Sterke en lichte oplossingen voor afvoer van oppervlaktewater

Geplaatst op 05 juli 2017 door Redactie

Lijnafwateringsgoten van beton zijn voor de installateur zwaar en daarmee lastig te hanteren. Daarom heeft MEA Water Management de MEARIN, een lichte en sterke lijnafwateringsgoot van glasvezelversterkt kunststof (GVK) in haar assortiment. Dit is een goot de leverbaar is met verschillende roostertypes, waaronder een verzinkt sleufrooster. Deze goot wordt toegepast voor de lijnafwatering in bijvoorbeeld de utiliteitsbouw. „Lijngoten uit glasvezelversterkt composiet zijn extreem sterk en heel licht. En dus door één persoon te hanteren. Er zijn dus geen kostenverhogende hijsmiddelen nodig”, zegt Jelle Klein, Profit Center Manager Nederland/Vlaanderen bij MEA Water Management.

MEA heeft een groot assortiment drainagesystemen voor lijnafwatering voor diverse toepassingen in verschillende materialen, zoals polymeerbeton, glasvezelversterkt composiet, beton en staal. Verder heeft MEA diverse verzinkt stalen of gietijzeren afdekkingen voor de afwateringsgoten.

„De afwateringsgoten kunnen in alle oppervlakken gebruikt worden, zoals beton of asfalt”, zegt Klein. „We hebben oplossingen voor professionele lijnafwatering van oppervlaktewater voor grote professionele toepassingen, zoals vliegvelden en de industrie, maar ook voor toepassingen als kantoorpanden en parkeergarages en voor privéprojecten, waaronder woonhuizen. Voor de lijnafwatering voor industriële en professionele toepassingen wordt vooral polymeerbeton, maar ook in toenemende mate glasvezelversterkt composiet gebruikt.”

MEAHOME

De MEAHOME Classic lijnafwateringsgoten zijn in een 3-in-1 doe-het-zelf pakket leverbaar, bestaande uit 3 meter MEAHOME Classic goot, inclusief afvoerset met afvoeraansluiting, stankslot, zeef en 2 kopplaten. De goten vragen een minimaal onderhoud door het gladde oppervlak aan de binnenzijde van de goot. „De GVK-goten zijn ook geschikt voor lijnafwatering bij hellingbanen en in parkeergarages”, geeft Klein aan.

MEADRAIN

„De MEADRAIN goot van polymeerbeton lijkt op beton, maar is veel lichter, is vloeistofdicht, strooizout, uv- en weerbestendig en vormvast”, laat Klein weten. De goten zijn leverbaar met de MEADRAIN Top. Dit zijn roosters in verschillende designs en belastingsklassen, waarmee de goten afgedekt worden.

„Lijngoten uit glasvezelversterkt composiet zijn extreem sterk en heel licht. En dus door één persoon te hanteren. Er zijn dus geen kostenverhogende hijsmiddelen nodig.”

De goten zijn te vinden in winkelpassages, stations of stadions. Zo is MEADRAIN onder andere toegepast bij het Centraal Station in Amsterdam en het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. De goten zijn ook geschikt voor de afwatering van tramrails. Een ander product in de reeks is de MEADRAIN Solution PG. Dit is een vlakke goot met een kamprofiel, die speciaal ontwikkeld is voor parkeergarages.

Dit product is een goot en afdekking in één, waardoor afzonderlijke roosters niet nodig zijn. Deze goten zijn geschikt voor diverse verkeersbelastingen. Door de geringe inbouwhoogte van 50 millimeter kan de goot in vrijwel alle inbouwsituaties toegepast worden. Om het afwateringssysteem compleet te maken, zijn er systeemaccessoires verkrijgbaar. „In de variant PG kan zelfs lintverwarming, lekdetectie en led-(vluchtweg)verlichting ingebouwd worden”, aldus Klein.

MEARIN

De MEARIN lijnafwateringsgoten van GVK hebben een ultra gladde afwerking, waardoor aanhechting van vuil wordt voorkomen. Het is een composiet dat heel licht en sterk is en wordt gebruik in zeer hoogwaardige en veeleisende toepassingen, zoals in scheepsrompen en het chassis van racewagens.

„De lijngoten uit glasvezel versterkt composiet zijn ook geschikt voor lijnafwatering bij hellingbanen en in parkeergarages. In de variant PG kan zelfs lintverwarming, lekdetectie en led-(vluchtweg)verlichting ingebouwd worden.”

Het composiet wordt sinds enige tijd ook in de infra gebruikt voor onder andere lantaarnpalen en zelfs burggenbouw „Glasvezelversterkt composiet is een high tech materiaal”, vertelt Klein. „Het is een duroplast dat vormvast is en geschikt is voor hoogwaardige toepassingen. Het materiaal veroudert niet en blijft vorm houden. Het rekt en krimpt niet omdat het basismateriaal een samenstelling van middelen bevat die dit voorkomen.

De lineaire uitzetting is slechts 0,7 mm/m bij een temperatuur van 40 oC. Het heeft een zeer hoge trek- en buigsterkte.” Het is brandvertragend en vlamdovend tot klasse B2 en vorstbestendig tot -35 oC. Met behulp van het 4-punts borgende Starfix-systeem zijn de roosters snel en zonder schroeven op de goten te klikken. Het is toepasbaar tot klasse D400. De goot van het type Expert is voorzien van een stalen randbescherming en is daarmee belastbaar tot zelfs E600. De MEARIN composiet lijnafwateringsgoten vinden toepassingen bij de aanleg van binnensteden, vliegvelden (behalve start- en landingsbanen), wegenaanleg, maar vooral bij de woning- en utiliteitsbouw.

Staal

De zuster Metall Applications produceert naast de verzinkte stalen en roestvast stalen mazen- en sleufroosters ok de lijngoten van het type MEATEC voor de lijnafwatering van terrassen, zwembaden, en daktuinen. Deze zijn gegalvaniseerd of van roestvaststaal. Er zijn diverse sleuf-, maas- en designroosters leverbaar.

„De installateur kan bij ons terecht voor technische data en installatie-instructies.”

Ze vormen een bescherming voor de gevel. Het regenwater wordt snel afgevoerd in een grindkoffer of via het riool en zo wordt binnendringen van vocht in gebouwen verhinderd. De opzetelementen hebben variabel instelbare bouwhoogte van 55 tot 90 millimeter.

Service

De klanten kunnen bij MEA terecht voor advies en ondersteuning. „We begeleiden de groothandel en we leveren een CAD layout voor de installateur”, geeft Klein aan. „De installateur kan bij ons terecht voor technische data en installatie-instructies. Verder geven we een overzicht van chemische bestendigheid, verzorgen we hydraulische berekeningen en geven technische trainingen en projectondersteuning op locatie. Producten van MEA Water Management zijn via de voorraadhoudende vakgroothandel te koop, waaronder Joosten kunststoffen en Twebo Enschede.

Over MEA

De MEA Group is een familiebedrijf dat in 1886 in Beieren is gestart. Inmiddels is het bedrijf in handen van de vijfde generatie. Sinds 1999 wordt het bedrijf geleid door een professioneel extern management. MEA is opgebouwd uit vier divisies: water management, building products, metal applications en een adviesbureau. MEA heeft onder andere productielocaties in het Tsjechische Plzeň en Saint-Dié-des-Vosges in Frankrijk. MEA Water Management is in Nederland bekend van de productielocatie in Zelhem. De productie van MEADRAIN is drie jaar geleden verhuisd naar Plzeň. Tijdens een bezoek aan deze Tsjechische fabriek is het productieproces van de lijnafwateringsgoten stap voor stap te volgen. Vanuit de diverse voorraadsilo’s komen de grondstoffen bij elkaar: het granulaat, polyesterhars en diverse toevoegingen, die samen een mengsel vormen waarmee machinaal mallen worden gevuld. Daarna wordt de lucht eruit getrild, net zoals bij beton. Een medewerker bewaakt de correcte vullingsgraad en zorgt voor de juiste afwerking. De afwateringsgoot is met zo’n 7 minuten hard en vormvast en al na 24 uur volledig te verwerken. Dit is een voordeel ten opzichte van conventionele betongoten die meerdere dagen uithardingstijd nodig hebben.


Reacties

Leen zwijnenburg

1 september 2020 om 13.34 uur

ik zou graag 6 gegalvaniseerde roosters willen bestellen kan dat? 100mm

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement