Te droog? Te vochtig? Nee, gewoon goed!

Geplaatst op 10 juli 2020 door Redactie

Luchtbevochtiging van B&B Humidification bij fietsenfabrikant Van Raam

Van Raam is fietsenfabrikant van unieke aangepaste fietsen voor mensen met een beperking. Met meer dan een eeuw ervaring en waarbij de focus de laatste drie decennia op aangepaste fietsen kwam te liggen. Een bijzonder bedrijf waarbij niets op voorraad wordt geproduceerd: iedere fiets is uniek. Kwaliteitsfietsen voor kinderen en volwassenen met een beperking die ook veilig en stabiel willen fietsen.

De fietsen van Van Raam worden wereldwijd verkocht. Marktleider en vaak als voorbeeld genoemd als het gaat om smart-industry en sociale innovatie. Bij Van Raam werken 200 mensen. Het bedrijf zat jarenlang aan de Aaltenseweg in Varsseveld, maar door een gestage maar aanhoudende groei was een verhuizing onvermijdelijk. Begin vorig jaar werd een spiksplinternieuw pand aan de Guldenweg in gebruik genomen. Met een productiefabriek, kantoren en een showroom. Bij elkaar ongeveer 13.000 vierkante meter. Een hele klus maar het resultaat mag er zijn. Zowel van binnen als van buiten.

Droge lippen

Peter Heinen, manager bij Van Raam en projectleider tijdens de nieuwbouw: "Een van de vele aspecten die bij een dergelijk project al vroeg aan de orde komen is het binnenklimaat. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers in een prettige en zo gezond mogelijke omgeving kunnen werken. En dan kies je voor een klimaattechnische installatie waarvan je hoopt en verwacht dat het allemaal lekker loopt. Voor het grootste deel is dat ook wel zo. We hebben echter een ‘dicht’ gebouw waar uiteraard wel voldoende frisse lucht binnenkomt maar na een aantal maanden kwamen er toch wat klachten van medewerkers over de lucht. Droge lippen, droge neus, enzovoort. Nu hebben we in het begin van het project wel naar een soort van luchtbevochtiging gekeken maar zagen er toen de meerwaarde niet van in. Bovendien, we zijn in de winter verhuisd en dan moet je eerst maar eens de seizoenen door om te kijken hoe alles loopt en hoe de medewerkers een en ander ervaren."

“Je wilt natuurlijk geen medewerkers die ziek worden van te droge lucht”

Het probleem werd besproken met onder meer huisinstallateur Heva Klimaat en Installatie, de installateur verantwoordelijk voor de gehele installatie inclusief het klimaattechnische deel van het nieuwe pand. Peter Heinen: "Heva stelde voor om te kijken naar het luchtbevochtiging systeem van B&B Humidification. Dat hebben we gedaan en de enige vraag die voor ons overbleef: hoe zit het met ziektes, legionella, vocht … want je wilt natuurlijk geen medewerkers die ziek worden van te droge lucht, maar je wilt ook niet dat ze door welke vorm van luchtbevochtiging dan ook lopen te snotteren of vaak verkouden worden." De antwoorden van B&B waren bevredigend en mede op grond van de expertise van B&B gingen partijen met elkaar in zee.

Positief

Account-manager Martijn Barink van B&B Humidification: "Het adiabatisch bevochtigen is het bevochtigen van lucht door het vernevelen van water en dat is vele malen zuiniger dan het een elektrische stoombevochtiging. De praktijk heeft inmiddels wel uitgewezen dat het rekensommetje tussen investering, opbrengst en rendement positief uitpakt. Dat zal ook hier blijken. Goed voor de medewerkers en ook voor de energierekening." Bij Van Raam werd een ultrasoon unit geplaatst voor de bevochtiging van de kantoren en een Finest Fog hogedruk unit voor de bevochtiging van de montageafdeling.

“Een juiste RV zorgt er ook voor dat verspreiding van virussen tot een minimum wordt beperkt”

Ongeveer drie weken geleden opgeleverd door eigen mensen van B&B. Uiteraard in deze coronatijd met in acht neming van alle protocollen. Sensoren registreren de luchtvochtigheid en wanneer de lucht te droog wordt, wordt de verneveling ingeschakeld. Martijn Barink: "Een juiste RV zorgt er ook voor dat verspreiding van virussen tot een minimum wordt beperkt. B&B Humidification werkt voortdurend aan het verder ontwikkelen en produceren van ultrasone luchtbevochtigingssystemen. Martijn Barink: ‘Luchtbevochtiging staat nu eenmaal niet boven aan het lijstje. Maar daar komt steeds meer verandering in en het belang ervan wordt door steeds meer partijen onderschreven."

Nog even terug naar Peter Heinen. "Met die corona zitten we natuurlijk in een rare tijd. Wat ons aangaat: vervelend maar we komen er zeker wel door heen. Laten we zeggen, een behoorlijke dip maar geen deuk. Wij zijn optimistisch gestemd en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet." 

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement