Van Dorp investeert in warmtepomptechnologie van Cooll

Geplaatst op 25 november 2021 door Redactie

De Van Dorp Groep investeert in Cooll’s warmtepomptechnologie; een compacte adsorptiewarmtepomp die de huidige Hr-ketel kan vervangen, zonder dat daar grote aanpassingen voor nodig zijn. De investering is onderdeel van een financieringsronde die moet leiden tot opschaling en een grootschalige wereldwijde marktintroductie. Van Dorp en Cooll gaan ook een langetermijnsamenwerking aan. Zo gaat Van Dorp de eerste serie warmtepompen installeren bij 50 woningen.

De uit de Universiteit Twente voortgekomen onderneming Cooll Sustainable Energy Solutions heeft warmtepomptechnologie ontwikkeld die de huidige Hr-ketel één op één kan vervangen en tot 50% gas bespaart. Deze uitvinding, ook wel ‘superrendementsketel’ genoemd, is bij uitstek geschikt voor bestaande woningen. Hier blijken elektrische of hybride warmtepompsystemen vanwege ruimtegebrek, geluidsoverlast, beperkte warmteafgifte of hoge investeringskosten nog niet altijd een maatschappelijk breed gedragen alternatief te zijn. De adsorptiewarmtepomp van Cooll verwarmt nu nog met aardgas, maar kan ook verwarmen met andere groene gassen zoals waterstofgas.

Van Dorp is al 10 jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling en maakt dankzij deze investering nu ook de opschaling mogelijk. Henk Willem van Dorp: “Vanuit onze intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten, besteden wij veel aandacht aan de verduurzaming van installaties en gebouwen. We zetten hierbij in op duurzame technieken en kiezen voor all-electric waar het kan, maar geloven we ook in de technologie van Cooll omdat het een toekomstbestendig alternatief is voor gebouwen waarvoor een elektrisch of hybride warmtepompsysteem nog niet haalbaar is. Daarnaast is het systeem geschikt gemaakt om te verwarmen met waterstofgas, een ontwikkeling waar wij veel vertrouwen in hebben en graag mee pionieren.”

CEO Stefan van Uffelen van Cooll: “Na meer dan tien jaar ontwikkeling van onze gepatenteerde thermische warmtepomptechnologie gaan wij nu de markt op. De eerste series zijn al volledig toegekend aan woningbeleggers en woningcorporaties, maar we zijn al gestart met de voorbereidingen voor grootschalige productie, die wij met onze productiepartners realiseren. Wij zijn dan ook enorm blij met het vertrouwen dat Van Dorp in ons uitspreekt. Om onze technologie en het productieproces op te schalen is een grote financiering nodig, in totaal 16 miljoen euro. Hiervoor benaderen wij in samenwerking met No Five Trees momenteel verschillende partijen die net als Van Dorp in de energietransitie willen investeren. Met de investering van Van Dorp hebben wij een mooie eerste stap gezet, wat vertrouwen geeft voor een duurzame toekomst.”


Reacties

Marten Dorr

2 december 2021 om 13.32 uur

Kunnen we een indruk krijgen over de prijs ?

P.Tamerus

2 december 2021 om 10.17 uur

Koop een nieuwe gasketel die ook geschikt is voor waterstof als U aan vervanging toe bent. ! Zie het artikel van ‘waterstofprofessor’ Ad van Wijk van de TU Delft. Een OOGOPENER voor al die lui die menen dat waterstof te duur is etc.... Geweldige vinding van Van Dorp/Cool , 2 toestellen in 1 .... fantastisch voor 100 duizenden appartementen waar de ketels nu in " kasten" hangen . Ik hoop dat jullie op de vakbeurs VSK 2022 staan !

Jan Hoogma

2 december 2021 om 09.17 uur

@Geert, Tegen het standpunt dat dit een innovatie is voor een gas gestookte ketel kan ik niets tegen inbrengen.Ook al is het artikel te summier om over de claims te kunnen zeggen. Maar uw opmerking over waterstof is terecht. waterstof is niet praktisch voor verwarming. Uit elektrolyse gemaakt met wind is het nu 15 tot 20x duurder dan gas (zeg 10x nu met de recente prijsstijgingen). Dat is nog zonder de vapour verliezen in het transport als gas in de al bestaande gasleidingen als we dat ooit gaan doen. Gas gebruik en de directe productie van CO2 door huishoudens en kantoren voor verwarming is ook marginaal. Ons grootste energie gebruik wereldwijd zit hem in transport en in de industrie. De focus op 'van het gas los' is dan ook veel aandacht voor het verkeerde segment naar mijn idee. Daarom zie ik deze ketel wel al een goede innovatie om in elk geval de huishoudelijke consumptie van gas te halveren. Jan

Geert Geujen

2 december 2021 om 09.00 uur

I.d.d. zeer efficiënt apparaat met hoge COP. Het enige nadeel is dat de gasadsorptiewarmtepomp gas nodig heeft. Feit is dat bijv. waterstof - ook in de toekomst - niet op grote schaal beschikbaar komt voor huishoudens. En hybride WP kan echt in bijna elke woning, in tegenstelling tot wat in artikel wordt beweerd.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement