The Place to Pee: project met urinescheidend toilet van LAUFEN

Geplaatst op 09 juli 2021 door Redactie

De Zwitserse badkamerfabrikant LAUFEN neemt met zijn urinescheidend toilet Save! deel aan een showcase-project voor onderzoek naar een nieuw behandelingsproces voor urine. Het project wordt geleid door het Belgische bedrijf Hydrohm in samenwerking met de Universiteit Gent, de Stad Gent en LAUFEN.

The Place to Pee is de titel van de installatie die tijdens de zomermaanden wordt gerealiseerd in het sport- en recreatiepark Blaarmeersen in Gent. De focus ligt op een van de meest alledaagse activiteiten van ons leven: plassen. Bezoekers van het park kunnen deel uitmaken van een experimenteel onderzoeksproject, waarvan urine de belangrijkste grondstof is.

Op het eerste gezicht lijkt The Place to Pee op een conventionele toilet- en sanitaire voorziening die in openbare ruimtes en parken voor tijdelijke doeleinden wordt gebruikt. Met de steun van de Stad Gent en Farys werd een container omgebouwd tot een openbaar toilet en uitgerust met LAUFEN Save!-toiletten en LAUFEN Lema-urinoirs, alsook met Hydrohm's Uridis behandelingssysteem, een hoogtechnologische faciliteit voor het testen van het nieuwe proces om urine te recycleren tot ontsmettend spoelwater en meststoffen voor de landbouw.

Met Save! heeft de Zwitserse badkamerspecialist LAUFEN in 2019 een baanbrekende urinescheidende wc geproduceerd, die een nieuw hoofdstuk heeft geopend in duurzaam afvalwaterbeheer. Voor het eerst is er een wc op de markt gebracht die op de conventionele manier kan worden gebruikt en geen gedragsverandering vereist. De ontwerpoplossing voorziet in urinescheiding direct bij de bron, d.w.z. in de toiletpot zelf. Het voorwerk hiervoor kwam van het Weense designbedrijf EOOS, dat samen met het Zwitserse wateronderzoeksinstituut EAWAG na jarenlang onderzoek en talrijke veldtests een praktische oplossing uitwerkte.

The Place To Pee is een voorbeeld van hoe wetenschap, productie en gemeentebestuur op een zinvolle manier kunnen samenwerken voor een milieuvriendelijk nieuw proces. Hydrohm is een wetenschappelijke start-up (een spin-off van o.a. Universiteit Gent), de Stad Gent ondersteunt dit project binnen haar ambitie om een leider te worden in cleantech en circulaire economie, en LAUFEN is een sterke industriële partner met een langetermijnfocus op duurzame en innovatieve oplossingen in de sanitaire sector.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement