Systemair maakt nieuw Eurovent ‘zomerlabel’ beschikbaar voor zijn luchtbehandelingsunits

Geplaatst op 03 mei 2021 door Redactie

Eurovent's nieuwe label Energy Efficiency Classes for Summer Application (EECS- oftewel de nieuwe energie-efficiëntieklassen voor zomercondities) geeft inzicht in hoe energiezuinig een luchtbehandelingsunit is tijdens warme weersomstandigheden.

Het nieuwe Eurovent-label voor zomercondities (EECS) is geschikt voor warmere weersomstandigheden en omvat koeling en ook vochtterugwinning in de zomer. Het label wordt verplicht gesteld vanaf september 2021. Systemair is volledig voorbereid om het zomerlabel te leveren voor haar gehele assortiment Eurovent-gecertificeerde luchtbehandelingsunits. Tegen juni krijgen klanten de mogelijkheid om het extra label af te drukken via de online selectietools.

Het Eurovent energielabel maakt al vele jaren in een oogopslag zichtbaar hoe energiezuinig een luchtbehandelingsunit is. Zo kunnen diverse merken gemakkelijk met elkaar worden vergeleken en ook kunnen er relatief eenvoudige voorwaarden gesteld worden aan de selectie van een luchtbehandelingsunit. Bijvoorbeeld om te zien of een unit voldoet aan Eurovent energielabel-A om in aanmerking te komen voor de EIA.

Andy Bijmans, R&D Manager bij Systemair in Nederland, zegt hierover: “Het bestaande Eurovent-label is gebaseerd op de energiezuinigheid voor verwarming in combinatie met de ventilatorenergie tijdens wintercondities. Binnenkort wordt het Eurovent-label uitgebreid met het kenmerk voor energiezuinigheid van de luchtbehandelingsunit op het gebied van koeling. Het nieuwe label geeft een realistische weergave van de noodzaak van een bepaald warmteterugwinrendement tijdens zomercondities, met de luchtweerstand die dat mag kosten bij een bepaald ventilatorrendement. Aspecten die dan meegewogen worden zijn de vochtterugwinning van een sorptiewiel in de zomer en bijvoorbeeld in de toekomst ook de weerstand van een bypass over een platenwisselaar. Ook toepassingen van indirect adiabatische koeling gaan een rol spelen op het Eurovent-label voor koeling. Door te voldoen aan de zomerlabelvereisten bewijzen wij de hoogwaardige kwaliteit van de luchtbehandelingsunits van Systemair en het weerspiegelt onze doelstelling om energie-efficiëntie te stimuleren."

Het Eurovent-zomerlabel maakt gebruik van de ASHRAE-klimaatdatabase om realistische klimaatomstandigheden te verkrijgen. Dit zorgt ervoor dat klanten de meest nauwkeurige energieberekening en -beoordeling kunnen krijgen. Klanten kunnen hun locatie of de dichtstbijzijnde stad selecteren om de geschikte opties te krijgen in de luchtbehandelingsconfigurator van Systemair.
Systemair heeft een actieve rol gespeeld bij het initiëren van het zomerlabel via vertegenwoordigers in het bestuur en werkgroepen van Eurovent, en deze mijlpaal weerspiegelt de positie van Systemair als wereldwijde leverancier die zich inzet om ervoor te zorgen dat alle markten de meest energie-efficiënte oplossingen kunnen kiezen op basis van de toepasselijke technische vereisten.