Stralingswarmte houdt het behaaglijk bij sportautofabrikant

Geplaatst op 23 mei 2018 door Redactie

„Als er een nieuwe hal gebouwd wordt, is de vraag: luchtverwarming of stralingsverwarming?”, zegt Jan Koop de Boer, directeur van Mark Climate Technology. „Sommige bedrijven kiezen bewust voor stralingswarmte, om de voordelen die dat voor hen heeft. Er kan snel een gedeelte van een hal verwarmd worden, de warmte vliegt niet weg als er een deur opengaat en de stralingswarmte geeft minder luchtwerveling, dus minder stofverplaatsing. Dat weten ze bij Donkervoort, fabrikant van sportauto’s, al zeventien jaar.”


„In de productiehal van Donkervoort gaat vaak de deur open, maar de warmte blijft door de stralingsverwarmers keurig binnen. Bij stralingsverwarming worden de objecten aangestraald waardoor de warmte sneller waarneembaar is. Ze houden de warmte veel beter vast, waardoor het behaaglijk blijft ook als er regelmatig een deur opengaat. Een ander voordeel is dat er minder luchtwerveling is. Bovendien produceren de stralingsverwarmers weinig geluid. „Stralingswarmte is heel direct, dat voel je meteen”, geeft De Boer aan. „Niet alle lucht in de hal hoeft verwarmd te worden. Deze manier van verwarmen is dus heel direct en zeer energiezuinig omdat er minder vermogen benodigd is. De investering valt vanwege de energiezuinigheid onder de EIA-regeling (Energie-investeringsaftrek). Als we het vermogen berekenen van luchtverwarming of stralingsverwarming dan gaan we bij de laatste uit van een aantal graden lager. Bij een hal met luchtverwarming duurt het veel langer voordat de hal op temperatuur is, omdat alle lucht in de hal opgewarmd moet worden. Wanneer een hal echter over een goede isolatiewaarde beschikt, is luchtverwarming ook een geschikte keuze.”

Bijzonder project

Mark maakt de Infra Line stralingsverwarmers in diverse lengtes, tot wel 80 meter. De Mark Infra Line is in zeven verschillende capaciteiten leverbaar, waarbij geldt: hoe langer de stralingsverwarmer, hoe hoger de capaciteit. Ze worden over het algemeen toegepast in sporthallen, productiehallen, vliegtuighangars, showrooms en garages. In het 3000 m2 grote bedrijfspand van Donkervoort, hangen twee gasgestookte Infra Lines van elk 50 meter lengte en een vermogen van elk 100 kW.

„Stralingswarmte is heel direct, dat voel je meteen.”

Voor Mark is Donkervoort eigenlijk een normaal project, want het bedrijf verzorgt de verwarming in heel veel hallen. Maar toch is het ook bijzonder, omdat alleen al de naam van de Nederlandse autofabrikant het hart van menig autoliefhebber sneller doet kloppen. „Dat kan ik me ook wel voorstellen”, zegt De Boer. „Er worden bijzondere sportauto’s gemaakt die opvallen door hun styling, zeer laag gewicht, hoog vermogen en uitstekende wegligging. Het is bovendien een Nederlands product.” „De stralingswarmte is een zeer aangename warmte en er is geen luchtbeweging”, laat Joop Donkervoort weten. „De stralingsverwarmers functioneren hier al 17 jaar naar volle tevredenheid.”

Buitenland

„We zijn al meer dan 70 jaar de specialist in klimaatbeheersing”, laat De Boer weten. Vanuit het hoofdkantoor in Veendam en verkoop- en servicevestigingen in België, Duitsland, Ierland, Polen en Roemenië levert Mark een toonaangevend assortiment voor koelen, verwarmen en ventileren. Mark past onder meer in Duitsland veel stralingswarmte toe, vooral in distributiecentra. „We hebben een hal van 22 meter hoogte uitgerust met de Infra Line stralers”, vertelt De Boer. „Zelfs op 22 meter hoogte voel je de warmte van de stralingsverwarmer. In het geval van distributiecentra is het voordeel dat niet de gehele hal verwarmd hoeft te worden, maar alleen de zones waar mensen aan het werk zijn. Door stralingsverwarming zijn die plekken snel en eenvoudig te verwarmen.”

„Doordat het fijnstof een positieve elektrische lading krijgt, slaat het fijnstof neer op geaarde delen, waarop het wordt verzameld.”

Mark verwarmt ook de showrooms van Harley Davidson, Ducati en Triumph in Glasgow. Dit geschiedt met een andere soort stralingsverwarming, namelijk de CV-gestookte Infra Aqua Eco stralingspanelen. „We hebben nu de gasdiscussie”, zegt De Boer. „Bij sommige bedrijven is geen gasaansluiting meer aanwezig. Daar is watergevoede stralingsverwarming met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een goede oplossing.” Van alle apparatuur die Mark in Veendam produceert, wordt 65 procent naar het buitenland geëxporteerd, onder meer naar Europa, Zuid- en Noord-Amerika en China.

Fijnstof opvangen

StatiqAir is een internationaal opererende onderneming die is gelieerd aan het Nederlandse Mark Climate Technology. „De ideologie van StatiqAir, een wereld zonder fijnstof, is een logische aanvulling op de ambitie van ons om zorgvuldig en uiterst efficiënt om te gaan met de fossiele brandstoffen die er zijn”, aldus De Boer. „In een leef- en werkomgeving die prettig, maar ook voor iedereen veilig is.” Fijnstof vormt steeds vaker een probleem. “De producten van StatiqAir zijn bedoeld om fijnstof op te vangen in onder meer kippenschuren, in klimhallen waar veel magnesiumpoeder voor de handen wordt gebruikt en langs drukke wegen in grote steden”, vertelt De Boer. „Boeren krijgen steeds meer te maken met fijnstofreducerende maatregelen en steden zijn ook steeds meer bezig om fijnstof in het centrum van de stad te beperken.

„De stralingsverwarmers functioneren hier al 17 jaar naar volle tevredenheid.”

Als proef is de Pamares onder andere gemonteerd aan lantaarnpalen in Arnhem aan een drukke weg in de stad. De producten van StatiqAir zijn er in vier uitvoeringen, de Pamares, de PMX, de Findures en de FDRS. Doordat het fijnstof een positieve elektrische lading krijgt, slaat het fijnstof neer op geaarde delen, waarop het wordt verzameld. „In het geval van kippenschuren wordt er al snel een dikke laag gevormd, die na verloop van tijd van de achterplaten valt”, aldus De Boer. Mark test de producten van StatiqAir ook in eigen huis, op dit moment worden er door een externe partij metingen gedaan. „Bij ons in de lashal hadden we voorheen een waarde van over de 200 microgram/m3 PM2.5. Nu er twee PMX fijnstoffilters hangen, zitten we op 40 microgram/m3 PM2.5. Dat is dezelfde luchtkwaliteit als buiten. En op sommige momenten is de kwaliteit in de hal zelfs nog beter dan buiten. In grote steden zitten de waardes veelal boven de 50. Naast het fijnstoffilter is er ook nog de gebruikelijke lasrook-puntafzuiging aanwezig in deze lashal.”

Klaar voor de toekomst

Mark Climate Technology heeft onlangs de naastgelegen panden van het industrieterrein aan de Beneden Verlaat in Veendam gekocht. „Hiermee is het gehele industrieterrein van 8 hectare in ons bezit”, aldus De Boer. „We zijn al gestart met het opknappen van de panden, waarvan een deel voor de bouwvak nog in gebruik zal worden genomen.” Met deze aankoop wil Mark meer ruimte creëren voor de groeiende productie van luchtbehandelingskasten en warmteterugwinunits.