Toekomst gassamenstelling vraagt om innovaties

Geplaatst op 13 augustus 2018 door Redactie

In de toekomst wil Nederland beschikken over een duurzame energiehuishouding. De samenstelling van gas gaat veranderen. En dat betekent ook dat technologische innovaties nodig zijn, zodat eindgebruikers het gas efficiënt en veilig kunnen gebruiken.

Gas zal de komende tijd een belangrijke energiebron blijven. Dat betekent een hogere (lokale) productie en import van duurzaam gas, om aan de vraag naar gas te kunnen voldoen. Het gevolg is dat de samenstelling van het gas op de Nederlandse markt meer varieert dan in het verleden.

Aardgasproductie

De samenstelling en de verbrandingseigenschappen van het huidige geleverde gas is al lange tijd hetzelfde. Dit komt omdat de samenstelling van het aardgas uit het veld in Groningen bekend is. De aardgasproductie uit Groningen neemt af vanwege aardgasbevingen. Nederland zou meer aardgas moeten importeren, dat een hogere calorische waarde en propaangetal heeft. Dit heeft gevolgen voor de apparatuur van hoogcalorische gasgebruikers. Het hoogcalorische gas moet dezelfde kwaliteit hebben als dat uit Groningen.

Duurzame gassen zoals biogas, syngas en waterstof gaan in de toekomst een grotere rol spelen in onze energievoorziening.

Bijdrage technologieën

Er is een toenemende vraag naar de nieuwe technologieën. Bedrijven die van laagcalorisch naar hoogcalorisch gas willen overschakelen, moeten daarvoor hun installatie aanpassen. Zij kunnen gebruik maken van de ontwikkelde technologieën, zoals snelle metingen van aardgassamenstelling, optimale verbrandingsregelingen of branders die tot 100% waterstof aankunnen.

Variatie in gassamenstelling

De variatie in de gassamenstelling heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering, emissies, veiligheid en leveringszekerheid. Een vaste instelling van bestaande apparatuur geeft geen optimaal effect meer voor de verbranding van gas. Denk daarbij aan hr-ketels, motoren en turbines.
Voorbeelden van problemen zijn: onvolledige verbranding, storingen, het kloppen van motoren of nadelige gevolgen voor het milieu, zoals toenemende emissies van CO2 en NOx.


Reacties

pim

15 augustus 2018 om 16.54 uur

Redactie is dit niet een schot achter het schip? De gasverbranding is te regelen door de gassamenstelling te wijzigen of aan te passen en daardoor dezelfde Wobbe Index te krijgen of te behouden. Nefit schrijft in zijn folders dat de ketels zijn voorbereid op elke gaswijziging met hun unieke Multigasblok. Ik neem aan dat zij niet de enige zijn die kunnen aanpassen. Nederland is toch niet voor niets een gasland?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement