Training Installeren laadpalen populair onder installateurs en zzp’ers

Geplaatst op 13 januari 2021 door Redactie

Om de groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland bij te benen zijn in 2021, naar schatting van de rijksoverheid, 213 nieuwe oplaadpunten per werkdag nodig en in 2025 per werkdag 550. Naast laadpalen in het publieke domein is er een enorme behoefte aan laadpalen in het particuliere domein. Een kans voor elektriciens, installateurs en zzp’ers die van de installatie van laadinfrastructuur hun specialiteit willen maken. Dirksen opleidingen biedt de mogelijkheid om in twee dagen tijd alles te leren op het gebied van laadpaal installatie.

Sinds maart 2020 zijn laadpalen verplicht bij parkeerplaatsen met meer dan 10 parkeerplekken. Dit geldt voor nieuwe woon- en utiliteitsgebouwen en bestaande woon- en utiliteitsgebouwen die ingrijpend worden gerenoveerd. Bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeervakken op hetzelfde terrein moet vanaf 2025 minimaal 1 oplaadpunt zijn aangelegd.

Voor de aanleg van laadpalen zijn goed opgeleide adviseurs en monteurs nodig. Door de verschillende variaties aan laadpalen, laadmogelijkheden, elektrische auto’s en beschikbare vermogens is het een hele klus om alles op elkaar af te stemmen. Je kunt bij het installeren de kortste route naar de meterkast nemen voor de laagste aanlegkosten, maar ook de optimale bereikbaarheid vanaf meerdere parkeervakken kan de voornaamste drijfveer zijn. Door slimme plaatsing van laadpalen zorg je voor gebruiksgemak, zoals onnodige autoverplaatsingen, tijdsverlies en vroegtijdige behoefte aan uitbreiding van het aantal laders.

In de training, Installeren laadpalen volgens NEN 3140 VP, is er aandacht voor zowel theorie als praktijk. De training is gericht op het veilig installeren van een laadpaal. Er wordt gewerkt met diverse soorten laadpalen, grondkabels en componenten in de groepenkast en de deelnemers leren diverse laadpalen bekabeld of via wifi toevoegen op een TCP/IP netwerk. Meer informatie over de training, startdata en mogelijkheden? Bekijk de volledige training op Installeren laadpalen volgens NEN 3140 VP | Dirksen Opleidingen.