Tochtvrij leren en werken

Geplaatst op 22 februari 2016 door Redactie

De vestiging van het Albeda College aan de Spinozaweg 400 in Rotterdam kreeg vorig jaar een flinke opknapbeurt. De renovatie betrof onder meer een gedeeltelijke sloop van de gevel, het aanbrengen van een nieuwe gevel inclusief kozijnen en ook op klimaattechnisch gebied werd het nodige verbeterd. Met name dat laatste aspect staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling aangezien het klimaat op veel scholen ver onder de maat is. De laatste cijfers wijzen uit dat op maar liefst 80 procent van de scholen onvoldoende wordt geventileerd.

Veranderingen, liever gezegd verbeteringen, zijn dus hard nodig. De reden is bekend: leren en werken in een gezonde en prettige omgeving leidt tot betere prestaties en een afname van gezondheidsklachten. Technisch Buro TOM uit Rotterdam nam een belangrijk deel van het installatietechnische deel van dit project voor haar rekening, waaronder het installeren van de textiele luchtverdeelpanelen van BLT Luchttechniek.

Tochtvrije luchtverdeling

Ivar Raadtgever, directeur van Technisch Buro TOM: “We hebben zowel in lokalen als in een aantal kantoorruimten de panelen geïnstalleerd, zo’n 130 stuks. Door de vlakke onderzijde valt het paneel nauwelijks op in het systeemplafond. Esthetisch een erg mooi product. Dat is mooi meegenomen maar het gaat in eerste instantie uiteraard om het verbeteren van het klimaat: schone lucht en tochtvrij ventileren. En dat werkt prima.” Het luchtverdeelpaneel is gemaakt van Trevira CS (TCS) en voldoet aan alle geldende eisen. Het is voorzien van een intern spansysteem dat er voor zorgt dat de onderzijde (uitblaaskant) altijd vlak blijft. Omdat het materiaal over het gehele oppervlak luchtdoorlatend is ontstaat een tochtvrij uitblaaspatroon met een zeer lage snelheid. Het flexibele aansluitplenum boven het plafond vormt zich naar de beschikbare ruimte waardoor er geen beperkingen zijn met betrekking tot kabelgoten of leidingwerk. Een groot voordeel, zeker als het gaat om bestaande gebouwen.

Flexibliteit

Technisch Buro TOM (installatie en onderhoud van warmte-, koel-, lucht- en sanitairtechniek) is vooral actief op de renovatiemarkt met als opdrachtgevers scholen, vastgoedbeleggers, woningcorporaties en de kleine utiliteit. Ivar Raadtgever: “Het is allemaal wel wat minder geweest maar daar hebben we ons goed door heen geslagen. Altijd genoeg werk blijven houden. Flexibiliteit is een heel sterk punt van ons. Snel schakelen is geen probleem. En, zeker als je praat over schoolgebouwen, is dat van groot belang. Gelet op de tijd waarbinnen een klus vaak geklaard moet worden.” Ivar Raadtgever is optimistisch gestemd over de toekomst. “Innovatief bezig zijn met een toenemende focus op duurzaamheid. Meer kennis vergaren waardoor we onze klanten nog beter kunnen bedienen. En vooral meedenken met je klant. Inzichtelijk maken wat voor hem de oplossing is die het meeste rendement biedt in relatie tot de investering.”

Peter Vriens, van BLT Luchttechniek, valt hem bij: “Het gaat om veel meer dan alleen leveren. Adviseren, kennis delen, ondersteunen en, ook voor ons heel belangrijk, je flexibel opstellen. Denken in oplossingen en mogelijkheden, ook als het een keer tegenzit.” BLT Luchttechniek doet het goed en Peter Vriens constateert dat het bij projecten weer wat vaker over het product zelf en de levertijd gaat en niet alleen meer over de prijs. “Natuurlijk is een goede prijs nog steeds belangrijk maar ook het op tijd kunnen leveren en het zo nodig adequaat reageren op onvoorziene omstandigheden wordt gelukkig weer belangrijk gevonden. Ik vind dat niet alleen verfrissend, maar het zegt ook iets over een positieve omslag in het denken in de markt.” Ivar Raadtgever komt nog met een voorbeeld hoe belangrijk het op tijd leveren is. “Bij dit project hadden we alles kant en klaar per verdieping op de zaak klaar staan. Vervolgens per verdieping leveren en dan gelijk installeren waardoor er geen beschadigingen kunnen ontstaan en je producten ook niet vies worden. Een kwestie van goed afstemmen.”

De vlakke luchtverdeelpanelen ontwikkelde BLT Luchttechniek samen met Euro Air uit Denemarken. Ontwikkeld naar aanleiding van vragen uit de markt, en inmiddels in diverse projecten waar esthetica en hoge comforteisen hand in hand gaan, met succes toegepast.