Sungrow versterkt cybersecurity met CB-certificering Internationale Beveiligingsnorm IEC 62443-4-1

Geplaatst op 10 augustus 2021 door Redactie

Onze wereld verandert constant, digitalisering biedt tal van kansen en mogelijkheden, maar brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Dit laat ook de energiesector niet onverlet. Kunstmatig gecreëerde overbelastingen van het energienetwerk die leiden tot stroomstoringen, behoren tot de risico’s van aanvallen van hackers.

Om deze risico’s tegen te gaan, is de Europese Cyber Security Act (CSA) opgesteld onder leiding van de Europese organisatie ENISA. Onder de CSA kunnen apparatuur en diensten op vrijwillige basis worden gecertificeerd, conform een bepaald certificeringsprogramma. Met de verdere ontwikkeling van certificeringsprogramma’s en wellicht een toekomstige verplichting om daaraan te voldoen, kan de cyberveiligheid in de toekomst beter worden gegarandeerd.

Sungrow, wereldwijd toonaangevend leverancier van omvormeroplossingen voor hernieuwbare energie, kondigde onlangs de invoering van de industriële beveiligingsnorm IEC 62443-4-1 aan, die werd gecertificeerd door de internationale certificeringsinstantie DEKRA. Sungrow is nu de eerste onderneming met de CB-certificering van deze norm in de sector van de hernieuwbare energie; dit is een belangrijke mijlpaal in de constante toewijding van Sungrow tot cybersecurity.

De norm IEC 62443-4-1 specificeert procesvereisten voor de veilige ontwikkeling van producten die worden gebruikt in industriële automatiserings- en controlesystemen (IACS) en definieert een veilige ontwikkelingslevensduur voor ontwikkeling en onderhoud van veilige producten. De norm ziet cybersecurity als een continu proces en voorziet in de ontwikkeling van IACS-componenten met een veilig ontwerp. De integratie van deze componenten in een industriële omgeving moet worden geregeld door een beleid en praktijken met diepgaande verdedigingsstrategieën.

De norm is opgenomen in het systeem voor IECEE CB-certificering. Het is een van de normen voor beste praktijken geselecteerd door de Europese netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS-richtlijn). Landen zoals de Verenigde Staten, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Australië en India hebben de norm aangenomen als hun nationale wet.

Sungrow volgt van ontwerp en ontwikkeling tot testen en invoering nauwlettend het strenge levenscyclusproces voor een veilige productontwikkeling, inclusief veiligheidsmanagement, specificatie van beveiligingsvereisten, veilig ontwerp, veilige invoering, verificatie, validatie en testen van de beveiliging, beheer van beveiligingsproblemen, en beheer van beveiligingsupdates en -richtlijnen.

"De Sungrow iSolarCloud-systeemoplossing voldeed aan alle vereisten van de norm. We zijn trots dat we tot de weinige cybersecuritybedrijven horen die een gecertificeerde oplossing bieden, die is ontworpen met de beveiliging vanaf het begin van de levenscyclus van de ontwikkeling in de producten verwerkt. Dit hebben we allemaal te danken aan het harde werk van ons toegewijde technische team”, aldus James Wu, Vicevoorzitter van Sungrow.

Industriële cybersecurity is vooral vitaal in flexibele, industriële IoT (IIoT)-omgevingen. De certificering is nog maar het topje van de ijsberg van de toewijding van Sungrow tot industriële beveiliging. "Beveiliging is altijd een prioriteit voor onze klanten geweest. Sungrow blijft gecertificeerde producten bouwen en leveren die in hun beveiligingsbehoeften voorzien”, voegt Wu er nog aan toe.

Over Sungrow
Sungrow Power Supply Co., Ltd (“Sungrow”) is ‘s werelds meest bankable omvormermerk, met wereldwijd meer dan 182 GW geïnstalleerd vermogen, sinds juni 2021. Sungrow werd in 1997 opgericht door Professor Cao Renxian en is toonaangevend met zijn onderzoek en ontwikkeling van zonne-omvormers. Het bedrijf heeft dan ook het grootste gespecialiseerde R&D-team in de sector en een breed productportfolio, met PV-omvormers en energieopslagsystemen voor utility-, commerciële, industriële en residentiële toepassingen, evenals internationaal erkende oplossingen voor drijvende PV-installaties. Met een sterk trackrecord van 24 jaar in de PV-sector, produceert Sungrow energie-installaties in ruim 150 landen. Ga voor meer informatie over Sungrow naar: www.sungrowpower.com.