Van het gas af met behoud van bestaande cv-installaties #Hoedan?

Geplaatst op 21 januari 2019 door Redactie

Over bovenstaande vraag buigt zich nu heel installerend Nederland, de politiek en in toenemende mate ook de consument. De huidige situatie in Groningen heeft deze vraag alleen maar versneld. Dit had tot gevolg dat een aardgasaansluiting bij nieuwbouwwoningen zelfs verboden werd per 1 juli 2018. Deze ontwikkeling heeft ook ervoor gezorgd dat nu de warmtepompopleidingen nokvol zitten. Stichting MOED heeft samen met Woonstichting Tiwos, ondernemers Durocan en Tube Inside en kennisinstituut ISSO de handen ineengeslagen om een valide antwoord te geven op de vraag ‘Hoe komen we van het gas af met behoud van bestaande cv-installaties’.

Oplossingen

Voor nieuwbouwprojecten zijn vervangende technieken uitstekend in te passen, maar voor bestaande bouw wordt dit problematischer. Installateurs hebben te maken met randvoorwaarden van de bestaande bouw. Dit zijn bijvoorbeeld gebrekkige isolatie, te kleine radiatoren, ontbreken van vloerverwarming, gebrekkige ventilatiesystemen. Het is vaak financieel en bouwtechnisch niet goed mogelijk om deze randvoorwaarden aan te passen. Wat voor oplossing is er dan beschikbaar?

De spelregels zijn om zo goed mogelijk de nieuwe installatie in te passen in de woning met de bestaande installatie met zo min mogelijk aanpassingen. Dit betekent dat de cv-ketel wordt ingeruild voor het alternatieve verwarmingssysteem. De radiatoren, leidingwerk en ventilatie blijven daarbij intact. Het doel van dit project is om te onderzoeken welke oplossingen er nog meer zijn dan rigoureus een woning aan te pakken.

Metingen

Woonstichting Tiwos heeft een drietal soortgelijke appartementen in Tilburg beschikbaar gesteld. Per woning realiseert elk van de twee ondernemers een alternatieve cv-installatie om van het gas af te komen. Een derde woning met een conventionele combiketel dient als referentiewoning. Stichting MOED verzorgt hierbij de coördinatie en ISSO verricht metingen in samenwerking met de Helicon opleiding Energie & Water. Zij verrichten in elke woning metingen op het gebied van comfort en elektrisch energiegebruik.

Resultaten

Het project loopt tot eind februari 2019. De resultaten worden gepubliceerd in april 2019. Deze zijn o.a. vindbaar via isso.nl


Reacties

Redactie

10 mei 2019 om 12.22 uur

Beste Kooi, ISSO heeft het waarschijnlijk nog niet gepubliceerd. U kunt een mail sturen naar ISSO https://isso.nl/contact/ om daar uw vraag voor te leggen of u stuurt een mail aan Stichting MOED https://duurzaammoed.nl/contactgegevens-moed/

Kooi

9 mei 2019 om 14.59 uur

Zijn de resultaten al gepubliceerd en waar kan ik die vinden? Kan namelijk op de site van isso.nl het niet vinden.

Silvo van Halderen

6 februari 2019 om 10.56 uur

Eindelijk iets tastbaars in een doorsnee situatie en geen vrijstaande hoeve zonder ruimtegebrek. Ik hoop wel dat het appartement met de "conventionele" cv-ketel volledig waterzijdig ingeregeld is en voorzien van radiatoren die passen bij een HR-ketel en de reeds gedane verbeteringen t.o.v. isoleren van het appartement. Want als we in al die jaren dat de HR-ketel nu op de markt is nog steeds werken met VR condities en installaties is het een beetje wrang dat we alle nieuwe initiatieven naar voren schuiven in de meest optimale opstelling.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement