Gasketelwet moet uiterlijk 1 januari 2023 worden ingevoerd

Geplaatst op 07 juni 2022 door Redactie

In 2015 bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een alarmerend rapport uit over koolmonoxide-risico’s bij cv-ketels. Bijna zeven jaar later zijn consumenten en bedrijven nog altijd niet verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor werk aan de cv-ketel en andere gasverbrandingstoestellen. Techniek Nederland vindt dat woonminister De Jonge nu de regie moet nemen over de volledige invoering van de Gasketelwet. Voorzitter Doekle Terpstra: "Ondeugdelijke gastoestellen zijn levensgevaarlijk. Er zijn nog ieder jaar slachtoffers te betreuren door CO-vergiftiging. Het kan zo niet langer." In een brief vraagt Terpstra de minister om daadkracht te tonen: "Op 1 januari 2023 moet de volledige invoering van de Gasketelwet een feit zijn, inclusief handhaving en publieksvoorlichting."

Duidelijkheid voor installateurs

Techniek Nederland maakt zich al jarenlang sterk voor de invoering van de zogenoemde Gasketelwet. De ‘harde’ invoering van de wet had al jaren geleden moeten plaatsvinden, maar in plaats daarvan geldt nog altijd een overgangsperiode zonder verplichtingen. Ook is er nog altijd geen duidelijkheid over de certificeringsregeling en de certificerende instellingen. Installateurs weten daardoor niet waar ze aan toe zijn. De volledige invoering van de wet is de afgelopen jaren keer op keer uitgesteld en Techniek Nederland vindt het nu hoog tijd dat aan de onzekerheid voor ondernemers een eind komt. De brancheorganisatie maakt zich daarnaast zorgen over de randvoorwaarden voor een succesvolle invoering van de wettelijke certificering.

Publiekscampagne CO-Vrij

Vanaf het begin was het plan dat de invoering van de Gasketelwet zou samenvallen met een meerjarige publiekscampagne over het keurmerk CO-Vrij. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels laten weten dat zo’n campagne er niet komt. Terpstra: "Een overheidscampagne is geen vrijblijvend extraatje. Goede publieksvoorlichting is nodig om mensen bewust te maken van de risico’s én van de nieuwe regels."

Handhaving ontbreekt

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet handhaving van de verplichtingen in de Gasketelwet niet als een taak die voor de gemeenten prioriteit heeft. Terpstra: "Zonder adequate handhaving heeft wettelijke certificering niet het gewenste effect op de veiligheid. De verschillende overheden moeten daar helder over zijn en er goede afspraken over maken."

Vrije verkoop cv-ketels

Als het aan Techniek Nederland ligt, legt het ministerie de vrije verkoop van cv-ketels aan banden. Alleen deskundige, wettelijk gecertificeerde bedrijven zouden de mogelijkheid moeten hebben om cv-ketels te kopen. Terpstra: "Als ondeskundige bedrijven of particulieren met cv-ketels aan de slag gaan, brengt dat grote risico’s met zich mee. Een beperking op de verkoop is een extra slot op de deur."

Rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid

Het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in november 2015 presenteerde, liet een verontrustend beeld zien van het aantal ongelukken met koolmonoxide. Een aanzienlijk deel van die ongelukken is het gevolg van ondeugdelijk geïnstalleerde cv-ketels. De Onderzoeksraad adviseerde invoering van een verplichte, uniforme erkenningsregeling. Het toenmalige kabinet koos uiteindelijk voor een complex wettelijk certificeringsstelsel.

Lees de brief aan minister De Jonge hieronder:

Downloads

Brief aan minister De Jonge over Wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties download

Reacties

Susanne

15 juni 2022 om 09.32 uur

Excuus voor de typfouten maar het zit behoorlijk hoog allemaal en de frustratie is groot.

Susanne

15 juni 2022 om 09.25 uur

En dan bel je... naar de branchevereniging om je ongenoegen uit te spreken want zij horen onze belangen te "behartigen" , wordt eerst de verbinding verbroken. Bij een tweede poging wordt eerst gemeld dat er inderdaad problemen zijn met de telefooncentrale, gek hoor?? Die bij ons staat ook roodgloeiend over vragen, vragen en nog eens vragen. Vervolgens wordt je eindelijk doorverbonden en krijg je een voicemail van een medewerker welke blijkbaar niet bereikbaar is tot 20-5 2022. Het is niet eens mogelijk om de voicemail in te spreken waar ik begrijp dat meneer onbereikbaar is... Het is regel op regel in Nederland. Wij zijn nu al aan het "correct" beugelen'' van de rookgasafvoer terwijl de certificering etc. nog niet eens bekend is. Gaan we dat met heel Nederland doen in de laatste 2 maanden van dit jaar, midden in het stookseizoen waarin het ontzettend druk is? En vervolgens gaat Hugo de Jonge ook nog een lopen roeptoeteren over dat we met z'n allen van het gas af moeten en aan de warmtepomp moeten die in veel gevallen al niet eens meer te regelen is voor alle particulieren met deze wens i.v.m. leveringsproblemen/voorraden en het vaak niet eens mogelijk is om een warmtepomp in bepaalde woningen of boerderijen etc. te plaatsen. Ga als installateur dan hiernaast ook maar eens uitleggen waarom we de mensen op extra "kosten" jagen doordat we de rookgasafvoer aan het "beugelen" zijn. Want zo zien zij dit en zeker na de uitspraak van Hugo de Jongen. Oh ja.... en er moet gebouwd worden, veel gebouwd want we komen enorm veel woonruimte tekort maar we zitten ook nog met veel TEVEEL stikstof. Begrijpen ze het allemaal nog in Den Haag of moet daar de bezem doorheen? Wellicht moeten we met ons tekort aan personeel in de nacht ook gaan doorwerken?? Maar hoe meer je werkt in Nederland, hoe harder je wordt gestraft! Nederland is ziek, regel op regel welke enorm veel onnodig geld kost en energie kost. Daarbij een complete regering / Tweede Kamer waaronder meneer de Jonge maar zeker ook onze eigen branchevereniging die niet beseffen hoe het in de praktijk werkt. Als de handen er niet zijn... dan kan het werk niet worden verricht, dubbele !!!!! Kom een dagje in jullie mooie kloffie de handen uit de mouwen steken en kijk hoe het in de praktijk werkt....

Gerard

14 juni 2022 om 19.13 uur

Hoezo weer de deadline opschuiven ? Iedereen kent toch de datum waarop we allemaal de boel in orde moeten hebben , we hebben hier uiteindelijk lang genoeg aan getrokken , of is het weer zolaat dat er in Den Haag geen knopen doorgehakt kunnen worden ? En wij als Installateurs wel al een forse investering gedaan hebben en daar dus ook niets mee opschieten . Lang leve Nederland Regelland

Bert

14 juni 2022 om 18.56 uur

Heb mijn gaserkenning, toch is dit schijnbaar niet genoeg. Geld kwestie.

Frans

14 juni 2022 om 14.23 uur

Voorheen was het zo dat er gecontroleerd werd bij nieuwe instalaties door gasbedrijf en waterleiding bedrijf .was niet altijd garantie dat het dan wel goed was maar er was wel controle, vakdiploma gas water en verwarming (ACI) afzonderlijke vakbekwaamheden . Alles afgeschaft vervolgens een certificaat was een flop wie controleerd zelfde verjaal wat er nu speelt. Als een bond iets organiseert of probeert door te drukken zorg eerst maar eens dat er alleen maar gediplomeerde instalateurs lid mogen zijn, lk denk dat er dan geen leden meer zijn. Verhaal dat beter word met nieuwe regel is een illusie. Evenals verkoop aan banden leggen cv ketels kunnen we ook wel beginnen over autos of andere onderwerpen. Oud installateur met alle vakdiplomas

Herman

14 juni 2022 om 09.59 uur

Erkende bedrijven die al jaren onderhoud aan ketels doen. Moeten nu de co certificaat halen. Waarborg installateur is geflopt etc. Het is alleen een geld kwestie.

Tom

14 juni 2022 om 09.52 uur

Jammer dat de heer D Terpstra alles nog niet geregeld heeft Nu door schuiven naar de heer de Jonge Wordt ook weer niks Deze minster is al druk met co 2 in de woningbouw En gaat honderd duizenden woningen in een jaar bijbouwen voor onze mensen en asielzoekers En sluiten verzorgingshuizen en de aanleunwoningen voor de ouderen zodat deze kleiner gaan wonen en bijelkaar zodat de verzorgkosten en arbeidskosten worden verlaagd Meneer terpstra komt u niet weg uit de vakbond????

Piet

14 juni 2022 om 09.31 uur

Het feit dat installatiebedrijven nog lang niet zo ver zijn om hun werknemers te laten opleiden is geen excuus om de wet niet door te voeren of alweer te verschuiven. Dan hadden de installatiebedrijven hun personeel moeten laten scholen om op deze manier klaar te staan en gecertificeerd te zijn voor de nieuwe gasketelwet. Het komt mij soms voor dat de bedrijven dit helemaal niet willen, maar kom op het is voor de veiligheid van de klant en de monteur.

Anton

14 juni 2022 om 08.22 uur

De installatie bedrijven zijn nog lang niet zover Installatiebedrijf kan dan gecertificeerd zijn maar de werknemers die de werkzaamheden uitvoeren zowel installatiemonteurs als onderhoudsmonteurs Hebben nog steeds geen opleiding gehad tot service/onderhoudsmonteurs Wel een bijscholing van één dag maar dat kan je toch niet serieus nemen daar komt toch wel wat meer bijkijken En wel een ter degen op leiding en examen van Gawalo Vroeger bestond deze opleidingen duurde ruim een jaar en werdt afgenomen in Gouda nu een dag Mijn mening is dan ook dat de Installatiebedrijven er nog lang niet voor klaar zijn en zeker de grote Installatiebedrijven niet met hun monteurs die nauwelijks geschoold zijn en alleen op omzet gestuurd worden in plaats kwaliteit Met vriendelijke groet Ton

Harry

14 juni 2022 om 07.46 uur

Ontroerend hoe de branche zich bekommert om de gezondheid van de burger….

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement