SWS van Schell genomineerd voor VSK Award 2020

Geplaatst op 17 december 2019 door Redactie

De Duitse armaturenspecialist Schell is met zijn SWS watermanagementsysteem genomineerd voor een VSK Award in de categorie 'Gezond en comfort'. De VSK Award is de tweejaarlijkse prijs van de grootste installatievakbeurs van Nederland die innovaties in het zonnetje zet. Het Schell watermanagementsysteem SWS zorgt door een centrale besturing voor de juiste werking van de drinkwaterinstallatie en waarborgt daarmee de drinkwaterhygiëne. De prijzen worden dinsdag 4 februari op de VSK (4 t/m 7 februari in De Jaarbeurs te Utrecht) uitgereikt. Schell is op de VSK te vinden in hal 8 op stand A031.

De vakjury heeft de nominaties voor de VSK Awards 2020 deze week bekend gemaakt. Onder leiding van Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, heeft de jury 54 inzendingen beoordeeld. Dit heeft uiteindelijk negen nominaties opgeleverd in drie categorieën. In de VSK Award-categorie ‘Gezond en comfort’ zijn Schell, Wolf Energiesystemen en Roswel genomineerd met hun inzendingen. Het gaat achtereenvolgens om een managementsysteem voor drinkwater, een energiezuinige luchtbehandelingskast en een inregelappendage voor vloerverwarming. De jury zal volgend jaar per categorie één winnaar bepalen. Uit alle negen genomineerden zal het publiek een publieksfavoriet kiezen.

Schell SWS watermanagementsysteem

SWS is het eerste watermanagementsysteem dat elektronische kranen intelligent verbindt en bedient via een centrale server met intelligente software. Het centraal geregelde watermanagementsysteem SWS is ontwikkeld voor het behoud van de waterkwaliteit in grote gebouwen met veel tappunten. Alle elektronische kranen en sensoren kunnen via kabel en/of RLAN worden verbonden en via een of meerdere servers systematisch worden geprogrammeerd en beheerd. Met een protocol kunnen de parameters, zoals temperaturen of het begin en einde van een stagnatiespoeling, uitgelezen en geanalyseerd worden. De analyse van de gegevens maakt het mogelijk om de werking van de sanitaire installatie in het gebouw te optimaliseren. Het hele systeem werkt volgens het principe: weinig onderdelen – veel mogelijkheden en kan snel met Plug & Play geïnstalleerd worden. Alle elektronische wastafel-, douche-, wc- en urinoirarmaturen van Schell kunnen centraal via een browsergebaseerde software bediend worden via PC, tablet of smartphone. De installaties kunnen via kabel en/of RLAN met de passende BUS-extenders gekoppeld worden. Per server kunnen maximaal 64 tappunten (= BUS-extenders) verbonden worden. Via SWS-gateways kan het watermanagementsysteem SWS ook zonder problemen in een bestaand gebouwmanagementsysteem geïntegreerd worden, door de vertaling van de SWS-protocollen in het gewenste standaard BUS-protocol. Het SWS netwerk wordt individueel opgebouwd, afhankelijk van de eisen in het desbetreffende object. De talrijke configuratiemogelijkheden en de uitgekiende techniek bieden een maximum aan flexibiliteit.

Juryoordeel

De jury ziet in dit systeem volop mogelijkheden om de werking van de sanitaire installatie in de utiliteitsbouw te optimaliseren. Met name de prioritaire-instellingen, gebouwen die aan strenge legionellaregels moeten voldoen, hebben baat bij de automatisering en digitalisering van het spoelen van leidingen en het beheren van de verplichte administratie hiervan. Het handmatig spoelen kan tot het verleden behoren. Een technische oplossing voor een kwetsbare en delicate kwestie: gezond drinkwater.