‘Van tl-verlichting naar led-dimmer’

Geplaatst op 06 mei 2022 door Redactie

‘Energiemaatschappij dacht dat we illegaal stroom aftapten’

De ouders van Nick Vriese hebben jarenlang een muziekwinkel gehad. In 2006 werd er een nieuw pand neergezet. „In het nieuwe pand hadden we nog de traditionele tl-verlichting”, zegt Nick Vriese, eigenaar van EcoDim, leverancier van led-dimmers. „Toen we de jaarafrekening kregen, schrokken we ons wild. We zijn meteen gaan kijken hoe de verlichting goedkoper en duurzamer kon. Dat was onze eerste kennismaking met led-verlichting. De energiemaatschappij kwam op een gegeven moment kijken of we illegaal stroom aftapten, omdat we plotseling zo weinig gebruikten. Dat was voor mij de trigger om me te verdiepen in led-verlichting.”

De muziekzaak werd overgenomen door een nieuwe eigenaar, maar die is na een paar jaar gestopt. Vriese was toen, na zijn studie commerciële economie aan de HAN Arnhem Nijmegen, al gestart met zijn eigen zaak, de webshop EcoBright. „Ik kreeg vragen van klanten binnen over led-dimmers”, zegt Vriese. „Die waren toen nog heel duur en werkten nog niet zo goed. Dan ga ik zelf dimmers importeren en een goed pakket samenstellen, dacht ik. Na lang zoeken heb ik een goed basismodel dimmer gevonden en dat zijn we gaan doorontwikkelen, want als je met een product de markt opgaat, dan moeten de kinderziektes, zoals knipperen van de verlichting en brommen van de dimmer, er wel uit zijn. Na een jaar of twee hadden we een volwassen dimmerpakket. Door de toenemende vraag vanuit de professionele markt is in 2014 het bedrijf EcoDim ontstaan. EcoDim richt zich voornamelijk op elektrotechnische installateurs, die via de groothandel worden bediend.”

Universeel toepasbaar

„Onze producten onderscheiden zich doordat ze universeel zijn”, zegt Vriese. „Daar hebben we tijdens de doorontwikkeling voor gezorgd. De dimmers moeten achter alle afdekmaterialen bevestigd kunnen worden om het de installateur makkelijk te maken. Ze zijn onder meer toe te passen op schakelmateriaal van merken als Berker, Busch-Jaeger, Gira, JUNG, Merten, Niko en PEHA.

„Ik kreeg vragen van klanten binnen over led-dimmers. Die waren toen nog heel duur en werkten nog niet zo goed. Dan ga ik zelf dimmers importeren en een goed pakket samenstellen, dacht ik.”

Verder zijn ze geschikt voor beide dimtechnieken (RLC) en ze kunnen een groot Wattage dimmen, van 0 tot 300 W en van 0 tot 450 W led-vermogen.” Er zijn twee soorten dimtechnieken, de fase afsnijding en fase aansnijding, waarbij het type led bepaalt welke techniek toegepast moet worden. Bij een niet juiste keuze van de dimmer in combinatie met bijvoorbeeld led-lampen kan dit een brommerig geluid, lichtflikkering of defecten veroorzaken.

Gebruiksgemak

EcoDim houdt rekening met het gebruiksgemak voor de installateur. „We proberen de producten zo gebruikersvriendelijk mogelijk op te bouwen”, laat Vriese weten. „Installateurs hebben tegenwoordig allemaal een volle agenda. Makkelijk, snel en probleemloos installeren is daarom voor hen van groot belang. Onze dimmers zijn altijd tweedraads aan te sluiten. Het is per lamp verschillend hoever die gedimd kan worden.

„De dimmers moeten achter alle afdekmaterialen bevestigd kunnen worden, vinden we, om het de installateur makkelijk te maken.”

De dimmers hebben een MIN- en MAX-afstelmogelijkheid om het beste dimresultaat uit de lamp te halen en het dimbeeld stabiel in te stellen. Zo haal je het maximale resultaat uit iedere lamp, zonder dat deze gaat knipperen. De juiste combinatie van dimmer en lamp is hierbij belangrijk. RLC-dimmers ondersteunen de twee dimtechnieken. De ECO-DIM.03 is de meest universele dimmer. Die moet in theorie alle lampen kunnen bedienen.”

Innovatie

EcoDim signaleert de vragen die uit de markt komen. Hieruit ontstaan dan weer nieuwe innovatieve producten. „Momenteel zijn de conventionele dimmers zo goed als uitontwikkeld”, laat Vriese weten. „We hebben sinds een paar jaar ook smart dimmers in het assortiment. Deze zijn uiteraard ook universeel en gebruikersvriendelijk. Om je verlichting slim aan te sturen, kun je ervoor kiezen om slimme lampen te installeren. Of je kiest voor slimme dimmers, waarbij je de aansturing van (alle domme) dimbare led-lampen toch slim kunt maken. Hierdoor heb je een aanzienlijk ruimere keuze qua led-lampen dan wanneer je alleen uit smart-lampen zou kunnen kiezen.

„Dit jaar hebben we wederom een primeur met de allereerste Zigbee duodimmer.”

Momenteel voert EcoDim de protocollen Zigbee, Z-wave en WiFi. Dit jaar hebben we wederom een primeur met de allereerste Zigbee duodimmer. Deze slimme dimmers zijn in te laden in smarthomesystemen als Philips Hue, Homey, Trust, AduroSmart en Fibaro. We zijn momenteel bezig om dit op de installatiemarkt te introduceren.” EcoDim heeft ook de eerste volledig universele 2-draads WiFi-dimmer gelanceerd, die direct zonder controller via de smartphone te besturen is. „We hebben gemerkt dat WiFi wat laagdrempeliger werkt”, geeft Vriese aan. „Het is voor een groot deel van de markt ook sneller te begrijpen. Op dit gebied zit er verdere uitbreiding aan te komen.”

Meedenken en oplossen

„We hebben in het verleden al zoveel problemen met led-verlichting gezien”, aldus Vriese. „We hebben het allemaal al een keer voor de kiezen gehad. We zijn daarom goed in staat om met de klant mee te denken en problemen op te lossen. Onze meerwaarde is dat we een goed bereikbare binnendienst hebben, die de meest gestelde vragen per telefoon kan oplossen. Daarnaast hebben we ook een eigen buitendienst, die op projectniveau op locatie met de installateur kan meedenken. Ook bieden wij onze dealers-trainingen aan. Met onze vaste leveranciers hebben we een hechte en lange samenwerking. We overleggen met de partners over zaken of problemen die we signaleren. Daar komt dan een productverbetering of een nieuw product uit. Vervolgens testen we dat hier uitvoering. Dat gebeurt in onze eigen werkplaats in Doetinchem. Op die manier wordt het assortiment constant verfijnd en uitgebreid.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement