Uitdaging ontwerp zit in aanzuig WTW-units

Geplaatst op 09 november 2020 door Redactie

In Leiderdorp worden op de plek van de voormalige basisschool De Driemaster twee nieuwe appartementencomplexen gebouwd. Installatiebedrijf Comfort Partners heeft van hoofduitvoerder Ballast Nedam opdracht gekregen voor het verzorgen van de complete installaties in beide appartementencomplexen. Met de bouw hiervan wordt de voormalige locatie van De Driemaster nieuw leven ingeblazen.

Rijnhart Wonen is opdrachtgever van woonblok ‘De Jonker’ en Amvest RCF Custodian is opdrachtgever van ‘De Ridder’. ‘De Jonker’ bestaat uit 49 sociale huurwoningen verdeeld over acht woonlagen en ‘De Ridder’ telt 49 vrije sector huurwoningen die verdeeld zijn over negen woonlagen.

Uitdaging in ontwerp

„Een van de uitdagingen van het ontwerp zit in de aanzuigvoorzieningen van de WTW-units”, zegt projectcoördinator Arjan de Koning van Installatiebedrijf Comfort Partners. „Dit gebeurt individueel per appartement. De buitenluchtaanzuigroosters moeten er aan de buitenkant van de complexen mooi uitzien, want het esthetisch aspect is belangrijk. De combinatie van de technische eisen voor een dergelijk rooster in combinatie met de beperkte mogelijkheden in de gevel bracht met zich mee dat een standaard oplossing geen optie was. Er moest maatwerk geleverd worden voor de plenumbakken en de bijbehorende buitenluchtroosters. Daarvoor hebben we Velu benaderd.”

Van het een komt het ander

„Zo kwam als eerste de aanvraag voor een buitenluchtrooster met plenum dus bij ons terecht”, zegt Addy van den Bosch, accountmanager bij Velu. „Maar al snel werd de vraag uitgebreid, waardoor het een project voor de gehele Nijburg Industry Group is geworden. Er zijn namelijk ook twee luchtbehandelingskasten van Solid Air Climate Solutions geleverd voor de centrale ruimtes en Nijburg Klimaattechniek verzorgt de montage van de schacht- en dakkanalen.”

„Er moest maatwerk geleverd worden voor de plenumbakken en de bijbehorende buitenluchtroosters. Daarvoor hebben we Velu benaderd.”

Verder werd ook voor de appartementen al het benodigde materiaal geleverd door Velu, zoals de prefab op het gebied van kanaalwerk, brandkleppen, flexibele slagen, ventielen en de WTW-units. „De mogelijkheid om het one-stop-shopping toe te passen bij dit project heeft bijgedragen tot de keuze voor Nijburg Industry Group”, vertelt De Koning.

BIM

„Het hele project, dus ook de installaties, is volledig in BIM geëngineerd”, zegt Michel Luesink, commercieel directeur Nijburg Industry Group. „BIM-coördinator van Comfort Partners Jamal Serbout is samen met projectcoördinator Arjan de Koning in het voorstadium bij ons op ons hoofdkantoor in Westerbroek geweest om alles door te nemen en af te stemmen.

„De mogelijkheid om het one-stop-shopping toe te passen bij dit project heeft bijgedragen tot de keuze voor Nijburg Industry Group.”

Wij konden een totaalpakket leveren aan roosters, ventilatie-units en WTW. Vervolgens is onze collega Albert Norder er als engineer mee aan de slag gegaan en zijn er op afstand veel zaken afgestemd en geadviseerd.”

Duurzaam bouwen

„Door veel prefab aan te leveren op de bouw kan er efficiënter gewerkt worden en is er geen afval op de bouwplaats”, vertelt Luesink. „Tevens worden alle materialen voor de afmontage per woning verpakt wat een grote reductie op verpakkingsmateriaal oplevert. Omdat Comfort Partners ervoor heeft gekozen om de gehele ventilatie en luchtbehandeling bij één partij onder te brengen, zijn er bovendien veel minder transportbewegingen en is het logistiek goed op elkaar afgestemd.”

Energiezuinig

De appartementen hebben een EPC van 0,25. Ze zijn dus energiezuinig en voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. „Het zijn kwalitatief hoogwaardige appartementen”, zegt De Koning. „Een mooie nieuwe bestemming voor de locatie van de voormalige basisschool De Driemaster.”

Jarenlange relatie

„De relatie met Velu en andere bedrijven binnen de Nijburg Industry Group gaat al jaren terug”, laat De Koning weten.

„Door veel prefab aan te leveren op de bouw kan er efficiënter gewerkt worden en is er geen afval op de bouwplaats.”

„We worden voor het project compleet ontzorgd en hebben één vast aanspreekpunt. Dat scheelt enorm in de communicatie en komt ten goede aan de efficiëntie. Door de expertise en goede overlegstructuur worden planningen gehaald en kunnen we een project realiseren dat voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever.”

Kwaliteit en meedenken

„Als Nijburg Industry Group zijn we trots een bijdrage te mogen leveren aan dit project”, zegt Luesink. „Ons streven is altijd om mooie, kwalitatief hoogwaardige installaties af te leveren en door samenwerkingen als die met Comfort Partners krijgen onze specialisten de kans om in een vroeg stadium mee te denken in een totaaloplossing.”
Anderhalf jaar geleden is gestart met de ontwerpfase van de appartementen en medio april 2021 worden de twee appartementencomplexen opgeleverd.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement