Thialf: schaatswalhalla voor (top)sporters en publiek!

Geplaatst op 29 december 2016 door Redactie

De beste laaglandbaan ter wereld met de beste faciliteiten en voorzieningen voor topsporters maar ook veel aandacht voor de breedtesport. Dat is het vernieuwde Thialf: een waar schaatswalhalla met een perfecte klimaatbeheersing. Waar temperatuur en luchtvochtigheid aangepast worden aan de specifieke wensen en behoeften. Met technische voorzieningen die zorgen voor best mogelijk luchtkwaliteit. Een gebouw dat moet voldoen aan zeer hoge energieprestatie-eisen en waar een reductie van minimaal 50% wordt gerealiseerd ten opzichte van het ‘oude’ Thialf. Een technisch hoogstandje waar diverse partijen (o.a. provincie Frielsland, gemeente Heerenveen, Thialf OG, Ballast Nedam, Zwarts&Jansma Architecten, Croon, Warmtebouw, KE Fibertec) hun aandeel in leverden.

Onlangs was er een perspresentatie waarbij diverse betrokkenen enthousiast en bevlogen over het nieuwe Thialf vertelden. Ook een aantal topschaatsers gaf acte de présence. Sven Kramer: “Ik ben vaak kritisch geweest, maar met dit nieuwe Thialf mogen we ons handen dichtknijpen. Er is hier ongetwijfeld heel veel mogelijk. Heel belangrijk ook voor ons zijn de extra faciliteiten voor de topsporters.” IreenWüst uitte zich in gelijke bewoordingen.

Warmtebouw

Los van de uitstekende faciliteiten voor sporters en publiek verdient het technische verhaal zeker aandacht. Warmtebouw verzorgde voor het nieuwe Thialf het advies, ontwerp en realisatie van de vries, sanitaire en brandbeveiligingsinstallaties en alle installaties voor HVAC (heating, ventilation, airconditioning), inclusief de ijsvloer en de waterbehandeling. Henk Overeem, directeur Warmtebouw: “Uiteraard een heel bijzonder project voor ons, waarbij het eisenpakket zeer hoog was. Een grote uitdaging die we, samen met veel andere partijen, tot een goed einde hebben gebracht. Het resultaat mag er zijn, in alle opzichten.”

KE Fibertec

Dat er opnieuw werd gekozen voor KE Fibertec is niet zo vreemd. KE Fibertec is de grootste producent ter wereld van textiele ventilatie systemen en heeft bewezen dat zij ook voor dit soort bijzondere projecten de juiste partij zijn. In het nieuwe Thialf werd gekozen voor het textiele ventilatie systeem KE-DireJet®. Gerjo de Zeeuw, directeur van KE Fibertec: “Een bijzonder en vooral spannend project. Niet alleen voor ons maar voor alle betrokken partijen want Thialf wil de snelste laaglandbaan ter wereld zijn. Wij hebben er alle vertrouwen in, zeker omdat na de eerste fase er al wereldtijden werden verreden en het klimaat toen nog lang niet perfect was. Maar het blijft nog even afwachten.”

“Thialf wilde luchtverdeelslangen met één vaste diameter en de eindsnelheid van de lucht mocht niet meer bedragen dan 0,15 meter per seconde.”

Dat de luchtbehandeling voor deze schaatstempel van evident belang is, behoeft hier verder geen betoog. KE Fibertec heeft er voor gekozen om te drie klimaatzones te creëren. Een klimaatzone boven de ijsvloer, een klimaatzone voor het middenterrein en een klimaatzone voor de tribunes. Deze zones zijn onafhankelijk van elkaar te regelen. Die onafhankelijkheid is van belang, al was het maar om er voor te zorgen dat nat en vochtig weer (lees: duizenden natte jassen) geen invloed mag hebben op het klimaat boven de ijsbaan.
Belangrijk waren ook de eisen van Thialf met betrekking tot de temperatuur: 0,4 meter boven het ijs 0 graden en op anderhalve meter boven het ijs een temperatuur van 14 – 16 graden. Dergelijke condities dragen bij aan het leveren van topprestaties, onder meer omdat de sporter zich bij die temperatuur het beste voelt.

Nauwkeurig

KE Fibertec maakte vele gedetailleerde berekeningen die vervolgens in opdracht van Thialf middels een speciaal CFD computerprogramma werden doorgerekend en gecontroleerd. Resultaat: wat op papier was uitgerekend bleek op eentiende nauwkeurig te kloppen. En dan was er nog het nog het visuele aspect.

“Het vernieuwde Thialf: een waar schaatswalhalla met een perfecte klimaatbeheersing.”

“Thialf wilde luchtverdeelslangen met één vaste diameter en de eindsnelheid van de lucht mocht niet meer bedragen dan 0,15 meter per seconde. Ook dat is gelukt mede door het laten maken vanverschillende luchtintredepunten. En tevens hebben we de luchtverdeelslangen in de bochten niet, zoals gebruikelijk, in segmenten aangebracht maar met luchtverdeelslangen die exact de bochten van de ijsbaan volgen.” Het is namelijk van groot belang dat de afstand van alle lucht uittrede nozzles naar het ijs op alle plaatsen gelijk is aan elkaar.

Parel

De open dag van het nieuwe Thialf, begin vorige maand, trok al veel belangstellenden die hun enthousiasme niet onder stoelen of banken staken. En dat zal in de komende maanden waarin er diverse wedstrijden worden verreden niet anders zijn. Thialf: een parel waar heel Nederland trots op mag zijn en waar ongetwijfeld menig wereldrecord, onder toeziend oog van ijsmeester Beert Boomsma, zal sneuvelen.

 

Lees hier ook het project van Thermagas Nederland. Zij hebben in de zogenaamde omloop, een nieuwe ring die is gebouwd om het bestaande stadion, in de diverse ruimten die hier zijn gesitueerd, vloerverwarming aangebracht in opdracht van Warmtebouw Utrecht. Ook de projectbegeleiding hiervoor is door Thermagas verzorgd.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement