Sterke oplossingen voor de geluidsreductie van hemelwaterafvoer- en vuilwaterafvoer leidingsystemen

Geplaatst op 01 december 2016 door Redactie

Met het ArmaComfort-assortiment biedt Armacell uiterst effectieve en eenvoudig te installeren producten voor geluidsisolatie. Speciaal voor de isolatie van hemelwaterafvoer- en vuilwaterafvoer leidingsystemen presenteert de producent van isolatiemateriaal nu ArmaComfort AB en ArmaComfort AB Alu.

Uiterst effectieve oplossingen voor geluidsisolatie

Lawaai is een van de meest voorkomende storingsbronnen in woon- en werkruimten. Bijzonder lastig vindt men geluid van afvoerleidingen en inwendig aangebrachte hemelwaterafvoer leidingen. Via niet-geïsoleerde leidingen wordt het geluid van stromend water doorgegeven aan muren en plafonds en is daardoor hoorbaar in de naastgelegen ruimten. Met ArmaComfort AB en ArmaComfort AB Alu biedt Armacell nu speciaal voor dit toepassingsgebied ontwikkelde, uiterst efficiënte oplossingen voor de geluidsisolatie. Uit tests van de Franse certificeringsorganisatie Centre Scientifique et Technique du Bâtiment (CSTB) blijkt dat het geluidsniveau van een Geberit-systeem voor de afvoer van regenwater met een volumestroom van 2 l/s met Arma- Comfort AB met 16 dB (A) kan worden verlaagd. Op een eenvoudige pvc-buis – die door het geringere gewicht door stromend water sterker trilt – werd een vermindering van het geluidsniveau van 12 db (A) gerealiseerd. Het menselijk gehoor ervaart een reductie van ca. 10 dB als een halvering van het geluidsniveau. Vergeleken met conventionele producten voor geluidsisolatie kan het geluidsniveau met ArmaComfort-producten bij een geringe muurdikte duidelijk beter worden verminderd. De nieuwe materialen beschikken over uitstekende geluidsisolerende eigenschappen in het bouwtechnisch relevante frequentiebereik, ongeacht of ze ingezet worden op leidingen van gietijzer of van kunststof.

Geringe rookdichtheid in geval van brand

De producten tonen een zeer goed gedrag bij brand: ArmaComfort AB Alu bereikt in de Europese SBI-test met B-s1,d0 zelfs de beste brandklasse voor organische producten. De aluminium coating met een aantrekkelijk zilverkleurig uiterlijk past zich bovendien zeer goed aan de zichtbare ommanteling van de installatie aan. Dankzij de gesloten-celstructuur van de isolatie op basis van Armaflex verhindert ArmaComfort AB betrouwbaar het ontstaan van condensatie op de leidingen.

Flexibel en mechanisch belastbaar

De nieuwe geluidisolatiematerialen zijn flexibel, maar hebben toch een robuuster oppervlak dan conventionele Armaflex-producten. Ze worden op een vergelijkbare wijze verwerkt als elastomere isolatiematerialen. Er is geen speciaal gereedschap voor nodig. De ArmaComfort-producten worden gelijmd met de beproefde Armaflex-lijmen. Hierbij worden de lengtenaden echter extra afgedicht met de bijbehorende zelfklevende banden. Een voordeel bij het installeren is de geringe dikte van het materiaal, want juist bij deze toepassingen is vaak bijzonder weinig ruimte beschikbaar.

Geluidsisolatie wordt steeds belangrijker

Geluidsoverlast is een van de grootste milieuproblemen van onze tijd geworden. Op de werkplek, in publieke gebouwen of in de eigen woonruimte – er is nauwelijks iets anders waaronder we zo sterk lijden als geluidsoverlast. Ook bij een goede geluidsisolatie van de buitenzijde kunnen storende geluiden uit het gebouw zelf de levenskwaliteit sterk beïnvloeden. De gevolgen van gebreken op het gebied van geluidsisolatie worden in de regel pas na het in gebruik nemen van gebouwen opgemerkt en het oplossen ervan is vervolgens vaak een dure grap. Consequente planning en correcte uitvoering van technische maatregelen voor geluidsisolatie vergt daarom zowel bij het bouwen van nieuwe als bij het saneren van bestaande gebouwen de nodige aandacht. Effectieve geluidsisolerende maatregelen verhogen het wooncomfort en de waarde van onroerend goed.

Tips: Wijzingen voor de verwerking van de ArmaComfort-producten zijn te vinden in de montagehandleiding. De nieuwe materialen voor geluidsisolatie worden ook in een video op YouTube onder www.armacell.com/nl gepresenteerd.