Van gasstokerij naar een van de duurzaamste hotels van Europa

Geplaatst op 18 juli 2016 door Redactie

Op de plek van de gasstokerij van de voormalige zuidergasfabriek in Amsterdam groeit één van duurzaamste hotels van Europa. „Hotel in het Amstelkwartier, zoals de werknaam luidt, heeft duurzaam plus als integrale opgave”, zegt Pieter Veenendaal, projectleider landelijke projecten van Croonwolter&dros. „Dat maakt dit project bijzonder uitdagend.”

De bouw van het hotel is op 1 oktober 2014 gestart. Het is nog niet precies bekend wanneer het opgeleverd wordt. Dat is onder meer afhankelijk van welke afwerking en regeltechniek gekozen wordt. Hiermee wordt zolang mogelijk gewacht, zodat de laatste techniek erin verwerkt kan worden. „Het is een duurzaam hotel, maar het hoeft niet per se op te vallen door allerlei moderne snufjes”, zegt Veenendaal. „De bediening in de hotelkamer moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Er zit heel veel techniek achter, maar de gast zal hier weinig van zien.”

Leed certificering

Als een van de duurzaamste hotels in Europa krijgt dit hotel het Leed 2009 platinum certificering. Leed (Leadership in Energy & Environmental Design) is in de VS het keurmerk om ‘groene’ gebouwen te certificeren. Om de Leed Platinum certificering te krijgen moet het gebouw aan diverse eisen voldoen op het gebied van stedenbouwkundig plan, waterefficiëntie, energie en klimaat, materialen en grondstoffen, binnenmilieukwaliteit en innovatie in gebruik. Veenendaal: „Een voorbeeld is het gebruik van lijm en kit, waar weinig tot geen oplosmiddel in mag zitten.”

Meer dan alleen verblijven

Hotel in het Amstelkwartier wordt ontwikkeld door Amstelside, dat ook eigenaar en exploitant is van het hotel. Xander Bueno de Mesquita is één van de eigenaren van Amstelside. „Hij heeft een verhaal over wat een goed hotel is”, vertelt Veenendaal. „Treating life well, is zijn motto. Het hotel moet voldoen aan de vraag van de hedendaagse gast en die gast verwacht innovaties. Wij willen met het ontwerp deze verwachtingen overtreffen. Het is meer dan alleen een plek om te slapen. De gasten kunnen bijvoorbeeld in de kas op het dak kijken hoe hun eten groeit.” In deze plantenkas worden groenten en fruit verbouwd en wordt op een duurzame manier vis gekweekt.

"Het is een duurzaam hotel, maar het hoeft niet per se op te vallen door allerlei moderne snufjes.”

Gevel grootste energiebespaarder


Het hotel is zo’n 70 meter hoog, heeft 22 verdiepingen met 300 hotelkamers, restaurant, vergaderzalen, een spa, plantenkas en nog twee verdiepingen ondergronds voor de parkeergarage en technische ruimtes. Het hotel probeert zo duurzaam mogelijk te zijn in energie, water, afval en materiaalgebruik. Er werd bijvoorbeeld vijfduizend ton beton van de gevel van Toren Overhoeks hergebruikt. „De gevel van het hotel is de grootste energiebespaarder”, laat Veenendaal weten. „De hotelkamers hebben ramen over de hele hoogte van de kamer. De gasten hebben hierdoor een mooi uitzicht, maar om te voorkomen dat veel warmte verloren gaat of dat het binnen te warm wordt, hangen er luiken aan de gevels die reageren op zon. Het voornaamste doel van deze luiken is om de kamer te isoleren als de gast er niet is. Een dichte kamer blijft beter op temperatuur. Qua zicht is het een levendige gevel, omdat de luiken veel in beweging zullen zijn. Het hotel heeft hierdoor een bijzondere aanblik. Als de gast aanwezig is, kan hij de luiken zelf bedienen. Ook wordt de luchtbehandeling voor de lege kamer afgesloten. Wel wordt af en toe geventileerd om muffe luchtjes te voorkomen. In iedere kamer kan natuurlijk geventileerd worden met buitenlucht, zelfs op de twintigste verdieping.”

Veel prefab aanleveren

Croonwolter&dros werkt, zoals bij veel projecten, samen met J.P. van Eesteren, beide TBI ondernemingen. „We hebben dit project samen aangepakt met behulp van BIM”, zegt Veendendaal. „Hierdoor kunnen we goed bekijken waar voor elkaar de knelpunten en de oplossingen liggen. We willen zo efficiënt mogelijk werken en winst halen waar het kan. Door het aantal van 300 hotelkamers is er veel winst te halen met het eenkamerpakket. Voor de douche, wastafel en toilet worden de panelen prefab aangeleverd. Hierop zijn de leidingen en kranen al gemonteerd.” Op de bouw zelf kan alles snel aangesloten worden. Alle prefab-delen worden precies op tijd aangeleverd. Bovendien wordt het afval beperkt. De ruimte op de bouwplaats is heel klein. Er kan geen materiaal op voorraad gelegd worden.

Multifloorbox

„Ook het door de aannemer zelf ontwikkelde Multifloorbox, een stalen element dat meegestort wordt bij het afwerken van de breedplaatvloer, levert een flinke tijdwinst op voor het doorvoeren van leidingwerk”, aldus Veenendaal. „Per twee hotelkamers wordt alle relevante techniek in één ruimte samengebracht. De schacht is meteen maatvast, dus we hoeven op de bouw geen centimeters meer op te lossen. Alles wordt gemonteerd op een prefab montagerail. In de hotelschachten zitten alle onderhoudsdelen. Ze zijn toegankelijk via een deur op de gang. Als er een storing is, hoeft de monteur niet de hotelkamer in, maar kan hij vanuit de schacht op de gang de service doen.”

„De gevel van het hotel is de grootste energiebespaarder.”

Grijswatersysteem

Het afvoerwater van bad, douche en wastafel wordt in de kelder van het hotel verzameld en gebruikt voor toiletspoeling. „Dit geeft een grote waterbesparing”, aldus Veenendaal. „We bekijken verder hoe we uit dit grijswatersysteem ook warmte terug kunnen winnen. In een hotel zijn er altijd pieken met douchen. Daarom is er een buffer van 20 kuub water.” Als legionellapreventie is er een geautomatiseerd spoelsysteem dat gestuurd wordt op basis van temperatuur of op basis van tijd, als een kamer een tijdje niet bezet is.

Warmte uit frituurvet

Het hotel heeft voor verwarming en koeling een WKK-installatie gecombineerd met warmtepompinstallatie. De plafonds van de hotelkamers zijn voorzien van klimaatmatten. De structuur hiervan blijft in het betonnen plafond zichtbaar. „De warmte-installatie is een bio-installatie die de warmte uit gerecyclede frituurolie haalt”, legt Veenendaal uit. „Verder is het hotel aangesloten op de stadsverwarming, als backup.”

Ook bouwplaats duurzaam

Het hotel is een duurzaam project, waarbij ook de bouwplaats duurzaam ingericht moet zijn. „Bij de verlichting in de bouwketen hebben we ervoor gezorgd dat deze direct licht geeft op de bureaus”, aldus Veenendaal. „Het is stroom met een stekker, maar we hebben wel een windmolentje dat voor wat energie zorgt. De verwarming in de bouwkeet is aangesloten op de stadsverwarming en de watervoorziening is een grijswatersysteem, waarbij we het toilet spoelen met regenwater.”

 

• Opdrachtgever: Amstelside bv
• Project Management: 4Building
• Bouw- en installatiecombinatie: TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros
• Architecten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter Architects
• Installatieontwerp, duurzaamheid: Arup
• LEED-traject: BN&R John Bergs
• IT: Nick Price
• Lichtontwerp: Rogier van der Heijde i.s.m. Beers Nielsen
• Circulariteit: Copper 8
• Interieurontwerp: Mulderblauw architecten en The Invisible Party
• Adviseur constructie: Van Rossum bv

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement