Veel warm water op piekmomenten beschikbaar

Geplaatst op 11 september 2020 door Redactie

Kiezen voor meest duurzame oplossing

„We hebben bij het Van der Valk hotel in Heerlen de W-installaties gedaan”, vertelt Marco Diederen, directeur Tecco Group uit Schinnen. Hotel Heerlen is een zogenaamd Van der Valk exclusief hotel dat recent is gerenoveerd. Het beschikt over ruim 200 kamers, sauna, zwembad en fitnessmogelijkheden en 6 congres- en vergaderfaciliteiten met een totale capaciteit tot 350 personen.

„We waren vanaf het begin van het project bij de engineering betrokken”, zegt Diederen. „Daarbij hebben we de klant geïnformeerd over de beste keuze voor het hotel en dit betreft de volledige warmwatervoorziening en de CV-opstelling. Er is nog een gedeelte gasgestookte CV aanwezig omdat het hotel nog een deel bestaande bouw heeft die op hoge temperatuur verwarmd moet worden. Er is daarom gekozen voor een bivalente opstelling van warmtepompen met daaraan gekoppeld aardgasgestookte naverwarmers. Deze hoogvermogen verwarmingstoestellen van ELCO zorgen ervoor dat het hotel altijd van de juiste warmte wordt voorzien.”

Verschillende warmteoplossingen

„Het complex is volledig gerenoveerd en uitgebreid”, vertelt Diederen. „Hierbij was de keuze snel gemaakt om de nieuwe W-installatie zo in te richten dat het mogelijk wordt om verschillende warmteoplossingen met elkaar te laten samenwerken: van aardgas tot opslaan van restwarmte met warmtepomptechnieken. De diverse oplossingen zijn volledig op elkaar afgestemd en worden met het gebouwbeheersysteem continue gemonitord.”

Cascadeopstelling

Voor het hotel in Heerlen zijn voor verwarming zeven CV-toestellen, de THISION L EVO 140 in cascadeopstelling en voor de warmwatervoorziening twee TRIGON XL 150 BYPASS in combinatie met twee RVS voorraadvaten van elk 300 liter geïnstalleerd. Er is gekozen voor een opstelling met een gescheiden CV- en tapwatersysteem.

„Behalve dat het hotel te allen tijden verzekerd moet zijn van warm water, hebben we hier ook te maken met pieken. ’s Morgens zijn er 200 hotelkamers die op zo ongeveer dezelfde tijd warm water vragen.”

„De voordelen hiervan zijn vooral hogere rendementen, omdat de keteltemperatuur gelijk is aan de opslagtemperatuur van het warme water (vaak 65 ℃) en de ketel langer in het condensatiegebied blijft”, legt Jan Henk van der Wijk van ELCO uit. „Daarnaast zijn er geen overdrachtsverliezen en is er sprake van positieve seizoensinvloeden.”

Bivalente opstelling

„Omdat we hier te maken hebben met bestaande- en nieuwbouw, hebben we gekozen voor hoogvermogen CV-toestellen, die samenwerken met een warmtepomp. Een zogenaamde bivalente opstelling”, vertelt Diederen. „De CV-ketels dienen als naverwarming. We kiezen altijd voor een cascade-opstelling om ervoor te zorgen dat het hotel continu van warm water voorzien is. Mocht er een toestel uitvallen, dan vangen de andere apparaten het op. Het ergste wat je in een hotel kan gebeuren, is dat de gasten geen warm water hebben. Dat mag niet voorkomen.”

Duurzaamheid

„Als je puur op duurzaamheid let, zou je niet in eerste instantie voor een bivalente opstelling kiezen”, aldus Diederen. „Maar in deze situatie is het de meest geschikte keuze, want we kiezen vooral voor functionaliteit. Behalve dat het hotel te allen tijde verzekerd moet zijn van warm water, hebben we hier ook te maken met pieken. ’s Morgens zijn er 200 hotelkamers die op zo ongeveer dezelfde tijd warm water vragen.

„We kiezen altijd voor een cascade-opstelling om ervoor te zorgen dat het hotel continu van warm water voorzien is.”

De toestellen van ELCO voldoen uiteraard aan alle eisen.” Natuurlijk heeft het hotel een volledig gebouwbeheersysteem. „We zien precies wat elke ketel doet”, zegt Diederen. „Dankzij de continue monitoring via het gebouwbeheersysteem en de keuze voor de eerder genoemde gescheiden CV- en tapwateropstelling, is er sprake van minimale stilstandsverliezen. Met als belangrijkste resultaat hogere rendementen.”

Vakkennis

„De cascadesystemen worden door ELCO zo aangeleverd dat de installateur ze zelf kan samenvoegen. ELCO levert elk apparaat apart. Voor de installatie komt de nodige vakkennis kijken, zeker op deze basis van utiliteit”, geeft Diederen aan. „De warmtewisselaar van alle ELCO toestellen is gemaakt van RVS. Dat is voor ons een toegevoegde waarde bij het maken van de keuze welke toestellen te plaatsen.”

Introductie nieuwe apparaten

Vanaf september introduceert ELCO een nieuwe serie hoogvermogen verwarmingstoestellen in Nederland: de THISION L PLUS en de TRIGON L PLUS. „Dankzij de compacte afmetingen zijn deze nieuwe toestellen vooral geschikt voor toepassingen in utiliteit, waarbij hoge vermogens worden gevraagd (tot 1.1 MW) en er weinig ruimte beschikbaar is om de toestellen te plaatsen”, aldus Van der Wijk. „De belangrijkste eigenschappen van de nieuwe apparaten zijn dat ze compact, krachtig en compleet zijn. Het is de meest compacte (cascade)configuratie in zijn klasse met hoog vermogen op een klein vloeroppervlak.

„Omdat we hier te maken hebben met bestaande- en nieuwbouw, hebben we gekozen voor hoogvermogen CV-toestellen, die samenwerken met een warmtepomp. Een zogenaamde bivalente opstelling.”

Ze zijn standaard uitgerust met twee warmtewisselaars, die onafhankelijk van elkaar werken. Op deze manier beschikken de toestellen over een geïntegreerde back-up en kennen ze een hoog rendement dankzij de RVS warmtewisselaartechniek en een breed modulatiebereik van 1:10. De apparaten zijn volledig toegankelijke aan de voorzijde, waardoor alle belangrijke componenten makkelijk te bereiken zijn. Ze zijn eenvoudig te monteren en gemakkelijk in onderhoud.” De nieuwe apparaten zijn in 12 modellen leverbaar, 6 wandhangend en 6 vloerstaand.

Elkaar kennen

Het contact tussen Tecco Group en ELCO loopt al heel lang. Ook voor Van der Valk is het bedrijf geen onbekende. „We hebben al bij een groot aantal hotels van Van der Valk de installaties gedaan”, laat Diederen weten. Voor elk project kijken we welke leveranciers erbij passen. Hiervoor werken we samen met een aantal vaste toeleveranciers, waarbij het voor ons belangrijk en prettig is dat we elkaar goed kennen. We werken door het hele land en ook in Duitsland en België. Inmiddels is het hotel volledig opgeleverd en alles functioneert naar tevredenheid van de klant. Ook de aftersales van ELCO is goed. Er komen leuke reviews. De eerste resultaten zijn conform de verwachting en zijn vergelijkbaar met projecten van dezelfde grootte. De monitoring en de samenwerking tussen CV-verwarmingstoestel en warmtepomp speelt hierin een belangrijke rol van betekenis.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement