Steeds meer meisjes kiezen voor installatiebranche

Geplaatst op 12 maart 2018 door Redactie

Steeds meer meisjes kiezen voor een opleiding in de installatietechniek. Er zijn al zo’n 500 meisjes actief als W-installateur en dat aantal neemt snel toe. Onderzoek van installateurskoepel UNETO-VNI laat zien dat meisjes tijdens hun technische opleiding steeds vaker kiezen voor de installatiebranche.

Het beroep van installateur is de laatste jaren sterk veranderd; service en communicatie zijn belangrijker dan ooit en daarmee is het vak (ook) voor vrouwen interessanter en aantrekkelijker geworden. Afgelopen week, op 'WereldLoodgietersDag', benadrukt UNETO-VNI het tekort aan vakmensen én de carrièrekansen in de installatiebranche.

loodgieter steeds vaker meisje

Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI vindt het logisch dat meisjes W-installateur willen worden. "Het is een boeiend vak. De W-installateur is al lang niet meer de man die in keukenkastjes en wc’s aan het werk is. Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De W-installateur bedenkt oplossingen voor een energiezuinig huis en speciale systemen die de riolen controleren. En hij of zij maakt digitale badkamerontwerpen en voorkomt legionellabesmetting met behulp van digitale techniek."

Maatschappelijk belang

De maatschappelijke betekenis van het installatievak wordt steeds groter. Volgens Terpstra spreekt ook dát aspect meisjes aan. "De W-installateur levert een bijdrage aan de aanpak van belangrijke uitdagingen. Het terugdringen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld, maar ook het voorkomen van wateroverlast in en rond woningen." Deze installateurs zijn van groot belang voor de volksgezondheid. Dankzij sanitaire voorzieningen wordt de gemiddelde Nederlander nu twaalf jaar ouder dan een eeuw geleden.

Slimme spiegel

De rol van digitalisering wordt ook in het toilet en op de badkamer steeds groter. De W-installateur krijgt de komende jaren meer en meer te maken met het Internet of Things. Zo kan de badkamerspiegel communiceren met de smartphone en via gezichtsherkenning melden of je tanden goed zijn gepoetst. Verder kunnen toiletten bijvoorbeeld een zwangerschapstest uitvoeren en het cholesterolgehalte meten.

Om het tekort aan W-installateurs tegen te gaan, richt UNETO-VNI zich niet alleen op meisjes, maar ook op andere doelgroepen. De sector leidt dit jaar 150 vluchtelingen met een verblijfsstatus versneld op voor een baan in de installatiesector. Al vijftig statushouders zijn inmiddels als W-installateur aan het werk.

Bron: Uneto-VNI


Reacties

Arie Huttinga

15 maart 2018 om 10.37 uur

Wanneer laten we de naam loodgieter is los. Loodgieter doen we al 50 jaar niet meer. We praten over installatiemonteur en installtietechnicus. Dit prachtige vak verdient deze namen.

PJ Moolenaar

13 maart 2018 om 20.41 uur

Mw. Winderickx is bij ons al meer dan 10 jaar werkzaam als onderhoud - service monteur CV

carin Kamerman

13 maart 2018 om 09.15 uur

Dag Onze dochter Inge Dijkman-Kamerman werkzaam bij Installatie bedrijf Willemsen in Heino is 1 van 500 installateurs En zij vindt het super beroep Afz Carin Kamerman

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement