Van der Valk Leeuwarden met BREEAM-NL keurmerk

Geplaatst op 17 september 2018 door Redactie

Bij de bouw stond duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. De warmte uit de restaurants, de zalen en de keuken (die volledig elektrisch is) wordt volledig hergebruikt. Op deze manier wint het hotel 95% van de warmte terug. Met deze ‘restwarmte’ wordt o.a. het warm water in het hotel verwarmt. Door deze en andere duurzame maatregelen voldoet het hotel aan het BREEAM-NL keurmerk.

 

50% waterbesparing met spoeltechniek

Van TECE is de waterbesparende spoeltechniek toegepast voor het spoelen van de wc’s en urinoirs. Bij de wc’s is ruim 50% waterbesparing mogelijk, bij de urinoirs hangt dit af van de instellingen. De 50% waterbesparing is het resultaat van de duurzame duospoeltechniek, die TECE al jaren geleden heeft ontwikkeld. De duospoeltechniek betekent dat de bedieningsplaat is voorzien van twee toetsen. Met de kleine toets wordt altijd 3 liter gespoeld. Met de grote toets wordt het grote spoelvolume gerealiseerd. Dit volume kan naar wens worden ingesteld op 4,5/6/7,5 of 9 liter. Des te kleiner het spoelvolume des te groter de waterbesparing. Het spoelvolume wordt vooraf door de installateur op de spoelklok ingesteld. Omdat dit bijdraagt aan duurzaamheid heeft TECE destijds de DESIGN PLUS award met de spoelklok gewonnen.

 

Leidingsysteem bespaart pompvermogen

Voor het leidingwerk van de cv-, drinkwater- en gasinstallaties is het kunststof leidingsysteem TECEflex toegepast. Het installatiebedrijf past dit bedrijfszekere leidingsysteem al ca. 15 jaar toe. Waarom? Bij de verbindingen van TECE zijn geen vernauwingen het geval, dus de doorstroming is beter. Dit betekent een lager leidingverlies, dus een kleinere opvoerhoogte voor de pomp. Minder pompvermogen zorgt voor een lager energiegebruik, dus uit oogpunt van duurzaamheid de beste oplossing.

Warmteterugwinning bespaart 40% energie

Linthorst Installatietechniek BV heeft voor dit project zeer duurzame technieken toepast, o.a. de zelf ontwikkelde hoge temperatuur warmtepompen en het unieke KAT-systeem. Het KAT-systeem zorgt voor warmteterugwinning uit de keukenafzuiglucht en realiseert een energiereductie van ca. 40%. Alle warmte welke vrijkomt van de koel- en vriesinstallaties zullen nuttig worden gebruikt voor de verwarming van het warme tapwater.

Lucht gereinigd en ontgeurd

Voor de reiniging van de lucht maakt het KAT-systeem gebruik van een speciale, door de Universiteit Twente ontwikkelde vloeistof, die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld. De vloeistof bestaat volledig uit natuurlijke producten. De vetdampen en geurstoffen binden zich aan de vloeistof en hechten niet meer aan de kanaaloppervlakten. Het KAT-filter vangt de vloeistof af, waardoor het mogelijk wordt om de warmte uit de schone luchtstroom over te dragen op de koude toevoerlucht. Zo bespaart men tot 80% op de warmtevraag. De energiekosten zijn aanzienlijk lager en schoonmaakkosten van de afzuigkanalen blijven achterwege. Het KAT-systeem minimaliseert zo tevens het brandgevaar en ontgeurt de lucht tot 90%.Warmtepompen van 1,5 MW

Ook met de warmtepompen laat Linthorst zien dat het bedrijf klaar is voor een duurzame toekomst. Voor dit project zijn hoge temperatuur warmtepompen ontwikkeld in combinatie met een bron voor warmte en koude opslag. Het vermogen is zelfs 1,5 MW. De warmtepomp maakt warmte oplopend tot 80 °C voor zowel de centrale verwarming als het warme tapwater.

Deze afgiftetemperatuur is significant hoger dan bij conventionele warmtepompen. Daardoor zijn er geen aanvullende gasgestookte cv– en warm-tapwater voorzieningen nodig, en zijn door de hogere aanvoertemperatuur geen aanpassingen nodig in het gebouw (isolatie en aanpassing afgifte-radiatoren).

Deze innovatie is in 2016 uitgeroepen tot nummer 1 van de meest belovende innovatie van RVO Nederland - Top sectoren Energie, en is financieel ondersteund met een DEI subsidie.


Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement