Van Wijnen introduceert prefab technische ruimte in Fijn Wonen

Geplaatst op 01 oktober 2017 door Redactie

Bouwbedrijf Van Wijnen bouwt prefab woningen onder de noemer Fijn Wonen. “Bij de eerste 150 woningen van dit concept werden de installaties in het werk in de technische ruimte gemonteerd”, zegt Hartger Stellinga, projectleider bij Van Wijnen.

“Dat was niet praktisch en kostte veel tijd. Wij besloten al snel om de technische ruimten te gaan prefabriceren. Omdat wij nog niet alles tot op de laatste schroef hadden ge-engineerd, wilden wij eerst zelf een prototype bouwen. Daarom zochten wij naar een flexibel systeem, dat wij makkelijk konden aanpassen aan onze wensen en waarbij wij eenvoudig wijzigingen kunnen doorvoeren. Het kopen of maken van een gelast frame lag daarom niet voor de hand.

Het profielsysteem van TECE is de ideale oplossing. Want hiermee kunnen wij flexibel bouwen, beter anticiperen op de technische ontwikkelingen en direct aanpassingen doorvoeren. Bovendien bestaat dit systeem uit slechts drie componenten. Het is sterk en toch licht in gewicht. De technische ruimte met TECEprofil wordt nu voor het eerst bij ons nieuwbouwproject met 24 woningen in Heerhugowaard toegepast.”

Prefab bouwconcept

Hartger Stellinga verteld verder: “de betaalbaarheid van woningen staat onder druk. Een ander aspect is en wordt het groeiende tekort aan personeel terwijl de vraag verder toeneemt. Met standaardisatie en prefab kunnen wij betaalbaar en sneller bouwen. De prefabricage vindt onder droge, geconditioneerde omstandigheden plaats. Zo zijn de weersomstandigheden niet van invloed op de realisatie en is de kwaliteit van prefab woningen constant en hoog.

"Het profielsysteem van TECE is de ideale oplossing. Want hiermee kunnen wij flexibel bouwen, beter anticiperen op de technische ontwikkelingen en direct aanpassingen doorvoeren."

Om het proces nog beter in eigen hand te houden, bouwen wij de betonnen casco’s en vloeren zelf. Momenteel bieden wij binnen ons concept drie woningtypen om aan de vraag van betaalbare, energiezuinige woningen tegemoet te komen. Dit zijn de 101, 201 en 301. Deze variëren in grootte en afwerkingsniveau, maar voldoen altijd aan ons hoge kwaliteitsniveau.

Daarnaast kan men kiezen uit verschillende gestandaardiseerde opties, zoals de keuken en het sanitair. Bovendien en dit is heel belangrijk, allerlei gevelopties: gevelstenen, kozijnen, pannen en goten. Hierdoor is het mogelijk bij elk project unieke woningen te bouwen. Eigenlijk net als bij auto’s. U kiest een model en daarna bespreekt u de opties.”

Fijn Wonen-concept

Het Fijn Wonen-concept richt zich op nul op de (energie)meter. Nul op de meter wordt onder andere behaald door verregaande isolatie, het gebruik van zonnecollectoren en all electric in plaats van gasgestookte installaties. De geplaatste systemen zijn allemaal zo energiezuinig mogelijk. Een goed voorbeeld is de toepassing van efficiënte warmtepompen voor verwarmingswater en het tapwater.

Energie monitoring

Maar niet alleen de installaties zijn van belang voor de lage energievraag, ook het gebruikersgedrag is van grote invloed. Bewoners kunnen dit zelf monitoren op een tablet en worden met tips gecoacht in hun energiegebruik. En dat blijkt een gunstig effect te hebben. Mensen zien op het dashboard wat de verschillende apparaten doen. De combinatie van gedrag, energiecoaching en technologie zal de komende jaren nog betere prestaties opleveren, voorspelt Van Wijnen.

De technologische ontwikkeling gaat voort, waardoor het rendement van zonnecollectoren en warmtepompen steeds groter wordt. En ook de kostprijs zal verder zakken als er op grotere schaal wordt geproduceerd.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement