Unieke Bootcamps Koel- en Installatietechniek

Geplaatst op 28 augustus 2019 door Redactie

‘Stel je eens voor: een opleidingsinstituut dat precies aansluit bij jouw bedrijf’ – dit was de vraag die medio 2014 Esmee de Graaf door het hoofd spookte. Ze deed onderzoek in opdracht van installatiebedrijf Heinen & Hopman in Bunschoten. Met hun corebusiness in de maritieme sector had men gemerkt dat een standaard technische opleiding slecht bij hen aansloot. Tijdens haar onderzoek kwam Esmee erachter dat meerdere technische bedrijven met deze vraag worstelen.

Succesformule voor opleidingen

Het onderzoek werd afgerond. De vragen waren beantwoord en begin 2015 ging Studium, het nieuwe opleidingsinstituut, operationeel. Bij de opleider ligt de nadruk op drie hoofdpunten:

1. Opleidingen die aansluiten op de praktijk;
2. Strategisch opleidingsproces voor HR;
3. Oplossen van het tekort aan technici.

“En Heinen & Hopman? Die zijn net als vele andere installateurs klant van Studium” aldus Esmee de Graaf, die nu Manager Operations van Studium is. “Sinds mei 2017 is de praktijkruimte in gebruik. De geur van metaal en olie komt je tegemoet. Er staan werkbanken en lasapparatuur. Hier vind je trainingsmodules met koelmachines, luchtbehandeling- en schakelkasten in alle soorten en maten. We hebben de trainingsinstallaties in onze praktijkruimte volledig nieuw opgebouwd. Zo simuleren we storingen op een realistische manier, wat weer aansluit op het eerste hoofdpunt.”

“Het moet leuk zijn om jezelf te ontwikkelen en in jezelf te investeren”

Studium beschikt over twee locaties. In Amersfoort bevindt zich de praktijkruimte die van alle technische snufjes is voorzien. In Bunschoten staat het hoofdkantoor met daarbij verschillende leslokalen. Hier worden voornamelijk theoretische opleidingen gegeven zoals cursussen in veiligheid of ontwerpen.
“Meer dan de helft van de opleidingen bestaat uit praktijk. De praktijkgerichte opleidingen worden hoofdzakelijk in Amersfoort gegeven. Wij werken met installateurs uit heel Nederland. Soms ook op locatie. Met onze mobiele trainingsunits is dat goed mogelijk.”

Ervaar de techniek

Studium biedt een breed scala van technische opleidingen. Van koeltechniek en elektrisch schakelen tot veiligheid en communicatie; alles wat raakvlakken heeft met een technisch installatiebedrijf.
Esmee de Graaf: “Studium is een zelfstandig opleidingscentrum. Wat wij doen is bijscholing en volwassenenonderwijs in de vorm van opleidingen en trainingen. Het draait volledig om praktijkgerichte bedrijfsopleidingen. Daarbij werken we met autonome en erkende examenbureaus. Al onze opleidingen worden door een onafhankelijk bureau geëxamineerd. Voor koeltechniek is dat bijvoorbeeld STEK.”
Een deel van de opleidingen ontwikkelt Studium zelf. Een ander gedeelte wordt in samenwerking met specialisten en technische organisaties ontwikkeld. Het uiteindelijke doel is optimaal aansluiten op de praktijk van opdrachtgever en technici.

Opleiden 2.0

Over het tweede hoofdpunt, het strategisch opleidingsproces, vertelt Esmee de Graaf: “Dit element gaat over het goed inrichten van je opleidingsproces zodat je personeel over de juiste vaardigheden beschikt. We noemen het ook wel Opleiden 2.0. Samen met onze opdrachtgever ontwikkelen we een opleidingsmatrix waarin je als HR-manager direct ziet welke opleiding een medewerker nodig heeft. We trainen mensen voor installateurs, maar bijvoorbeeld ook voor de Technische Dienst van de NS en andere organisaties. In al onze opleidingen zoeken we een persoonlijke benadering. Dit uit zich in kleine groepen. Er is voor iedereen aandacht. We willen dat je de techniek ervaart. Wie techniek op een nieuwe manier wil ervaren, helpen we graag verder.”

“Optimaal aansluiten op de praktijk van opdrachtgever en technici”

Ze legt uit dat Studium die persoonlijke benadering in alles toepast, vooral met het oog op het derde hoofdpunt: oplossen van tekort aan technici. “Dat brengt me op het paradepaardje van Studium: onze Bootcamps. Het moet leuk zijn om jezelf te ontwikkelen en in jezelf te investeren. Zo’n Bootcamp is een versneld opleidingstraject. Dat betekent dat wij iemand in een maand tijd opleiden tot koelmonteur, ongeacht de voorkennis. Momenteel bieden wij een Bootcamp Koeltechniek en een Bootcamp Installatietechniek aan. Er liggen al plannen voor een Bootcamp Elektrotechniek.”