Start uw vloerverwarmingsproject met een warmteverliesberekening en legplan

Geplaatst op 01 april 2019 door Redactie

Een warmteverliesberekening en legplan vormen de basis voor een goed werkend vloerverwarmingssysteem. Met als resultaat: tevreden klanten. Het is dus verstandig om hier voldoende aandacht aan te besteden.

Warmteverliesberekening

In een warmteverliesberekening wordt aangegeven hoeveel vermogen er exact beschikbaar moet zijn om aan de warmtevraag van een woning te kunnen voldoen. De warmteafgifte van de vloerverwarmingsinstallatie is daarbij natuurlijk afhankelijk van de soort afdekvloer en vloerafwerking.
Om de afgifte goed te kunnen berekenen, gebruiken we hierbij de zogenaamde R-waardes die het warmte-isolerend vermogen van de materialen weergeven.

Legplan

De uitkomsten van de warmteverliesberekening worden verwerkt in het legplan, zoals afgebeeld in onderstaande afbeelding. In het legplan wordt onder andere de onderlinge afstand van de vloerverwarmingsbuizen in de vloer, het vermogen en aantal liters per uur per ruimte weergegeven. De vloerverwarmingsbuis kan in slakkenhuispatroon of meanderpatroon worden gelegd. De eerste geeft een gelijkere verdeling van de warmte. De tweede geeft bij het eerste rechte stuk meer warmte af. Indien er een strook is waar meer warmte gewenst is, is dit een goede oplossing.

Heeft u vragen over het ontwerp van uw vloerverwarmingsproject? De projectspecialisten van Robot Vloerverwarming voorzien u graag van advies op maat (e-mail: info@robotclimate.com).