Techniek en duurzaamheid komen samen in Gebouw vol Energie

Geplaatst op 07 maart 2024 door Redactie

Solid Air Climate Solutions zorgt voor gezond binnenklimaat

Van schakelaars die gemaakt zijn uit plasticsoep tot koelplafonds. Technisch dienstverlener Kuijpers toverde zijn vestiging in ‘s-Hertogenbosch om in een zogenaamd ‘Gebouw vol Energie’. Met als doel uiteindelijk ‘Parijs-proef’ te worden. Voor dit mooie project leverde Solid Air Climate Solutions, onderdeel van de Nijburg Industry Group, onder andere de OKNI-inductie units.

Wanden van mos, circulaire vloertegels en meubels van oude spijkerbroeken. In het kantoorpand van Kuijpers kijk je je ogen uit. Het in mei 2023 geopende zogenoemde Gebouw vol Energie heeft energielabel A, is ‘Parijsbestendig’ en bundelt alle kennis over techniek en verduurzaming.
Waar normaal de techniek weggemoffeld wordt achter een systeemplafond, draagt het hier juist bij aan de sfeer. Zo zijn de inductie units van Solid Air Climate Solutions als eilanden tegen het plafond gemonteerd. ,,Diverse units zijn op maat gemaakt”, zegt Alfred van Beusichem, accountmanager bij Solid Air Climate Solutions. ,,De eilanden zorgen voor een industriële uitstraling.”
Kuijpers en Solid Air werken vaker samen bij projecten. Kuijpers hoefde dan ook niet lang na te denken toen ze voor deze uitdagende verduurzaming en vernieuwbouw kwamen te staan. Solid Air werd als leverancier vanaf het begin bij het project betrokken. ,,Wij hebben een selectieprogramma voor ze samengesteld”, zegt Van Beusichem. ,,Aan de hand daarvan mochten wij producten leveren.”
Van Beusichem somt graag op wat er allemaal geleverd is. ,,Naast de inductie units, type OKNI, zijn er wand- en plafond retourroosters geplaatst. De wandroosters zijn geperforeerd, dat zag er mooier uit. Deze geperforeerde roosters worden alleen door ons geleverd. Daarnaast hebben we nakoelers, brandkleppen, geluiddempers en vrijhangende toevoerroosters geleverd. Dat laatste ziet er echt geweldig uit in het pand. Het versterkt de industriële uitstraling.”

Specialist

Solid Air is al jarenlang specialist op het gebied van binnenklimaat en luchttechniek. Het succesverhaal startte met het ontwikkelen, produceren en verkopen van kwalitatief hoogwaardige plafondroosters, waarbij het productenpakket gestaag is uitgebreid met een breed scala aan luchtverdeel- en binnenklimaatproducten. ,,Vanaf 2000 heeft Solid Air een unieke, geheel eigen range aan inductie units ontwikkeld die in Nederland tot de top behoren met betrekking tot kwaliteit en verkochte aantallen”, zegt Van Beusichem. ,,Een groot voordeel is dat wij negentig procent van onze producten zelf maken. Daardoor kunnen we maatwerk leveren en zijn de levertijden kort. Dat kwam ook bij het project-Kuijpers goed van pas.”

“Een groot voordeel is dat wij negentig procent van onze producten zelf maken. Daardoor kunnen we maatwerk leveren en zijn de levertijden kort. Dat kwam ook bij het project-Kuijpers goed van pas”


Solid Air heeft veel kennis en ervaring in huis en kan daardoor een beroep doen op aanvullende specialistische kennis van haar zusterbedrijven binnen de Nijburg Industry Group. Bijvoorbeeld op het gebied van productontwikkeling, mogelijkheden voor het genereren van specials, productie, engineering en levering en montage van complete projecten. ,,Door onze eigen R&D, productiefaciliteiten en eigen testruimte zijn wij in staat om mee te denken met onze opdrachtgevers en maatwerk te leveren. Dit geldt voor nieuwbouw, maar met name ook voor renovatieprojecten zoals bij Kuijpers. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat oude, bestaande gebouwen worden gerenoveerd tot moderne gebouwen, waar hoge eisen worden gesteld aan het binnenklimaat en de brandveiligheid. Het nieuwe kantoor van Kuijpers is daar een mooi voorbeeld van.”

Behaaglijke werkomgeving

Het draait niet alleen om techniek en uiterlijk in het kantoorpand. Nog belangrijker is het comfort van de werknemers. De naam ‘Gebouw vol Energie’ kan dan ook op meerdere manieren uitgelegd worden. ,,Het binnenklimaat in een kantoor is ontzettend belangrijk”, zegt Van Beusichem. ,,Een goed binnenklimaat realiseer je met inductie units. Ze combineren de grote voordelen van water en lucht. Lucht draagt zorg voor de ventilatiebehoefte en water dient als efficiënt transportmiddel voor koude en of warmte. Daardoor ontstaat een behaaglijk en gezonde leef- en werkomgeving. Koelen van boven is bovendien veel prettiger dan koelen van beneden. Een mens functioneert het beste met een koel hoofd en warme voeten. Is dat omgekeerd, dus een warm hoofd en koude voeten, dan voelen we ons onbehaaglijk. Daarom worden in moderne gebouwen inductie units steeds vaker toegepast voor ventilatie en klimaatbeheersing.”

“Koelen van boven is bovendien veel prettiger dan koelen van beneden. Een mens functioneert het beste met een koel hoofd en warme voeten. Is dat omgekeerd, dus een warm hoofd en koude voeten, dan voelen we ons onbehaaglijk.”


Solid Air Climate Solutions heeft een uitgebreid assortiment Eurovent gecertificeerde inductie units. Elke inductie unit wordt in de eigen fabriek geproduceerd en kan aangepast worden aan elk functioneel ontwerp. Ook de keuze uit kleuren en materialen is zeer uitgebreid. ,,Dat kwam bij Kuijpers goed van pas. In het kantoorpand hebben alle ruimtes een eigen thema. Het landschap om ons heen staat symbool voor het materiaalgebruik en het toepassen van kleur. De kleuren van lucht, zandduinen, weilanden, heide en bos zie je terug op de verschillende verdiepingen.”

Duurzaam en efficiënt

Kuijpers is eind 2019 gestart met de verduurzaming en revitalisering van de twee eigen kantoorpanden in ‘s-Hertogenbosch. Dat deden zij onder de vlag van ‘Gebouw vol Energie’. Dit is een initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch die daarmee in 2050 een energieneutrale gemeente wil zijn. Daarvoor is in de bestaande kantorenvoorraad een energiebesparing van grofweg 60 procent nodig. Niet alleen in de gemeente ‘s-Hertogenbsoch is dit actueel, in heel Nederland moeten kantoorpanden verduurzamen. ,,Het plaatsen van inductie units kan daar aan bijdragen”, zegt Van Beusichem. ,,Het is een duurzaam en efficiënt verwarm- en koelsysteem. Bijkomend voordeel is dat er minder energie verbruikt wordt dan bij andere klimaatsystemen.”

Totaalleverancier

Nijburg Industry Group is nog altijd in handen van de familie Nijburg en wordt gevormd door de dochterbedrijven: Solid Air Climate Solutions, Solid Air International, Velu Klimaattechnische Groothandel, Nijburg Klimaattechniek, Solid Air Climate Ceilings, Hanze Luchttechniek en haar eigen fabriek, Nijburg Products. Deze bedrijven zijn ondergebracht in verschillende divisies: verkoop, installatie en productie. De sterke synergie tussen de verschillende bedrijven met ieder hun eigen specialisme maakt dat de Nijburg Industry Group als een betrouwbare totaalleverancier wordt gezien op het gebied van lucht- en klimaattechniek.

Tekst: Janneke Hobo