Toch twijfels over biomassa

Geplaatst op 15 juni 2020 door Redactie

Marjan Minnesma, de voorvrouw van Urgenda, heeft twijfels over biomassa. Het gaat haar vooral om biomassacentrales die hout als grondstof gebruiken. Dit vertelde ze vandaag in het radioprogramma Dit is de dag van NPO radio 1.

"Biomassacentrales hebben nut als je een kringloop van dertig jaar aanhoudt. Maar die tijd hebben we niet. De komende tien jaar zijn cruciaal", aldus Minnesma.
Zij adviseert het kabinet om de komende jaren geen extra subsidie meer te geven aan biomassacentrales: "Ik zou als overheid het gesprek aangaan met energiebedrijven en eerlijk zeggen: We hebben ons vergist. We moeten dit niet meer willen."
Ze ziet aardgas als de enige tussenoplossing: "We zullen de komende tien jaar hard moeten opschalen met zon, wind- en aardwarmte. En in de tussentijd heb ik liever aardgas dan biomassa".

Het politieke draagvlak voor biomassa brokkelt in rap tempo af. Deze week maakten ChristenUnie en D66 bekend dat zij nu geen voorstander meer zijn.
Milieupartij GroenLinks is nog niet zo ver: "Er zijn mensen bij GroenLinks die jarenlang gedacht hebben dat biomassa de oplossing was, maar die komen er nu achter dat ze fout zaten. En dat is moeilijk voor ze. Ik dacht twintig jaar geleden ook nog dat biomassa een oplossing was voor het energievraagstuk, maar ook ik ben veranderd in mijn mening", aldus de voorvrouw van Urgenda.

Bron: NPO radio 1

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement