TVVL voert cursus Hydraulica uit met materiaal van ISSO

Geplaatst op 12 oktober 2018 door Redactie

ISSO stelt haar les- en docentmateriaal beschikbaar voor opleiders. Het betekent dat ISSO zelf geen cursussen meer verzorgt, behalve de Incompany trainingen. “ISSO zal voornamelijk les- en docentmateriaal voor opleiders en de bijhorende kennis ontwikkelen en beheren’, zegt Rob van Bergen. ‘Opleiders kunnen het materiaal, dat ISSO beheert, tegen een vergoeding gebruiken. Tijdens de cursus krijgen de cursisten toegang tot het materiaal en de kennis via de ISSO-KennisBank. TVVL is de eerste opleider die met een ISSO-cursus aan de slag gaat, namelijk de cursus ‘Hydraulica: Hydraulische schakelingen voor verwarmen en koelen”.

In de nieuwe situatie zal ISSO de cursus “Hydraulica: Hydraulische schakelingen voor verwarmen en koelen” voortaan samen met TVVL organiseren. Rob van Bergen (algemeen directeur ISSO) en John Lens (directeur TVVL) ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst op de beurs Building Holland. Per september organiseert TVVL deze cursus in de TVVL-leslokalen. ISSO beheert het les- en docentmateriaal.

Hoge waardering

Rob van Bergen: “Deze 5-daagse cursus over hydraulische schakelingen voor verwarmen en koelen is niet eenvoudig, maar er is veel belangstelling voor. De cursus op hbo-niveau is gericht op installatieontwerpers en projectleiders die betrokken zijn bij het ontwerpen en beoordelen van cv- en koelen wko-installaties. De cursus krijgt een hoge waardering met een rapportcijfer 8,6”. John Lens is blij met de samenwerking: “We zien ernaar uit deze cursus te organiseren. Deze cursus heeft de afgelopen jaren bewezen erg waardevol te zijn. Wij zien dit als een mooie, passende verrijking van ons cursusaanbod. Het enige dat verdwijnt is de naam ‘Masterclass’, en wij verzorgen de cursus met onze docenten. Wij zijn blij dat ISSO betrokken blijft bij de kwaliteitsbewaking en het onderhoud van de cursus”.

Onderzoek naar koudeklachten

Bijna alle oud-deelnemers bevelen de cursus Hydraulische schakelingen aan. Zij zijn erg tevreden over de inhoud, presentatie en deskundigheid van de docent. Opgeleid zijn onder meer medewerkers van de Nederlandse Gasunie, Strukton Worksphere, Techniplan, Heijmans, Installatiebedrijf Unica, Cofely, HOMIJ en ROC Tilburg.

“De cursus heeft mij een kapstok gegeven”, vertelt een cursist die werkt bij een raadgevend ingenieursbureau. Het bureau is gespecialiseerd in onder meer thermisch binnenklimaat, waardoor zij altijd te maken hebben met hydraulische schakelingen. Het ingenieursbureau onderzoekt ook via enquêtes de temperatuurbeleving van gebruikers in kantoren of schoolgebouwen. Zo zoeken ze uit waarom, bijvoorbeeld, gebruikers op de 5e verdieping meer koudeklachten hebben dan in de rest van het gebouw. “Dat kan het moment zijn om naar het hydraulische ontwerp of de hydraulische schakelingen te kijken.”

Praktijkgerichte vragen van mede-cursisten

“Tijdens de cursus worden alle elementen van een ingewikkelde hydraulische schakeling teruggebracht naar basisprincipes”, zegt de anonieme cursist. “Zo kan bijvoorbeeld een radiator(groep) in de regel op acht standaard manieren (schakelingen) worden gevoed vanuit de cv-ketels. Die leer je te herkennen. Nu kan ik een complex hydraulisch ontwerp op twee manieren benaderen. Eerst keek ik alleen vanuit de klachtenkant: na veel praktijksituaties raak je bekend met de fouten van een installatie. Nu weet ik hoe een goede hydraulische schakeling is opgebouwd en kan ik ook vanuit die invalshoek afwijkingen constateren. Daarbij leer je van mede-cursisten. De praktijkgerichte vragen van installateurs en adviseurs zijn voor mij als raadgevend ingenieur minstens zo interessant. Nu zie ik ook hoe andere professionals in hetzelfde vakgebied bepaalde situaties aanpakken.”

Aanmelden voor de cursus ‘Hydraulische schakelingen voor verwarmen en koelen’ kan via https://www.tvvl.nl/cursussen/hydraulischschakelen

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement