Steeds meer all-electric huizen

Geplaatst op 03 januari 2018 door Redactie

„Gasaansluitingen in woningen gaan verdwijnen, maar wat gaat er dan gebeuren?”, zegt Rob Lambert, directeur van Profort Elektrische Verwarming. „Dat was 5 jaar geleden een groot vraagteken. Inmiddels is duidelijk dat elektrische verwarming een steeds grotere rol gaat spelen. Er wordt gezegd dat 50 procent van de markt zal gaan bestaan uit warmtepompen. In die ander helft krijgt elektrisch verwarmen een steeds groter aandeel. Als Profort spelen wij daarin een rol.”

Er komen steeds meer all-electric huizen. „Steeds meer grote, nieuwe projecten maken gebruik van elektrische voorzieningen”, geeft Lambert aan. „ Een ding is zeker, gas gaat stoppen. Voor koken, douchen en verwarmen moet je energie hebben. Gas wordt ook alleen maar duurder, terwijl elektriciteit goedkoper wordt. Sommigen zijn bezig met synthetisch gas als alternatief om CO2 terug te dringen. De markt is zoekende, de architect, woningbouwvereniging, iedereen zoekt. We moeten naar duurzaam. Elektriciteit speelt hierbij een heel belangrijk rol. Grote steden leggen warmtenetten aan. Buiten de grote steden hebben mensen vaak hun eigen verwarming via (lucht)warmtepompen of zonnepanelen.”

Smarthome

Profort is importeur van A-merken die allemaal specialist zijn op het gebied van verwarmen, zoals Adax elektrische convectieradiatoren uit Noorwegen, Energotech infraroodverwarming uit Zweden, Hemstedt elektrische vloerverwarmingskabels uit Duitsland en ProAlpha Smarthome regelingen. „We houden ons bezig met elektrisch vloerverwarming, convectieradiatoren, elektrische boilers, infrarood terrasverwarming voor woningen en bedrijfspanden”, aldus Lambert. „Verder leveren we Smarthome regelingen.

„Steeds meer grote, nieuwe projecten maken gebruik van elektrische voorzieningen.”

Smarthome is combinatie voor veiligheid zoals rookmelders en bewegingssensors, verwarming en licht, die op een app aan te sturen zijn.”

E en W lopen in elkaar over

„Nog niet iedereen is op de hoogte van de mogelijkheden van Adax radiatoren”, stelt Lambert . „De installateur denkt vaak nog aan oliegevulde radiatoren, maar de Adax radiatoren zijn niet gevuld. Ze hoeven niet op te warmen, daardoor leveren ze meteen warmte en ze zijn energiezuinig, want er gaat geen warmte verloren. Het is een heel directe verwarming. Bij de Adax elektrische radiatoren loopt voor de installateur de E en de W in elkaar over.”

„Nog niet iedereen is op de hoogte van de mogelijkheden van Adax radiatoren.”

Persoonlijk zou Lambert kiezen voor Adax elektrische radiatoren voor toepassingen in woningen en infrarood stralers in bedrijfshallen. „Bij infrarood kun je met spotverwarming heel goed de mensen warm houden, zonder dat de hele hal verwarmd hoeft te worden. Maar infrarood kan ook gebruikt worden in woningen voor de verwarming van de ruimtes. Het voordeel is dat het in de woning geïntegreerd kan worden in een plafond of een wand. Je zie dan geen radiatoren.”

Combi’s

“Het gaat om de behaaglijkheid van de leefruimtes en kantoren die we verwarmen”, zegt Lambert. „Bij nieuwbouw isoleren we de huizen zo goed dat we ze potdicht maken, en dat je met een beetje energie de woning kunt verwarmen. Maar het is lastiger om de warmte kwijt te kunnen. Daarom moet er ook gekoeld kunnen worden. Daar komt de warmtepomp in beeld, want die kan verwarmen en koelen. Ik voorzie dat er combi’s ontstaan van warmtepompen en elektrisch verwarmen, waarbij de warmtepomp de leefruimte verwarmd en waar voor de slaapkamers en badkamer elektrische verwarming wordt toegepast.”

Ontwikkeling

„Er is een hele ontwikkeling bezig op het gebied van elektrisch verwarmen en er kan al veel. Maar de markt is ontzettend conventioneel”, vindt Lambert. „De installateur weet hoe een cv-ketel werkt en nieuwe dingen worden vaak eng of lastig gevonden. Maar de particulier en de bedrijven zijn steeds meer bezig met hun eigen energie opwekken. Nu is er nog saldering. Te veel opgewekte energie gaat terug naar het net en daarvoor krijgen ze een vergoeding. Op termijn stopt dat.

„Ik voorzie dat er combi’s ontstaan van warmtepompen en elektrisch verwarmen.”

Dan wordt het interessanter om eigen energie te gebruiken of het op te slaan. We wachten op een betaalbare oplossing om te kunnen stroom op te slaan, want we kunnen nog niet zoveel met teveel opgewekte energie. Voor woningen met zonnepanelen geldt dat er overdag veel energie opgewekt wordt omdat de zon schijnt en ’s avonds is er juist veel energie nodig. Daarom is het nodig om een manier te vinden voor opslag.”

Wirwar van wetgeving

De berekening voor infrarood is compleet anders dan die voor elektrische of watergedragen radiatoren. „De Adax elektrische radiatoren werken exact als de watergedragen radiatoren”, zegt Lambert. „De berekening is makkelijk, die is exact hetzelfde. Als die berekend is voor bijvoorbeeld 1.000 W dan plaats je een elektrische radiator voor 1.000 W. Voor infrarood gaat dit niet op. De moeilijkheid is hier dan ook om de EPC te bepalen. Infraroodverwarming heeft nog geen waardering. Om te kunnen aantonen dat we voor een woning een EPC van 0,4 halen, wordt daardoor lastig. We kunnen het niet toepassen in een berekening. Daar zitten we nu tegenaan te knokken. Daarom zou het handig zijn om voor infrarood een vereniging op te richten van fabrikanten en importeurs om deze problematiek aan te pakken. Per 1 januari 2018 komt de nieuwe ErP-richtlijn eraan, met strengen normen voor energiegerelateerde producten. Deze wet heeft invloed op verwarming en ventilatie. Dit is allemaal bedoeld om de CO2 uitstoot te drukken en energieverspilling tegen te gaan. De Lot 20 richtlijn geldt voor alle elektrische lokale ruimteverwarmers. Veel wat verandert, wordt door Brussel geregeld. Maar de wetgeving is heel ingewikkeld. Het is een wirwar, maar we hebben er wel mee te maken. We proberen de branche zo goed mogelijk op de hoogte te houden, maar het is lastig. Daarom vind ik dat er die vereniging voor de berekening van infrarood moet komen om gezamenlijk naar buiten te treden.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement