Velu fabriceert zelf de maatwerk omkasting, waarin het vraaggestuurde Oxygreen Collectief systeem wordt voorgemonteerd. Dat houdt in dat de installateur zo min mogelijk handelingen hoeft te verrichten bij installatie van het innovatieve, stekkerklare ventilatiesysteem in de woning.

“Het vervolggesprek vond half september plaats, samen met Lammert van Pursen van Renson, P. de Vries en Woonfriesland” vertelt Daniël Nijburg. “Twee weken later zijn we begonnen met uitleveren.” Lammert van Pursen: “We hebben in dat gesprek voorlichting gegeven over de producten en dat viel heel goed bij de betrokken partijen. Oxygreen Collectief bleek de meest geschikte oplossing binnen dit project. Omdat wij er echter op een betrekkelijk laat moment bij werden betrokken, zijn onze toevoerroosters hier niet toegepast. Dat gaat in een tweetal projecten in Leeuwarden die in ontwikkeling zijn wel gebeuren.”

“Het Oxygreen Collectief systeem is specifiek ontwikkeld voor renovatie van hoogbouwwoningen”

 Jeroen van der Geest: “In zowel het vier- als het twaalfhoog project aan Anjenplein is het systeem al in werking. In de twee projecten waar Lammert op doelt, zijn wij nog bezig het systeem toe te passen: Fennenplein, een twaalfhoog complex van 60 woningen, en De Kei met 96 woningen, ook twaalfhoog. In De Kei hebben we een modelwoning gerealiseerd; medio juni beginnen we daar met plaatsing.


Woningbouwverenigingen zijn in de meeste gevallen op zoek naar automatische systemen, bedieningsgemak is zeer van belang. Dat is dan ook een behoefte die Oxygreen Collectief uitermate doeltreffend invult.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement