Tips voor koeling met een lucht-water-warmtepomp

Geplaatst op 21 mei 2024 door Redactie

Koeling wordt steeds belangrijker nu huizen beter geïsoleerd worden. Toch denken klanten vaak niet aan koelen met een lucht-water-warmtepomp. Terwijl ze wél op zoek zijn naar comfort en energiezuinigheid. Een lucht-water-warmtepomp heeft beide in zich. En is zeker een goede keuze bij projecten waar je niet in de grond kunt boren en een brine-water-warmtepomp dus geen optie is. Toch zijn er wel wat aandachtspunten om rekening mee te houden als installateur:

1. Voorkom condensvorming

Koel je met een vloerverwarmingssysteem, dan wil je voorkomen dat er condens ontstaat op de vloer. Voor de vloertemperatuur is in de regel 18 °C een veilige temperatuur om condensvorming te voorkomen. Bij extreem warm weer bevat de lucht echter zo veel vocht dat condensatie al bij een hogere temperatuur kan optreden. Het dauwpunt ligt dan boven de 18 °C. Om er zeker van te zijn dat er geen condens ontstaat, kun je een dauwpuntregeling toepassen.

2. Zorg voor een toereikend afgiftesysteem

Een juist afgiftesysteem is essentieel voor een optimale werking van de warmtepomp. Bij deze zogenaamde lagetemperatuurverwarming (LTV) wordt meestal gebruikgemaakt van vloer- en wandverwarming. Hierbij is de gehele vloer of wand eigenlijk een verwarmingselement. Doordat dit oppervlakte vele malen groter is dan bij conventionele afgiftesystemen, kan de watertemperatuur lager zijn. De meest effectieve combinatie voor koeling via de lucht-water-warmtepomp is in elk geval met vloerverwarming.

3. Onderzoek mogelijke geluidsoverlast

Koelt je klant met een lucht-water-warmtepomp, dan draait de pomp (bijna) de hele zomer lang. Dat veroorzaakt geluid. Bij het buitendeel van de installatie moet je als installateur bovendien rekening houden met de wet- en regelgeving omtrent geluid. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL), het vroegere Bouwbesluit, is vastgelegd dat de geluidsdruk overdag maximaal 45 db(A) op de erfgrens mag zijn. Ga je die grens niet over met de buitenunit? Maak zelf de berekening of laat het onderzoeken, zodat je zeker weet dat je aan het Bouwbesluit voldoet.

Koelen met een lucht-water-warmtepomp? Maak het jezelf makkelijk!

Een lucht-water-warmtepomp is een goed alternatief als je geen brine-water-warmtepomp kunt plaatsen. Voor jou als installateur kan het echter best even puzzelen zijn om een warmtepomp met koelfunctie op een optimale manier in te zetten. Laat je daarom ondersteunen door Rensa. Wij kijken met je mee om de juiste warmtepomp voor je project te selecteren. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? → Ontdek het hier