Steeds meer interesse onder installateurs in AR en VR service support van fabrikanten

Geplaatst op 13 oktober 2021 door Redactie

Ondanks dat de pandemie, zoals in de hele wereld, een onmiskenbaar disruptieve gebeurtenis is in de wereld van de w-installateur, is de invloed van trends in de sector niet blijvend veranderd door corona. Overkoepelende trends zoals de energietransitie zorgen nog steeds voor een constante stroom van nieuwe en complexe systemen die geïnstalleerd moeten worden door gekwalificeerde installateurs. Ook gaan de zaken na de coronadip weer goed, groeien bouwvolumes onverstoord door, en zullen in sommige gebieden woningtekorten de druk hoog houden. Dat alles betekent dat er veel vraag is naar installateurs.

Tegelijkertijd verliest de markt een hoop ervaring doordat oudere installateurs met welverdiend pensioen gaan, en is de aanwas nieuwe installateurs niet groot genoeg om dat gat op te vullen, wat leidt tot kwalitatieve en kwantitatieve arbeidstekorten. Daardoor ontstaat een duidelijk dilemma: een grote en groeiende vraag, en een beperkt aanbod van installateurs, met als gevolg een groeiende druk op installateurs en stijgende arbeidskosten.

In een eerder artikel over de resultaten van het Q2 2021 rapport van de European Mechanical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy, zagen we al dat diensten van fabrikanten en groothandels die installateurs helpen met hun drukke schema en complexe installaties, diensten die tijd en gedoe besparen, erg in trek zijn. Nu blijkt dat er ook een groeiende interesse is in diensten die wellicht een toekomstige oplossing kunnen bieden voor bovenstaand dilemma: service support door middel van Augmented Reality (AR) of Virtual Reality (VR) applicaties.

Interesse in AR en VR service support is gegroeid, maar niet in alle landen

Bovenstaande grafiek laat zien dat interesse in AR en VR ondersteuning door fabrikanten significant is gegroeid onder w-installateurs in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en België. In Duitsland en Nederland is er in de afgelopen twee jaar echter een daling in de interesse in AR en VR support te zien. Die daling is interessant aangezien uit onze laatste meting van de impact van arbeidstekorten, eind 2019, juist bleek dat in Polen, Duitsland en Nederland installatiebedrijven het meest te kampen hadden met arbeidstekorten.

Disruptieve technologie om arbeidstekorten op te lossen

Om nieuwe of minder ervaren installateurs op te leiden tot een niveau waarop ze zelf installaties kunnen uitvoeren is niet alleen tijd nodig maar ook een ervaren installateur die over hun schouder mee kijkt, en beiden zijn nu juist schaars. AR en VR applicaties kunnen op verschillende manieren een oplossing bieden. In een meer geavanceerde en geïntegreerde vorm bieden AR applicaties zelfs de mogelijkheid om één ervaren installateur vanaf een andere locatie mee te laten kijken over de schouders van meerdere leerlingen, en op afstand uitleg en oplossingen te geven terwijl elke leerling op locatie zelf een installatie uitvoert.

In een simpeler vorm kunnen fabrikanten installateurs al helpen door AR installatiesupport voor hun producten aan te bieden. Daarmee hebben installateurs directe toegang tot virtuele installatieschema’s en tekeningen die over de fysieke installatie geprojecteerd worden, bijvoorbeeld via een app op een smartphone of tablet, waardoor minder ervaren installateurs ook zelf complexere installaties kunnen uitvoeren.

Smart services van fabrikanten

Het bovenstaande laat zien dat nieuwe technologieën inderdaad een oplossing kunnen bieden voor arbeidstekorten. Het laat echter ook zien dat de voordelen van nieuwe technologieën zoals AR en VR support niet overal worden gezien of erkend door installateurs, zelfs niet in landen waar arbeidstekorten nijpend zijn. Het zelfde geldt voor andere tijdbesparende technologieën, zoals smart producten waarmee installateurs systemen op afstand kunnen monitoren.

Fabrikanten kunnen hier een belangrijke rol innemen, of eigenlijk verschillende rollen. Ze kunnen technologieën zoals AR support of smart producten ontwikkelen die installateurs die daarin geïnteresseerd zijn kunnen helpen efficiënter te werken. Tegelijkertijd kunnen ze een misschien nog wel belangrijker rol spelen door de markt te onderwijzen over deze technologische oplossingen en de voordelen te communiceren naar de meer traditionele loodgieters en w-installateurs.

De vraag van installateurs naar zulke oplossingen verschilt sterk per land. Voor een gedetailleerd overzicht van de vraag van installateurs naar diensten van fabrikanten in zes Europese landen verwijzen we naar het Q2 2021 rapport van de European Mechanical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement