STEK certificering warmtepompen in de praktijk van de installateur

Geplaatst op 21 mei 2019 door Redactie

“STEK is destijds door de overheid in het leven geroepen, oorspronkelijk met het doel CFK’s uit te bannen” vertelt Wim den Boer, directeur van STEK. “Wij zijn erop gericht om zowel personen als bedrijven in de koeltechnische sector te certificeren. Momenteel ligt onze focus sterk op de Warmtepompmodule – warmtepompen bevatten immers ook koudemiddelen.”

Vaktechnische waarborging 

“Wij hebben als totaalinstallateur op een gegeven moment aangeklopt bij STEK, omdat wij vonden dat wij dienden te beschikken over certificering” legt Marius Peters, Hoofd Service van Van Haren Installaties BV in Cuijk, uit.
Gerard van Haren (Directeur Van Haren Installaties): “Wij zijn inmiddels totaal gecertificeerd. In 1993 hebben wij gekozen voor STEK en SGS Intron als certificerende instelling; vervolgens zijn wij verder gegaan met certificering door VCA en ISO, en zijn daarvoor met KIWA in zee gegaan. We hebben heel bewust gekozen voor STEK op het gebied van koeling.”

“Van Haren heeft als installatiebedrijf al vroegtijdig ingespeeld op de roep om certificering” zegt Wim den Boer. “Het is belangrijk om eerst personen te certificeren, en de volgende stap is dan uiteraard ook het bedrijf. STEK is de enige in Nederland die installatiebedrijven certificeert op het gebied van de niet-grondgebonden warmtepomp, een enorme groeimarkt. In een dermate explosieve markt is het van groot belang om kwaliteit te kunnen waarborgen – vaktechnische borging die goed is voor het klimaat, de opdrachtgever én de installateur. Natuurlijk zijn er ook nog steeds installateurs die niet gecertificeerd zijn – zij bedienen die consumenten die zich niet bewust zijn van de noodzaak van een certificaat.

“Momenteel ligt de focus van STEK sterk op de Warmtepompmodule”

Certificering kost geld, zeggen ondernemers. Maar dat is logisch, het is een kwaliteitsgarantie. Bovendien moet je een dergelijke investering in principe doorberekenen. Maar besef dat je met certificering ook de vermijdbare kosten verlaagt. Wij willen certificering zo breed mogelijk aanbieden, zodat bedrijven in klimaat- en warmtepomptechniek zich op diverse terreinen kunnen onderscheiden, tegen acceptabele kosten.”

Particuliere initiatieven

“Wij zijn blij met de ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen” stelt Gerard van Haren. “Het is duidelijk dat de energietransitie een aantal jaren zal gaan kosten. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het gebeurt dat bedrijven in de regio bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak willen laten plaatsen, maar aanlopen tegen het feit dat de energieleverancier daar al een stop op heeft gezet, omdat het netwerk vol is.”

“Gelukkig gaan particuliere initiatieven over het algemeen nog wel door” zegt Marius Peters. “Het zijn echter vaak de grotere, ambitieuze projecten die momenteel stagneren.”
Gerard van Haren: “Vorig jaar hebben wij als W-installateur meegewerkt aan de realisatie van een groot, geavanceerd warehouse in Boxmeer voor op- en overslag van gekoelde farmaceutische producten. Het warehouse vereist specifieke lokale binnentemperaturen variërend tussen 15 en 25 graden Celsius. Vanwege het belang van duurzaamheid binnen dit omvangrijke project, en ook het waarborgen van lokale minimale variatie in temperatuur, hebben we alle installaties uitgevoerd met luchtwarmtepompen: 20 VRF-systemen.

Dergelijke mooie projecten zijn een voorbeeld voor andere bedrijven. Wij willen daarbij graag voorop lopen. In 1987 plaatste wij al onze eerste warmtepomp, dus wij hebben er ondertussen veel ervaring mee.”

Vermijdbare kosten

“Ons streven is om de klant tevreden te hebben aan het eind van de rit” antwoordt Martin van der Horst, Servicecoördinator van Van Haren Installaties BV, op de vraag of procesverbetering direct samenhangt met klanttevredenheid. “Zo’n STEK Warmtepompmodule kan daar beslist een bijdrage aan leveren. Heb je die niet, dan ga je ook de makkelijke weg op. En eenmaal gewend…” “… is het ook geen last meer” vult Marius Peters hem aan. “Het geeft houvast. Je moet vermijdbare kosten te allen tijden trachten te minimaliseren. Daar gaat het uiteindelijk ook allemaal over.”

“Van Haren Installaties heeft al vroegtijdig ingespeeld op de roep om certificering”

Gerard van Haren zegt dat met de STEK warmtepompmodule heel veel kosten te vermijden zijn. “Als de cowboys in de markt een installatie plaatsen en achteraf blijkt dat niet goed te zijn gedaan, mag de gecertificeerde installateur het vervolgens oplossen. Dat is voor ons niet prettig, maar ook voor de klant niet.”

Wim den Boer: “Voordat je als installateur een warmtepomp gaat plaatsen, moet je samen eerst alle afwegingen maken. Je moet de situatie beoordelen, de mogelijkheden tegen elkaar afwegen, ga zo maar door. Natuurlijk kan een fout gemaakt worden, we werken immers met mensen; maar de houvast van de certificering voorkomt onnodige fouten en kosten.”

In het bedrijfspand van Van Haren in Cuijk is men momenteel bezig om zelf een warmtepompinstallatie te plaatsen, het bedrijf neemt zijn voorbeeldfunctie uiterst serieus. Zo werkt het installatiebedrijf veel met leerlingen, en is de gemiddelde leeftijd van de 65 medewerkers 37 jaar. “Klanten zijn zich bewust van het belang van kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid” stelt Martin van der Horst. “De meeste relaties althans zeker wel.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement