Toegevoegde waarde in de gebouwde omgeving

Geplaatst op 27 juni 2017 door Redactie

Het intelligenter maken van gebouwen is een duidelijke toegevoegde waarde die installateurs, system integrators en toeleveranciers kunnen aanbieden. De brancheorganisatie van Gebouw Automatisering heeft in het voorjaar daarom verschillende bijeenkomsten georganiseerd.

Vrije Universiteit Amsterdam

Tijdens de bijeenkomst van het cluster Smart Labs bij de VU kwamen technische en facilitaire managers van allerlei verschillende laboratoria bij elkaar.

Ten eerste werd er een discussie gevoerd over het opstellen van de requirements. Niet alleen voor nu of zoals iedereen het gewend is, maar ook moet er een beeld zijn van de vereisten over 5 of 10 jaar. Er werd onderling tips gedeeld: houd rekening met flexibiliteit, investeer in de toekomst, vertaal gewenste functionaliteiten naar technische requirements en houd rekening in het budget met aanloopproblemen.

Ten tweede werd het Bibro systeem gepresenteerd. Een systeem om vriezers, koelkasten, cilinderkasten en CO2-stoven via het internet te monitoren.

Stadsschouwburg Utrecht

Op maandag 8 mei 2017 vond de expertmeeting plaats met de leden van VPT, vereniging van podium technici, met als thema: ‘Gebouw Gebonden Technologie in culturele gebouwen’. De praktijk werd toegelicht door gastheer Sebastiaan van Haperen. Hij presenteerde de uitdagingen, oplossingen en vraagstukken van het renoveren van de Stadsschouwburg Utrecht.

Charles Konings toonde de complexiteit van de onderlinge verbondenheid van technologie door de ervaringen bij de nieuwbouw van TivoliVredenburg. In de discussie rond zijn presentatie werd het duidelijk, dat er veel behoefte is aan kennisoverdracht over de technologie. Wederom om de juiste en toekomstbestendige beslissingen te nemen.

Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis

In Tilburg werd de Best Value Procurement methode besproken met het cluster zorggebouwen. Deze interactieve bijeenkomst op 16 mei was in samenwerking met De Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg (NVTG) en het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis georganiseerd.

Theo Mors verzorgde een presentatie over de ontwikkelingen en doelstellingen van het ziekenhuis waarin ketensamenwerking duidelijk voorop staat. Om een duidelijk beeld te krijgen van de organisatie, gaf hij bovendien een overzicht van de systemen en vond er een rondleiding plaats in het ziekenhuis.

Zowel Jos Besselink als Maarten Wijnbergen (Treant Zorggroep) bespraken alle ins en outs van Best Value Procurement. Om tot meer waarde te komen moet het traditionele gedachtegoed bij aanbesteden losgelaten worden. Als men intelligente technologie wil toepassen, moet er blijkbaar ook slimmer samengewerkt worden. Het advies is om elkaar op te zoeken en dat doet de branche Gebouw Automatisering met clusterbijeenkomsten.

Tekst: Paul Petersen
http://gebouwautomatisering.fhi.nl/

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement