Vakmanschap erkennen… wacht niet te lang

Geplaatst op 01 september 2020 door Redactie

Na de zomer van 2020 mogen installatiemonteurs, als onderdeel van de wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven, uitsluitend werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties wanneer zij ook daadwerkelijk beschikken over het Bewijs van Vakmanschap.

Op de website van www.vakmanschapco.nl vind je het speciaal ontwikkelde examenprogramma dat leidt tot erkenning van Vakmanschap voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, onder accreditatie van InstallQ.
De organisatie Vakmanschap CO is in opdracht van de branche opgericht en voorziet monteurs en werkgevers in alle zaken die betrekking hebben op het behalen van Vakmanschap in het kader van de regeling als hier gepubliceerd.
Het betreft hier uitsluitend het erkennen van Vakmanschap voor personen en niet voor bedrijven. Daarvoor wordt doorverwezen naar de website van Techniek Nederland.

Ben je een installatiemonteur of werkgever? Laat je kennis en vaardigheden of die van je medewerkers hier tijdig vaststellen en erkennen.

Ga voor meer info naar de website van Vakmanschap CO.

Bron: Vakmanschap CO


Reacties

Remco Scholte/ketelbinkie

4 september 2020 om 02.10 uur

Bewijs van vakmanschap. Nou nou dat klinkt indrukwekkend. Ik heb ook een rijbewijs waar ik bij verlenging voor moet betalen maar geen herexamen voor hoef af te leggen. Ik ben in het bezit van het diploma gas technisch installateur. Naast uiteraard een stapel van andere vakdiploma's en de nodige certificaten van fabrikanten van diverse ketels en systemen. Daarmee verwachte ik klaar te zijn voor de zogenaamde apk voor ketels waar al jaren over wordt gepraat. Ik moet dus met 32 jaar ervaring en alle diploma's me opnieuw gaan bewijzen dat ik een ketel kan plaatsen terwijl een particuliere hobbyist bij Warmteservice een ketel kan kopen en deze zelf gaat installeren? Het zou de overheid sieren als ze strenge eisen zouden stellen aan de eigenaren van gasgestookte installaties zoals bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk. In het verleden heeft onderzoek uitgewezen dat veel eigenaren weinig tot geen onderhoud laten uitvoeren. Ik kom weleens bij een ketel die vele jaren niet is onderhouden en men beseft het dan vaak niet eens dat controle van levensbelang kan wezen. Zou het niet beter zijn als je bij de fabrikant van de ketels die je plaatst een certificaat krijgt wat bevestigd dat je deze zowel kan plaatsen als onderhouden? De cursussen die ik ik daar door de jaren heen heb gevolgd zorgen voor een goede beleving van ons vakgebied en de cursusleiders zijn mannen uit de dagelijkse praktijk. De meerwaarde van InstallQ ontgaat mij ten zeerste en uit verhalen die ik van anderen heb vernomen is deze gang van zaken echt te belachelijk voor woorden.. Ik zal wel een ordner vullen met mijn diploma's en certificaten en deze als bewijs van vakmanschap laten zien. M.v.g. ketelbinkie

pim

2 september 2020 om 21.07 uur

Januari 1976 heb ik mijn diploma gehaald, GAWALO Vakdiploma "Gastechnisch installateur CV" voor installaties tot 30kW. Vier jaar later moest ik door de ECD, via Aci de erkenning updaten naar volledig en oliestook. Vanaf 1954 ben ik werkzaam in de verwarmingstechniek. Niemand kan mij vertellen of ik met dit diploma techniek genoeg bezit, daarom heb ik het theorie examen gedaan als bewijs van mijn peil, voldoende. Niemand kan mij de exameneisen geven, niemand kan mij vertellen of het examen wordt afgenomen onder een gecommitteerde van een Ministerie. Mijn ervaring van het geëisde ketelaansluitexamen. ROVC, Leiding: De dag werd geleid door een sympathiek, kundig en spontane man. Hier valt niets op aan te merken. Boek?: Primitief, niet om uit te leren, wel mooi voor de aanwijzingen. Het is waarschijnlijk de richting waar de commissie naar toe wil. Mijn leeftijd en geboortejaar zijn niet te registreren, (19-10-1938) evenals mijn genoten opleidingen. ( G 30 { Gastechnisch Installateur CV} - Aci) Dit kan het uitgeven van het "diploma" op naam bemoeilijken. De filmpjes voor de examenvragen zijn langdradig, saai, vervelend, storend en werden veel herhaald waardoor ze ook nog tijdrovend zijn. De man die zg. de vragen insprak, deed dit op een IWAB manier. {ik weet alles beter} De filmpjes verkondigden ook nog fouten, voor goed. De monteur staat buiten en wijst naar een VR-rookgas combinatie, bij de HR-ketel binnen wijst hij naar de twee kunststof rookgasknieën waar hij constateert dat daar geen beugel is gebruikt. In de snelheid van deze beelden geloof ik dat ook het materiaal gebruik niet goed was. Stomme fout hè! In de filmpjes worden regelmatig verschillende merken rookgas door/met elkaar gebruikt. Dit is tegen de (onnodige) eisen! Bij de Intergasketel wordt bij het samenbouwen uitdrukkelijk het aanbrengen van het ceramisch vet onder de aandacht gebracht, maar dat moet niet op de deksel, maar tussen de wisselaar en de deksel. Tegen tikken bij het uitzetten. Dit examen is door de vraagstelling geen test over hetgeen de kandidaat weet, maar hoe haal je een kandidaat onderuit. het is naar mijn mening niet opgesteld door mensen uit de praktijk. (Doeners) Het geheel was een exameninstructie, gevolgd door een examen, voor heel erg veel geld, achteraf is het dat niet waard. De noodzaak van een monteursexamen is groot, maar dit heeft heel weinig met een diplomaCentraleverwarmingsmonteur. Dit diploma behoord bij de gaserkenning, want Centaleverwarming heeft nog meer punten die noodzakelijk zijn voor een veilig gebruik daarvan. Met vriendelijke groet, Pim.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement