UV-C lampsysteem in luchtbehandelingskasten helpt bij verbeteren kwaliteit binnenlucht

Geplaatst op 18 augustus 2021 door Redactie

Vanaf nu is er een krachtig desinfectiesysteem met ultraviolet C (UV-C) licht beschikbaar als optie voor luchtbehandelingskasten (LBK's) van CIAT. UV-C lampsystemen zijn een oplossing die door #CIAT4life wordt gepromoot, een campagne die het publiek bewust wil maken van geavanceerde binnenluchtkwaliteitoplossingen en diensten van CIAT die bijdragen aan gezondere binnenomgevingen. Het bedrijf is onderdeel van Carrier Global Corporation (NYSE: CARR), de toonaangevende wereldwijde leverancier van gezonde, veilige en duurzame gebouw- en koelketenoplossingen.

UV-C licht wordt al meer dan een eeuw gebruikt om drinkwater te desinfecteren omdat het eventuele schadelijke ziekteverwekkers snel en doeltreffend onschadelijk kan maken. Het moderne, krachtige UV-C lampsysteem dat wordt gebruikt in de luchtbehandelingskasten van CIAT, bestrijdt micro-organismen in de lucht, in het water en op oppervlakken om de binnenluchtkwaliteit (IAQ) te verbeteren.

De UV-C lampen, die op strategische punten in de luchtbehandelingskast worden geïnstalleerd, vullen de belangrijkste gebieden middels een zuiverend UV-C licht met een hoge energie. Aan de hand van een grondig drie stappen proces worden het oppervlak van de batterij, het condensaat in de druipbak en de lucht, die door de behuizing van de luchtbehandelingskast stroomt, ontsmet. De UV-C straling verstoort de molecuulstructuur van de ziekteverwekkers en vermindert de daaraan verbonden risico's.

De zeer energie-efficiënte lampen zijn stil en licht en hun fysieke aanwezigheid in de LBK heeft slechts een minimaal effect op de luchtdruk en de prestaties van ervan. Aangezien het UV-C systeem volledig is ingesloten in de metalen behuizing van de LBK, brengt het UV-C licht verder geen risico mee voor de gebruikers of de bewoners van het gebouw. Bovendien bevatten alle LKB's beveiligingen die voorkomen dat technici tijdens onderhoudswerkzaamheden hieraan ongewild worden blootgesteld. Dankzij de lange levenscyclus en de minimale onderhoudsvereisten is UV-C een zeer kosteneffectieve luchtbehandeling met betrekking tot de huidige uitdagingen op het gebied van binnenluchthygiëne.

"Deze innovatie voegt voor gebouweigenaren en facilitymanagers een zeer effectief nieuw middel toe aan hun arsenaal om het risico van ziekteverwekkers in gebouwen aan te pakken en infectierisico's te verminderen," aldus Juan Jose Francisco Diez, EU Airside marketingmanager bij CIAT. "De innovatie biedt een hoog niveau van bescherming en gemoedsrust als onderdeel van een programma voor microbiële risicobeperking en verbeterde veiligheidsmaatregelen en is bijzonder geschikt voor gebruik op kantoor, in de levensmiddelenindustrie en in hotels, scholen, luchthavens, recreatiecentra, sportcomplexen, theaters en bioscopen."

Er zijn drie verschillende configuraties voor UV-C lampen leverbaar. In kritische toepassingen, zoals de voedselproductie, kan UV-C licht worden gebruikt in combinatie met een HEPA-filtratiesysteem om de gedeactiveerde deeltjes en andere microscopische verontreinigingen uit de luchtstroom te verwijderen.

UV-C is beschikbaar als optie op Climaciat™ AIRTECH, Climaciat AIRCLEAN en Climaciat AIRACCESS en op de AIRTECH en AIRCLEAN gamma's.