Toch CO-keur voor mkb'ers en zzp'ers

Geplaatst op 01 maart 2023 door Redactie

Mkb’ers en zzp’ers kunnen zich binnenkort tóch via CO-keur laten certificeren voor de Koolmonoxidewet. Techniek Nederland, InstallQ en CO-keur verwachten snel met een tijdelijke oplossing te komen. Volgens de organisaties voldoet de constructie aan alle wet- en regelgeving. Voor bedrijven die zich al via CO-keur laten certificeren zal er in de praktijk bijna niets veranderen. CO-keur verwacht de deelnemers binnen enkele weken meer informatie te kunnen geven.

App en credits blijven hetzelfde

Bedrijven die zich via CO-keur laten certificeren zullen blijven werken met de inmiddels vertrouwde CO-keur app. Ook het systeem van credits voor gebruik van de checklists in de app verandert niet. Techniek Nederland, InstallQ en CO-keur werken nu aan een tijdelijke oplossing, maar blijven zich daarnaast inzetten voor een definitieve koepelcertificering voor CO-keur. Zij benadrukken dat CO-keur minimaal dezelfde veiligheid garandeert als rechtstreekse certificering van bedrijven.

Procedures

De Raad voor Accreditatie (RvA) en de Toelatingsorganisatie voor Kwaliteitsborging (TloKB) hebben nog geen goedkeuring verleend voor koepelcertificering volgens CO-keur. Daarom is een tijdelijke oplossing nodig. Omdat RvA en TloKB tot nu toe vinden dat koepelcertificatie niet aansluit op de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 6000-25, heeft InstallQ hiervoor een aanvulling opgesteld. RvA en TloKB hebben om procedurele redenen nog geen goedkeuring verleend. Voor de tijdelijke oplossing is geen goedkeuring nodig.

Koolmonoxidewet

Op 1 april treedt de volledige Koolmonoxidewet (ook bekend als de Gasketelwet) in werking. Vanaf die datum mogen alleen bedrijven die beschikken over CO-certificering nog werkzaamheden aan cv-ketels, geisers en gashaarden uitvoeren. Deze bedrijven mogen het beeldmerk CO-Vrij gebruiken. Monteurs die werken bij gecertificeerde bedrijven moeten zich via VakmanschapCO laten bijscholen. Daarmee tonen zij aan over de juiste kennis van veilige gasverbrandingstoestellen te beschikken.

Onderzoeksraad

De Koolmonoxidewet volgt op aanbevelingen in het rapport ‘Koolmonoxide Onderschat en onbegrepen gevaar’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (november 2015). De wet geeft bovendien invulling aan het advies van de Gezondheidsraad (juli 2019) over de gevaren van blootstelling aan lage concentraties koolmonoxide.

Stappenplan

Techniek Nederland helpt leden om te voldoen aan de eisen van de Koolmonoxidewet. In een praktisch stappenplan staat exact wat een bedrijf moet doen om vanaf 1 april het logo CO-Vrij te mogen voeren.


Reacties

Rene

7 maart 2023 om 11.22 uur

Ik heb 39 jaar een eigen installatiebedrijf,ben al gepensioneerd,maar werk nog wel enkele dagen per week,ik heb al mijn installateurs erkenningen en bedrijfseconomie basis (voorheen middenstandsdiploma) gehaald en door de jaren heen op de hoogte gebleven via allerlei cursussen bij fabrikanten van ketels,nu weer een co keuring erbij,wat weer een hoop (onnodige) kosten met zich meebrengt,ik was niet van plan om deze cursus nog te halen,maar dat betekent wel dat ik die dagen dat ik nog werk,een gedeelte moet afstoten omdat ik niet meer aan ketels mag werken,zeer teleurstellend , omdat er toch al een groot tekort is aan mensen in onze branche

Rob

3 maart 2023 om 14.28 uur

Als ik alle berichten en signalen volg en moet geloven krijgen we een heel groot probleem in de markt. Er zijn 7,8 M woningen plus minus in Nederland. Om daar jaarlijks onderhoud te kunnen verrichten zijn er ongeveer 4000 monteurs nodig. Ik hoor signalen dat tussen de 10 a 30 % wil of gaat stoppen. Dat wil zeggen dat we nog maar 3000 monteurs over hebben. De rekensom en verhalen uit de markt hoor ik ook dat de monteur zeker 25% minder ketels kan gaan onderhouden. Dat komt neer op 2250 equivalent monteurs. Deze 2250 monteurs kunnen tussen de 5 a 6 ketels doen op een dag. ( uiteraard kunnen de Feenstra en Energieservice er veel meer !!). Dat betekend 3,04 miljoen huishoudens. dat betekend dat we ruim 3500 monteurs te kort gaan komen. Heren beleidsmakers en Certificeringsburo's hebben jullie dit ook meegenomen in jullie overwegingen. ( ps de getallen en berekeningen zijn deels aannames. Maar het geeft redelijk weer dat de tekorten en wachttijden alleen maar hoger worden. En daarmee ook de prijzen )

John

2 maart 2023 om 23.19 uur

Wij hebben de BRL 6000-25 door Kiwa geregeld. Ons bedrijf bestaat uit 2 man (mijn zoon en ikzelf) De certificering heeft mij als ik de dagen doorbereken met curcus en examen doorbereken met brandstofkosten excetra meer als 7000,00 euro gekost. als die koepelcertificering door gaat voel ik mij goed bedonderd. Zolang Warmte Service en internet bedrijven cv ketels blijven verkopen wordt het niets. Wij zijn ook BRL 100 gecertifiseerd, ik erge mij dood aan de mensen die zelf de airco plaatsen, wij maken vele kosten en worden gecontroleerd en de particulier mag alles. Wie alles volgens de regels doet en veel geld hiervoor uitgeeft word zo benadeeld en moet hogere kosten doorberekenen. ( met dank aan de overheid) Elk jaar komt er nog 2000,00 bij en dag die je niet kunt werken met de audit.

Jan van Ooijhuizen

2 maart 2023 om 20.50 uur

Veiligheid voor alles, maar dit slaat door Kosten zijn voor Zzper niet in verhouding Ook niet alles kun je doorberekenen bij de klanten Particulier mag zelf alles uitvoeren en de warmte service blijft gewoon bezorgen, Dit is niet levensvatbaar ondanks de wet ?

Rob Walraven

2 maart 2023 om 18.55 uur

Ik denk dat je het in breder perspectief moet zien. De kosten voor een klein of groter bedrijf liggen helemaal niet zover uit elkaar. Dan kan je voorstellen dat het voor een klein bedrijf in verhouding veel meer kost. Ik zie nu al dat de grote bedrijven een hele hoop mensen onnodig op kosten jaagt met vaak onnodige fabels en leugens. In mijn optiek slaan we helemaal door. Natuurlijk moet er wat gedaan worden aan beunhazerij en andere wildgroei. Maar ik heb van oudsher alle papieren , gas water , patroon, groot erkenning centrale verwarming e.d. Nu ben ik mijn bedrijf aan het afbouwen en heb nog slechts 100 klanten en mischien 10 nieuwe ketels per jaar. Dan is zo’n “ gedrocht “ als CO certificering “ toch net iets teveel van het goede. Anders wordt het gelijk helemaal stoppen.

Jan

2 maart 2023 om 11.23 uur

De bedrijven die het gelijk via KIWA of Veritas hebben geregeld om hun kwaliteit hoog te gaan houden hebben meer kosten moeten maken Maak eens een kosten vergelijk locatie audit / kantoor audit door de KIWA en Veritas,en vergelijk dat eens met CO keur dan is het toch duidelijk waar de meeste bedrijven voor gaan kiezen. Voor Co-keur is het in ieder geval een goed verdien model ! ondersteunt door Techniek Nederland / InstallQ.

Bert

2 maart 2023 om 10.05 uur

Certificeren zonder regels was hun motto om klanten te trekken , dat het niveau dan niet voldoende blijkt te zijn is niet echt verwonderlijk. Dat dit wordt gesteund door Techniek Nederland is ook raar.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement